Bez nemocí, ale s pneumokokem

154
14.2.08 19:27

Ahoj všichni,ptám se za kamarádku bez innternetu.Její 2letá holčička nebyla prakticky nemocná.Maximálně rýma a kašel.Teď jí z kultivace při rýmě vyšel pneumokok.Chce nechat dcerku očkovat ihned po uzdravení,máte někdo podobnou zkušenost?Díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5255
14.2.08 20:13

ahoj,
tak malý měl taky z kultivace nález pneumokoka,ale těch druhů je hrozně moc,nechci kecat,ale tuším,že mi říkala mudra,že 80 druhu a očkování se stejně týká jen asi 7 druhů. My jsme měli naštěstí ten druh,který není tak nebezpečný,takže dostal atb a za týden byl v pohodě. Zatím o očkování neuvažuju,je těch základních očkování teď tolik,že další mu nechci bodat.Ale až půjde do školky,tak budu o tomhle očkování uvažovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
632
14.2.08 21:49

Ahojky!
Neteř (3r) měla taky pneumokoka v nose, byl to ten špatnej, ale byla bacilonosič. Její bráška (1r) ho tam měl taky, ale ten měl vysoký teploty a rýmu a kašel - on byl naštěstí očkovanej, prej to bylo štěstí jinak by byl průšvih.
Tak asi tak, kvůli tomu jsme nechali malýho očkovat - po 2r. je možno očkovat vakcinou Pneumo 23 (stojí kolem 500) a do malý investujeme za Prevenar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
14.2.08 23:25

Malá byla poslední rok dost nemocná, rýma, kašel, horečky, měla Pneumokoka, několikatery ATB až nakonec nás Dr. poslala na alergo-imulogický vyšetření na kterém doporučili naočkovat proti Pneumokoku a na:,–(it léčbu na podporu imunity, jelikož se ho stále nemohla zbavit byla očkovaná i když Pneumokoka stále měla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
214
15.2.08 09:53

Já bych naočkovala...

Ahoj,
já jsem nechala děti loni naočkovat. Dcera byla po zápalu plic, tak jsem si myslela, že toho pneumokoka má už vyléčeného. Jenže jsem se dozvěděla, že většina antibiotik neúčinkuje plošně, ale přímo jen např. na plicích, takže kdo jednou má pneumokokové onemocnění, pravděpodobně je i nadále nosičem, protože ta potvůrka přežije např. v hrtanu, nebo někde v puse…
Přestože dceři bylo v době očkování 3,5 let, naočkovali jsme Prevenarem, protože Pneumo 23 má pro děti nižší účinnost a mělo by se po cca 5 letech obnovit. Prý existuje už asi 20 let, takže ještě hold nebylo tak dokonalé :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
15.2.08 10:04
Baboon píše:
jsme nechali malýho očkovat - po 2r. je možno očkovat vakcinou Pneumo píše: Více

Baboon , a to Pneumo23 ti doporučila Dr.? Já se jí na to ptala a Prevenar je údajně lepší, protože se nemusí přeočkovávat, kdežto Pneumo23 jo (teď nevím, po kolika letech) a prej „nefunguje“ tak dobře jako Prevenar :?:

Já právě váhám, chci nechat staršího naočkovat, asi právě Prevenarem, a zajímá mě názor i na tu druhou očkovací látku. Naše Dr. mi k tomu řekla výše zmíněné, ale s tím, že si to musela naštudovat, že o Pneumo23 zas tolik neví a nemá s tím zkušenosti…

Díky za odpověď!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
15.2.08 10:06

Jo tak koukám, než jsem to dopsala a poslala, Táňulka mi částečně odpověděla :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5532
15.2.08 10:47

Holky, prosím Vás na kolik ten Prevenar vyjde? Mám obě děti u VZP a ta na očkování zrovna moc nepřispívá :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
632
15.2.08 13:06

Prevenar - jedna dávka vyjde kolem 2000,–, dítě do 1 roku 3 dávky, do 2 lůet 2 dávky, pak 1 dávka

Pneumo 23 - jo doporučila mi ho Dr. Důvody jsme spolu nerozebírali, ale nepatříme do rizikový skupiny (záněty uší atd.) a nejohroženější je skupina dětí od 2 do 5 let, takže přeočkovávat pak už pravděpodobně nebudeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
614
15.2.08 13:46

Baboon , díky za vysvětlení :wink:

Očkovací schema Prevenaru je tady:
http://www.prevenar.cz/…R_SCHEMA.gif

Stejně asi půjdu do toho Prevenaru, staršího chci nechat teď a malýho po tom roce - aby šel jen na dvě dávky.

Tterka , my budeme platit okolo 1800,–, pojištěný jsme u OZP a ta přispívá 1000,–ročně na očkování mimo očkovací kalendář :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
15.2.08 19:58

Díky moc. Všechny postřehy jsem kamarádce telefonovala :-) akorát jen vím, že jí doktorka řekla, že určitě pro tak malou holčičku je nutné očkovat Prevenarem.Že Pneumo23 je pro dospělé či starší děti a pokud se aplikuje dítěti musí se určitě přeočkovávat.Začalo mě to celkem zajímat.Mám 11ti měsíčního chlapečka a teď dobíráme první atb.Očkovaný na pneumokoka není, tak jsme se jen s naší dr. předběžně domlouvaly,že to uděláme.Dělala mu výtěr a kultivace budeme mít v pondělí.Týkají se nás ty 2 dávky.Asi do toho půjdu.Starší syn hrozně trpěl na uši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
16.2.08 22:30
tterka píše:
Holky, prosím Vás na kolik ten Prevenar vyjde? Mám obě děti u VZP a ta na očkování zrovna moc nepřispívá :cry:

Prevenar výjde kolem 2t. Kopíruju ti odpověď od VZP ohledně očkování na Pneumokoka:
S účinností od l.7.2007 - v roce 2007 poskytuje svým dětským pojištěncům (jejich zákonným zástupcům) VZP ČR finanční příspěvek na očkování proti Streptoccocu pneumoniae. Refundační příspěvek ve výši Kč 800,– na uvedené očkování se týká dětí od jednoho roku do pěti let, které budou mít prokázané opakované záněty dolních dýchacích cest.
Upozorňujeme, že děti s indikacemi

1. primární defekty imunity s klinickým projevem poruchy tvorby imunoglobulínů, T lymfocytů, fagocytózy a komplementu
  2. závažné sekundární imunodeficity (hemato-onkologická a onkologická onemocnění po léčbě, transplantace orgánů, HIV)
  3. asplenie funkční i anatomické (děti mladší 2 let)
  4. transplantace kmenových hemopoetických buněk
  5. chronická plicní onemocnění (vrozené vady a poruchy respiračního traktu, bronchopulmonální dysplazie)
  6. recidivující otitidy (4 ataky a více za 1 rok)pacienti s kochleárními implantáty nebo likvoreou, případně obě indikace najednou
    kterým byl poskytován v roce 2006 refundační příspěvek ve výši Kč 1.900,–, mají očkování od 1. ledna 2007 plně hrazeno ze státního rozpočtu. Proto se těchto dětí nabídka refundačního příspěvku netýká!
    Podmínky pro přiznání příspěvku
  7. Dítě, kterému bylo očkování poskytnuto, je v den aplikace očkovací látky a podání žádosti o příspěvek pojištěno u VZP ČR a není k následujícím čtvrtletím registrováno u jiné zdravotní pojišťovny
  8. Dítě splňuje věkovou hranici l rok (kalendářní měsíc, ve kterém dovršilo dítě l rok) - 5 let (kalendářní měsíc, ve kterém dítě dovršilo pěti let)
  9. Dítě splňuje zdravotní indikaci pro poskytnutí příspěvku, tj. opakované záněty dýchacích cest
  10. Aplikace očkování byla provedena v období od 1. 7. 2007 - alespoň - jedna dávka
  11. Žadatel o příspěvek - zákonný zástupce dítěte musí být pojištěncem VZP ČR ke dni aplikace očkovací látky dítěti a podání žádosti
  12. Žadatel o příspěvek - zákonný zástupce dítěte musí mít náležitosti pojistného na veřejné zdravotní pojištění v souladu se zákonem, nesmí mít vymahatelný dluh na pojistném a ani na penále (50,– Kč na pojistném a 100,– Kč na penále) a není k následujícím čtvrtletím registrován u jiné zdravotní pojišťovny

Příspěvek proplácí ÚP VZP , zpravidla podle místa trvalého bydliště dítěte, zákonnému zástupci pojištěnce (případně jeho zmocněnci - nutno předložit ověřené písemné zmocnění) na základě provedené kontroly splněných podmínek pro přiznání příspěvku. Je poskytován zpravidla bezhotovostně při preferování zaslání příspěvku na bankovní účet žadatele do 30 dnů po obdržení žádosti o příspěvek, nebo dle požadavku žadatele lze zaslat příspěvek složenkou, nebo vyplatit v hotovosti

Je třeba, aby žádost o příspěvek byla dokladována

1. Předložením průkazu pojištěnce VZP (dítěte i zákonného zástupce), event. prověřením údajů v CRP na základě předložení dokladu totožnosti zákonného zástupce dítěte
  2. Předložením očkovacího průkazu, výjimečně jiného dokladu s údaji o provedení očkování, očkovací průkaz příslušné ÚP označí razítkem a datem předložení
  3. Doklady o zaplacení očkovací látky a její aplikace
  4. Zprávou ošetřujícího lékaře dokládající nárok na poskytnutí příspěvku.
    Konzultace je možná na tel. l. 844 117 777 nebo na všech našich územních pracovištích - viz www.vzp.cz/pobočky.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
28.2.08 19:58

Tak se kamarádka rozohodla nechat malou naočkovat.Moc děkuje.Teď jí mrzí, že to neudělala dřív.Je prý lepší očkovat bez pneumokoka v kultivaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
92
29.2.08 10:38

Ahoj, mě říkala kamarádka , dělá ve zdravotnictví u mimin, že pneumokoka má v nosiku každé dítě, ale jen někomu zkomplikuje život.Četla jsem, že po světě se očkuje běžně plošně na pnemokoka a i u nás odborníci tvrdí,že by to mělo být, protože je ročně hodně případů.Ale vláda nemá penízky :evil: asi děti nejsou důležitý. A z celkového počtu onemocnění pneumokokem asi 10-14% umírá a téměř čtvrtině dětí zůstávají následky jako hluchota apod. Je to dost děsný,že vláda nenajde takovej pakatel na děti, když jinde se prom… miliardy :( Mě naše dr řekla ať to neřešíme, že je to jen komerční záležitost.Na hygienické stanici říkaly doktorky, že tak v roce by to daly nebo až ve dvou to pneumo23. Naší malé je 9.5měs takže v očkováku není asi do 13-15měs žádné povinné očkování tak jí necháme teď ten prevenar. Kdyby se nedej bože něco stalo, tak by si to pak člověk vyčítal.Ikdyž prevenar neni nijak levný.Ušteřit se dá jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
29.2.08 20:38

Taky to chceme napasovat před Hexavakcínu, která má přijít po 15. měsíci.Je to také dobrá investice kvůli dalšímu mimču.CHceme ještě jedno dítě a to už asi Jáchym bude ve školce…takže kolektiv… a hodně pneumokoků v hodně nosíkách :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek