Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potřebuji poradit. Malej Tomík (9měsíců) má 39 horečku, vždy mu to po paralenu kleslo, ale teď to nějak neklesá. A nemůžu si vzpomenout jak mi Dr. radila zábaly. Vím,že vlažnou plínku okolo hrudníku.Ale už nevím kolikrát a jak často.Díky
Já bych je radila spíše dávat okolo kotníků a zápěstí. Vím že ty kotníky se doporučujou.
ahoj,
muzes dat kolem hrudniku mokrou latku,zabalit do suche a pod perinu…jedina vec,kdy se nesmi davat zabaly je,kdyz ma dite studene nohy nebo ruce…tam by mohlo dojit ke zhoresni prokrveni .....
zpocatku ti bude hrozne plakat,je to sok studene na rozpalene telo…ale pak uz mu bude dobre.
Jana
PS: a taky kdyz nejde srazit horecka..nam doktorka doporucovala podat treba neco jineho,nez Paralen…treba Brufen (jde koupit sirup pro deti od tri mesicu) a nebo dat misto sirupu cipek (nebo naopak)… no a taky pri tak vysokych teplotach by mel maly dostat kousicek Diazepamu..na prevenci febrilnich kreci (a v kombinaci s Paralenem je pry na horecku ucinnejsi…no ale kazde dite reaguje jinak,ze..)
Jaana
Já dávám sirup Nurofen. Teď byl malý nemocný, když se probudil byl chladný a strašně se klepal jak měl zimnici. Hned jsem mu dala nurofen a cca po hodině a půl čípek a 1/2 diazepamu (to už měl od dr z pohotovosti). Druhý den mu večer horečka zas vylítla, dostal hned čípek a ještě normální dávku nurofenu. A do hodiny horečka klesla a malej šel spokojeně spinkat.
Jinak dr. říkala že i ten čípek můžu dát 1 až 1 a půl najednou. Myslím že při tak vysoký horečce se může dát trochu vyšší dávka aby se to rychle srazilo dolů.
Zábaly se dělají buď jen na ruce a nohy (třeba jen mokrý ponožky, nebo omotat mokrým kapesníkem „ťapky“), nebo na tělo třeba ručník. Je to dost drastický ale účinný jak u malých tak u dopěláků. (jen 28letej chlap je horší než dítě a zabalit ho dá spoustu přemlouvání
)
Tak už má 38 i bez zábalu.Čípek zabral trošku později,hlavně že zabral. Uvidíme co bude do rána.Díky moc a doufám, že to nebudu potřebovat, ale aspoň budu kapku klidnější.
tak my měly první 40 horečky,když malá měla reakci na 2.Hexu. byl to děs. na pohotovosti nám doporučili zábaly,ale na celé tělíčko.
zkoušela jsem octové na kotníky,ale ani tuk,tak jsme zabalili do mokrého ručníku a po půl hodince to krásně kleslo.
dr.nám řekla při horečce nad 38,5 dát 1/4 diazepamu. jinak mám doma nurofen sirup a čípky paralen. ten nurofen na takhle vysokou teplotu už nezabíral.
Ahojky
Tak nějaké zábaly zápěstí a nožiček nikdy nepomohly.Zábal celého těla jsem vyzkoušela jednou a už nikdy více ,daleko víc se mi osvědčilo koupání ve vaničce s mírně teplou vodou a postupně dopouštět tak aby byla vlažná je to menší šok a aspon u nás hodně učinný .To okoupání tak na 5-10 minut ,po 20 minutách změřit teplotu popřípadě hned zopakovat .
Majdalenka
Holky,
a kde se dá sehnat ten diazepan? Je asi na předpis co?
Díky
Lenka + Lukášek
Ahojky,
nám doktorka doporučovala místo zábalů vlažnou sprchu. Ale taky je pravda, že pokud je teplé tělíčko a sudené nožičky nebo ručičky, zábaly se dělat nemají.
Kamarádka má osvědčené potírat šlapky na nožičkách citronovou šťávou. Tak hodně štěstí.
Evelinečka
Tak nám na pohotovosti řekli, že zábaly nohou jsou u dětí riskantní, že máme udělat zábal z vlažné vody na co největší povrch těla. Přiložit na 5 minut, namočit, vykroutit, přiložit na dalších 5 minut a pak ještě jednou. Na zábal se už nic nedává, dítě leží jen v tom mokrém. Pak se obleče do pyžamka a nezakrývá, aby se dále ochlazovalo. Podávají se tekutiny. Diazepam je na předpis a rozhodně neznamená, že z vysokých teplot jsou febrilní křeče. Některé děti je mají i při relativně malých teplotách. Jo a jestli teplota po zábalu klesá se má měřit až po hodině. Stačí, když klesne pod 38,5. Nám u toho syn šíleně ječel, bylo to o nervy, ale teprve po aplikaci mu teplota klesla. Sprchovat bych ho takhle dlouho nevydržela.
Nám dr. poradila místo zábalů koupel ve vodě, která má o 2 st. nižší teplotu než teplota těla - je to šetrnější. Osvědčilo se mi to u obou dětí.
Navíc pokud teplota neklesá, tak se dá po 4 hodinách střídat panadol a nurofen (dopuručené dávkování).
Díky všem,Tomík má angínu a antibiotika tak už to bude snad bude lepší. Pro příště budu chytřejší. Dr. nám také zábaly nožiček a ruk nedoporučovala,kvůli šoku.