Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky (tatínkové a další),
ráda bych vás požádala o vaše osobní zkušenosti s waldorfskými školkami, popřípadě školami. Zvažujeme waldorfskou školku, ale vedle různých pro jsou i proti (např. dojíždění), sbíráme proto další zkušenosti. Jak vypadá den v takové školce? A týden? (Mám na mysli rytmus, nenaruší ho případná docházka jen některé dny v týdnu?) V čem se liší od standartních školek? Liší se nějak personál těchto školek od běžného standartu? (To je těžká otázka, já vím, jen nevím, jak se lépe zeptat…
). Zvažujeme Prahu 6.
Předem děkuji za jakýkoli komentář.
Lora
funguje na Praze 3 pondělí a úterý dopoledne, od devíti do půl dvanácté
padesát korun můžeš přispět na materiál
nutit tě nebudou
funguje na Praze 6 ve středu odpoledne, myslím od tří, poplatek dle materiálu, ale nebyla jsem, tak nevím
to je podle mě možnost si waldorf nezávazně okouknout v praxi
dej vědět, jak se tri líbí a co ses dozvěděla
já díky nemoci byla jen na Praze 3 a jednou tam byl s babi, my jsme praha 10 a ona Praha 3 poblíž této školky, tak proto
Ahoj, díky za odpověď,
do mateřského klubu v Dusíkové (P6) už chodíme, resp. párkrát jsme tam byli (od půl čtvrté do pěti). Ten ale funguje malinko jinak, než školka. Pravda, viděla jsem interiér, program vychází ze stejné filozofie… zatím se mi tam líbí. Ale velmi bojuji vnitřní boj s tím dojížděním… byla bych na to sama.
Zdravím, Lora
Ráda bych toto téma obnovila, a zeptala se vás, čím se W. školka liší od běžných školek? Snažila jsem se o waldorfské pedagogice dohledat na netu, ale nějak jsem našla spíš informace k základním školám. Nejsem nijak alternativně zaměřená, spíš bych to brala jako východisko, kdyby se malej nedostal do školky, jakože se asi určitě nedostane. Co můžu od wš čekat?
@Ali-Ali píše:
Tak stale nic? Zande zkusenosti?
Nasla sem popis jejich pedagogiky na wmsdusikova.cz (to je ta ms na praze 6 zminovana v puvodni diskuzi). Vim, ze v tech ortodoxnich skolkach (studovala sem priklady ze zahranici) nemaji ani klasicky hracky, snazi se, aby cela budova byla hriste samo o sobe…
@terinka4444 píše:
Zkušenosti s čím?
tak obnovovala jsem prispevek od „marmelada78“ o zkusenostech ve waldorfskych skolkach, tak me nenapadlo to vypisovat znovu.
@MiaD
no my uvazujem o takove spis neortodoxni (ale taky v zahranici), popravde ja nejsem zadny alternativec ani slunickovy clovek a trochu me desi „nutnost“ spoluprace se skolkou, ale jinak mi je sympaticka pristupem k detem a veelmi malymi skupinkami.
takze jsem o tom uvazovala jako o prvnim kroku ditete do kolektivu
Týdenní rytmus byldobrý, v pondělí den s pohádkou, úterý hudební den, středa den písničky, čtvrtek kreslení a v pátek vaření. Nicméně to je na školce. Ve třídě byly jen přírodní hračky, hodně jim je učitelky vyráběly samy. Ve dřevěném obchůdku třeba měly na hraní a prodej třeba kaštany. Prostě vše spjaté s přírodou. Denní režim jim řídil skřítek. Kdyby ses spíš zeptala, co tě zajímá, je složité to vypisovat. Ctili roční období, takže se uspávala Morena třeba, nebo uspávali draka. Na vánoce měli vánoční spirálu. Tak trochu jiná školka. Ale to je všude jinak. Co by tě zajímalo?
Co požadují za spolupráci se školkou? Ono v zahraničí to pojede jinak než u nás. Naše spolupráce spočívala ve výrobě hraček, sbírání materiálů a zapojování se do akcí mimo areál školky. Ale ne všichni striktně, prostě kdo zrovna mohl, tak šel.
@Ali-Ali píše:
@MiaD
no my uvazujem o takove spis neortodoxni (ale taky v zahranici), popravde ja nejsem zadny alternativec ani slunickovy clovek a trochu me desi „nutnost“ spoluprace se skolkou, ale jinak mi je sympaticka pristupem k detem a veelmi malymi skupinkami.
takze jsem o tom uvazovala jako o prvnim kroku ditete do kolektivu
No právě ta „nutnost“ spolupracovat se školkou mi je dost proti srsti.. nemám na to prostě čas. Další věc třeba již zmiňované hračky, že si třeba hrají jen s „přírodními“ hračkami, nebo jak to vyjádřit.. moje děcko vyrůstá na farmě, jsme od rána do večera venku, hraje si furt jenom s klackama a bahnem, tak by mi třeba nevadilo aby si občas hrálo s něčím „normálním“
Samozřejmě přeháním, doma máme normální hračky, ale tak nějak pořád váhám no..
@Ali-Ali nemuzete se tam jit kouknout a vyzkouset? Vis jestli se nenabizi neco jako matersky centrum… Taky nejsem zadna tezka alternativa (nebo se tak aspon necitim) ale popravde moje vzpominky na skolku me nejak nedovolujou dat dite do ty klasicky (i kdyz pro nas to zatim nehori). Za me je fajn koncept lesnich skolek ale jako to „skolny“ co se plati v Praze a okoli… To mi fakt prijde ulet. Nevim jak je to v zahranici
@terinka4444
diky za reakci.
nas prcek ma teprve 2 roky (ale tada deti chodi bezne od 1 roku), takze ja v podstate nejvic vaham, jestli „uz“ vubec zacit.
hlavne bych chtela, aby se tam citil dobre a zabavil se, protoze doma se zacina nekdy ukrutne nudit. (mam jeste pulrocni ditko a nestiham mu vymyslet zabavu cely den).
tu spolupraci si (predpokladam) taky nevynucuji, ale pochopila jsem, ze je ocekavana - hodne spolecnych akci, kazdy mesic workshop pro rodice, nejaka vyroba domacich veci atd. ja prave taky celkem nestiham s tim pulrocnim a manzel je pres tyden totalne nepouzitelny, takze z toho mam trochu obavy.
@MiaD
ja mam prave stejne „trauma“ z detstvi a do klasicke skolky bych ho dala nejdriv tak v 5 letech ![]()
jinak my to mame doma naopak nez u vas, jsme spis ajtacka domacnost a prave bych syna rada dostala do prostredi, kde je vic kladen duraz na prirodu a podobne, at ma zmenu. takze ja ho prave do toho „bahna“ rada soupla ![]()
no a my protoze nespadama pod zadnou statni skolku, tak budem platit jak mourovati v kazdem pripade, tak at uz aspon platim za neco, co stoji za to
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.