Jáhlové, pohankové, ovesné, rýžové, krupicové kaše
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ja kupuju instantni ve zdrave vyzive-stoji kolem 20-25 Kc balicek 200-300 g a je to rychle, jen se ohreje mliko a da se tam par lzic kase… Nez se varit s vlockama, nedejboze s jahlama, ktere se musi nekolikrat sparit, aby nebyly hořke. Ale nevim jak mas stare ditko, jestli to bude jist. Ja je jim doted a chutnaji mi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pouzivam take instantni od Alnatury, ale obcas delam i ryzovou, pohankovou ci jahlovou. Prodavaji se jahlove a ryzove vlocky, z nich je to raz dva, a z drcene pohanky taky. Pak do toho dam trochu rozvarenych jablek a basta je na svete ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Synovi nejede mléko a tak vařím kašičky nonstop. Recepty níže, akorát já to na závěr mixuji s ovocem, ty přidáš asi UM. S tím ovocem je to docela dobré jako odpolední přesnídávka.
Rýžová - nejjednodušší, namočit a pak uvařit rýži (asi bio) a rozmixovat. Moc se mi neosvědčila, je z ní zácpa a chutná hůř než instantní. Instatní buď Nestlé krupička (cca 30 Kč) nebo Nestlé kaše (70 Kč), ev Hipp (cca 40 Kč), ta je bio.
Jáhlová - do konvičky dám vařit vodu a mezitím propláchnu jáhly,potom 2× spařím vařící vodou, naleju novou horkou vodu a vařím doměkka cca 30 minut. Na obale je většinou napsáno vařit 20 minut, já trochu času přidávám. Používám jáhly od Lagris, Country Life, Druid a Arax, odmítám bio jáhly, protože všechny, co jsem doposud viděla, jsou z Číny a já radši nebio evropské než bio čínské. Ty bio jáhly jsou prý více hořké a musí se proto více spařit, nevím, nezkoušela jsem to.
Alnatura vyrábí jáhlové vločky, ale nezkoušela jsem je, myslím že je lepší začít u základní suroviny.
Instatní - vyrábí Alnatura, k dostání v DM (cca 50 Kč), ale má to úplně jinou chuť než doma vařená jáhlová kaše. Je bio a je nejspíš z Číny (vyvozuji z toho, že bio jáhly od Alnatury jsou z Číny).
Pohanková - záleží na tom, z jaké pohanky.
Pohanka kroupa - je třeba důkladně propláchnout přes sítko kvůli plísním, potom aspoň na 2 hod. namočit. Na obalu je napsáno vařit krátce a nechat cca 20 minut dojít, no myslím, že pro miminko je lepší to uvařit doměkka zase cca 20, nebo spíš 30 minut. Používám pohanku od firmy Šmajstrla, občas i Lagris (ale světlou!!!) a Druid. Pozor na tu barvu pohanky - jsou růné druhy, pro děti je určitě lepší ta světlá (třeba Lagris má i tmavou - termicky loupanou - nedoporučuji, chutná hrozně a zdá se mi, že se i blbě tráví). io opět ne - všechno je z Číny.
Pohanka lámanka - podobně jako kroupa, ale nemusí se namáčet, i když se tím nic nezkazí a je pak vařená ještě rychleji, max. za 15 minut. ase - nezapomenout propláchnout. Pokud nemixujete, tak je pro kaše asi vhodnější.
Instantní pro miminka jsem neobjevila, u staršího dítěte bych se nebála použít extrudovanou pohankovou kaši od Šmajstrly.
Jáhly i pohanka se zpočátku nemusí míchat (když ještě nejsou tvrdé a plavou ve vodě), je třeba míchat až ke konci.
Ovesná kaše - vařím z ovesných vloček, tentokráte i bio - od Alnatury a Bioline, obojí je z Německa. Doporučení je předem namočit, stačí i na 20 minut a vařit taky cca 20 minut. Měkké bývají mnohem dřív, než za těch 20 minut, ale hodně závisí na tom, od jakého výrobce ty ovesné vločky máš.
Instantní - vyrábí Hipp (cca 40 Kč), je bio.
Často tyto kaše kombinuji a vařím pohankovo-ovesnou, občas i jáhlovo-ovesnou (to druhé méně často, přece jen s ovesnými vločkami postupuješ stejně jako s pohankou, ale jáhly a oves připravuješ jinak). Lze kombinovat s instantní rýžovou kaší (hlavně u té jáhlové kaše, je poměrně sytá) nebo když netrefíš hustotu.
Pšeničná krupice mi přijde fuj, nepoužívám. Pšenice si užije až až v jiných potravinách.
Špaldová kaše - vařím obdobně jako ovesnou, ze špladových vloček od Alnatury a je třeba je na dýl namočit a taky déle vařit, 30 - 40 minut.
Instantní vyrábí Alnatura, cca 50 Kč.
Kukuřiční kaše - dlouho jsem ji neuměla. zkoušela jsem ji vařit z kukuřičné krupice, ale jaksi mi to nefunguje, ta krupice je pořád tvrdá i když ji vařím přes hodiny a to ji musím pořád míchat. Později jsem objevila kukuřičnou polentu - jakási předvařená kukuřičná krupička - vaří se 3 min. Je to sice napůl instantní výrobek, ale píší, že je to předvařené v páře a to že zachovává vitamíny a minerály. Chutná mi v kombinaci s rýžovou (uvařím řidší a přisypu instanní rýžovou krupičku - pozor, vždy přisypávat až do trochu vychladké kaše, ty instantní y se němly vařit.)
Instatní pro mimina neexistuje (vyrábí ji Nestlé v Polsku, ale k nám ji nedováží), obyčejná instantní se jmenuje Mišutka, zkusila jsem ji a nic moc.
Ječné kroupy - lze přidat do jakékoliv a uvařit, samotné by asi nebyly dobré.
Quinoová - ještě jsem nezkoušela, chci se o ni pokusit, kdyžtak pak napíšu. Trochu otálím, myslím, že přednost by měly mít zdejší plodiny.
Amarantová - taky to jde nějak uvařit, ale moc mě to neláká.
O ostatních instantních už tady byla řeč, Country life má různé kombinace, pak ještě Nominal - rýžová, jáhlovo-kukuřičná a pohanková - opět, ta pohanková chutná úplně jinak, ostatní nevím, moc mě neoslovují.
Dobrou chuť!
- Citovat
- Upravit
Moc díky zvláště poslední mamince, recepty jsou naprosto vyčerpávající !!! Dnes utíkám do obchodu nakoupit suroviny a večer bude první pokus ![]()
DÍKY !!!!
- Citovat
- Upravit
Instantní pohankovou i kukuřičnou kaši má v nabídce Countrylife.
Mají i různé kombinace - pohankovo rýžová, rýžovo kukuřičná.
Ryšavka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě mě napadlo Ti napsat osvědčené kominace s ovocem:
pohanková kaše nám chutná zá:,–(ně s jablkem, případně se zralými švestkami,
jáhly jsou takové univerzálnější, ty se dají skominovat s leččím, u nás zase hlavně to jablko a dobré jsou i s banánem, vynikající jsou s borůvkama,
kukuřičnou kaši je nejlepší s hruškou, dobrá i s borůvkama.
Jde to samozřejmě ochutit i trochou přesnídávky nebo ovocné šťávy, ale když já jsem spíš pro ty čerstvé potraviny.
Kdyby jsi se chtěla na něco zeptat, tak klidně můžeš.
Ono to vypadá složitě, ale na vaření kaše fakt nic není a myslím, že aspoň na střídačku s instantními je to fajn.
Měj se hezky.
- Citovat
- Upravit
Anonymní,
moc díky za postupy … já dnes zkouším ty jáhly s jablkem. Dcerka nechce ovoce, tak zkusím tak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
zapomněla jsem na jednu důležitou věc. Pohanka by se měla dát vařit do vroucí vody a dále vařit na mírném plameni, jinak se začne přichytávat ke dnu hrnce.
Já ji vařím v té samé vodě, v jaké ji mám namočenou, ale ten a když přijde k varu, tak tu plotýnku ztlumím.
- Citovat
- Upravit
Ahoj, já vařím kaše z rýžových a pohankových vloček, dají se koupit ve zdravé výživě. Čtvrt hodiny se to namočí a pak vaří 2 minuty, plkne se do toho ovoce (jabko, hruška a banán jsou nej) a troška sunaru a másla.
- Citovat
- Upravit
ahojky já vařím už z obyč mlíka, bud ovesnou nebo krupičnou.
ovesná - odpoledne si namočí 3 lžíce ovesných vloček do trochy vody, večer jen přileju trochu mlíka a za stálého míchání vařím tak 5 min. sladím cukrem nebo medem, jako přílohu dávám většinou ovoce.
krupičná - do studeného mléka /250 ML/ dám tak dvě lžíce krupičky a opět za stálého míchání vařím tak těch 5 minut. opět osladím a podávám s ovocem.
dlohou jsme používaly jen ty instatní kaše od hami, sunarka…nechtělo se mi s těma domácím vařit.ale nakonec jsem zjistila, že to není tolik práce, tak je malé vařím skoro každý druhý den. jinak večeří s náma pečivo se sýrem a zeleninu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
diky za recepty a informace ![]()
Mala miluje ryzovou kasi,tady vyrabi vsechny sklenickove vyzivy s hnedou ryzi-je to pro prcky do roka dobre??Sklenicky teda davam vyjmecne,ale obcas ano a tu kasi ji varim napul z bile a hnede ryzove inst. kase-bio…
Cetla jsem ze jahly jsou pro mimca od 6 mesicu hodne vhodne i jako priloha,brambory maji moc skrobu..Ale co pohanka a spalda je uz take vhodna?Kamardaka mi ted posila z CR kukuricne krupky a taky spaldove..?
Kukuricnou polentu pouzivam take-na krupici a spol si mala jeste pocka ![]()
Amaratova mouka je pry vhodna jen po spetkach pridavat do kasi,obsahuje hodne mineralu ale samotnou nee…
Diky a budu vdecna za jakekoliv info-jen jsem trochu nahlodana dobou a konzerva v tom co mala ji a co jeste ne
myslim ze „dobrutek“ co si davame obcas my si v zivote uzije jeste dost,ale az na to jeji travici system bude ready ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jeste to zkusim jednou a pridam otazku-male delam kus kus ale co celozrnny-uz muze?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, nechci zakládat hned nové téma, ale chtěla jsem radu. Mám doma instantní pohankovou kaši, ale nevím co do ní. Jak ji přichuťit. Když tam dám jablko, tak je najlepší ho nastrouhat? Děkuju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pohankovou kaši dělávám s nakrájeným jablkem/hruškou na kostičky, dříve jsem synovi ovoce strouhala na skleněném struhadle. Někdy přidávám lžičku medu, skořici - podle chuti a sladkosti ovoce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Maminky, poradíte mi, jak se vaří zmíněné kaše ?
Nikdy jsem je nevařila, do teď jsem dávala instantní od Hami, ale už nám nechutnají
Tak chci vyzkoušet tyto, ale nevím jak na to
Moc díky všem ochotným maminkám, které mi poradí !!!