Očkovat proti pneumokokům nebo meningokokům? Nebo obojí??!!?

214
20.3.08 10:34

Očkovat proti pneumokokům nebo meningokokům? Nebo obojí??!!?

Ahoj holky,
už jsem párkrát psala, že z hlediska mých dětí jsem po přečtení mnoha článků neměla žádné pochyby, jestli naočkovat Prevenarem a jsem stále přesvědčená, že jsem udělala dobře.
Jenže jsem si myslela, že proti meningokokům je naočkuju až před pubertou, kdy je údajně největší riziko meningitid (meningokokových :-)). Teď ale jak zemřela ta holčička v Plzni, tak jí bylo jen 5 a byl to meningokok skupiny C, proti kterému se očkuje (dokonce někde i povinně), tak teď nevím, jestli čekat, nebo ne…
 Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15043
20.3.08 10:37

Ja se ted rozhoduju, zda dat jen jedno ockovani (a ktere) nebo obe. A vzhledem k tomu, ze kluk snasi ockovani dobre (zatim) asi dame oba. dve davky prevenaru a jednu na meningokoka. Ublizit to snad nemuze a naopak to muze zachranit zivot. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
20.3.08 10:45

Ja mam deti naockovane proti meningokokovi, o prevenaru nepremyslim, dr. rikala, ze by ho doporucila v pripade castych zanetu stredniho ucha. S pneumokokovou meningitidou se pry za celou svoji cinnost nesetkala. Neni pry nutne plosne ockovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
20.3.08 11:08

Zrovna včera jsem se byla zeptat u našeho lékaře na očkování proti meningokokovi, právě na popud úmrtí té pětileté holčičky :cry: . Stejně jako Táňa jsem byla přesvědčena, že budu očkovat až kolem puberty, ale doktor mi vysvětlil, že meningokok může zaúčtočit v každém věku a zrovna v době puberty má nehorší průběh, ale očkovat se může v jakémkolik věku. Vzhledem k věku našich holek jsme se dohodli, že je nechám píchout ted, 100% ochrana je do deseti let od aplikace, takže je po těch 10 letech nechám přeočkovat. Vakcína stojí cca 750 Kč a něco nám proplatí pojišťovna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
583
20.3.08 12:11

starší je proti menigitidě, malá půjde asi za měsíc
uvažuju ještě o prevenaru, ale hrozně mě odrazuje ta reklamní masáž kolem.. ale stejně je asi nakonec naočkovat nechám, obě snášejí očkování dobře a než si pak vyčítat, že to člověk neudělal..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
583
20.3.08 12:13

jo, a k očkování proti menig-já právě všude četla, že je vhodné to udělat dřív než dítě jde do kolektivu, tj. do školky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
20.3.08 12:20

Ahojky,

tak mi dneska byli na Prevenaru. Rozhodnutí bylo jednoduché. Pneumokoka jsme měli v rodině. Nemocný zůstal postižený /neslyšící/

Meningokoka necháme taky, zas později. Ať toho nemám moc najednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
20.3.08 13:27

Ahojky, dneska píšu úplně poprvé. Jen bych vám ráda řekla že z pohledu mého zaměstnání, pracuji jako mikrobiolog, bych určitě neváhala a nechala naočkovat svoji dceru proti obojímu. Prevenar už máme za sebou, resp. hned ve třetím měsíci jsme byli na první dávce. A proti meningokoku jí nechám očkovat v prvním možném termínu. Myslím si že obě dvě bakterie jsou natolik nebezpečné, že pokud existuje možná obrana, tak není na co čekat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
20.3.08 13:39

Zimovko, můžu mít prosím dotaz? Starší Klárka trpěla opakovaně na záněty středouší, ale nikdy nebyl výtěrem prokázan jako původce pneumokok. Naštěstí se situaci po odstranění mandle zlepšila, ale pořád nad tím očkováním přemýšlím… Slyšela jsem, že se děti očkují jen do 5 let, pak už je prý imunita tak dostatečně vyvinutá, že očkování není třeba. Je to tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
20.3.08 13:44

Ahoj holky,

syn je naočkován obojím. Proti meningokoku typu C asi v roce, pneumokoka nám pak navrhla dětská lékařka kolem dvou let. Od dvou let už je jen jedna dávka. Malý snáší očkování dobře, nerada bych něco zanedbala :?

Desire + Ondřej/30m/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
20.3.08 13:46

makina: Zkus mrknout na www.prevenar.cz

Desire

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
215
20.3.08 16:02

pro makina, já si osobně myslím, že pneumokok není bakterie z těch které způsobují jen záněty středního ucha, to spektrum je podstatně širší, počínajích právě u těch otitid, a končíc u zánětů mozkových blan, zánětů plic a jiných. Je klidně možné že ty záněty středního ucha způsobovala jiná bakterie, možná i vir- je jich opravdu požehnaně co to mohou způsobit. Ale přenos pneumokoků je kapénkovou infekcí, takže jakmile bude dítko chodit do kolektivu tak se může nakazit. Ale upřimně řečeno, pokud už jí je 6 tak ta imunita je zase někde jinde, je dokonalejší a vyzrálější, to už si myslím, že by bylo lepší konzultovat s doktorem, pediatrem jestli je to očkování fakt nutné. Ale ten prevenar už by byla jenom jedna dávka ne? Tak zase pro jistotu to stojí za to. Navíc bych se poptala jestli díky právě těm zánětům středního ucha by to nebylo hrazené pojišťovnou - ¨Klárka bude patrně v rizikové skupině dětí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
20.3.08 17:34

Zimovko, moc díky za info.
Podle paní doktorky Klárka nespadala do rizikové skupiny. Velká kampaň na prevenar se rozběhla až po ústupu našich obtíží. Podle našeho pana doktora naprokázaný pneumokok - žádný nárok.
Zkusím se zeptat na ORL, ale doufám, že už snad nebudeme mít důvod k návštěve.
Dík M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
20.3.08 19:36

…ročního chlapečka jsme nechali očkovat prevenarem teď a půjde tedy na přeočkování za měsíc a starší (13,5 roku) půjde na meningokoka teď… (dnes mi dr. řekla, že u nás v obci už byly 4 případy meningitidy C a jeden případ byl smrtelný… byl to 14ti letý chlapec… tak jsem samožřejmě jako správná vyděšená matka zareagovala… ale ne :-) ptala jsem se jí na to cíleně, že jsem chtěla syna očkoovat, ale lékařka mi s tím řekla toto… a tím pádem mi to schválila… k prevenaru se staví tak půl napůl… neměla prý v praxi ještě žádného nemocného, ale také by ani do budoucna nechtěla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
23.3.08 14:37

Meningokok - obrana jen na rok

No, já si myslím, že pneumokoka naočkovat dřív je asi správné. Ta pneumokoková onemocnění se hojně vyskytují už u mimin a když pak mají už lepší(vyvinutější) imunitní systém, nehrozí tak velké riziko. Otázka ale je, kdy přidat toho meningokoka - toho asi můžou chytnout až v kolektivu, ne?
Někdo mi psal, že prý očkování proti meningokokovi v ranném věku chrání jen na rok, kdyžto když se naočkuje až později, tak ta ochrana vydrží třeba 10 let.
Zimovko, nevíš o tom něco?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek