Mateřská a rodičovská dovolená

534
16.12.04 16:04

Mateřská a rodičovská dovolená

Ahoj maminky, potřebuju se trochu pracovně-právně poradit. Budu asi vypadat jako troubík, ale mě se to ještě nepovedlo zjistit. (Sídlo naší firmy je v Praze a já rodičákuju v Hradci).
Moje otázky:

1. Od kdy do kdy je mateřská dovolená? Je to šest měsíců od porodu nebo od data nástupu na MD?
  2. Jak to bude s tou slavnou částkou 3500 Kč? Až mi přestane zaměstnavatel dávat nateřskou, mám si rodičovský příspěvek zařídit na sociálce? Nebo to mám udělat ještě před koncem, aby nevznikla finanční „díra“? (Mám to udělat já nebo to zařizuje zaměstnavatel?)

Moc díky za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6545
16.12.04 16:10

Ahoj Karolíno,

1. mateřská dovolená se nastupuje nejdřív 8, nejpozději 6týdnů před termínem porodu,bráno podle termínu spočítaného podle MS. Mateřská dovolená trvá 28týdnů od nástupu bez ohledu na skutečné datum porodu. Papíry ti vystaví gynekolog.
  2. rodičovská dovolená se nastupuje po ukončení mateřské, musíš skutečnost písemně oznámit zaměstnavateli a dávky, tj. těch zázračných 3500 si pak vyřizuješ na sociálním odboru v místě bydliště.
    Vzhledem k tomu, že mateřskou ti zaměstnavatel (při více jak 25zaměstnancích, jinak sociálka) posílá zpětně (stejně jako výplatu), tak budeš mít čas, aby sis dávky vyřídila. Ty totiž budou chodit také za měsíc zpátky, takže k „finanční“ díře nedojde (pokud nebudu chtít diskutovat o rozdílu mateřské a rodičáku - to tu díru udělá zákonětě :evil: :roll:
    Gabča a Barča
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
96
16.12.04 16:42

Díky holky,
to jsem potřebovala vědět…
Díky díky díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
980
17.12.04 10:20

Jo 3500Kc = podpora státu k rodičovství a materstvi

Tu hlasku jsem si proste nemohla odpustit......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí