Jáhly, pohanka

563
12.3.05 17:13

Jáhly, pohanka

Ahoj holky,

prosím o radu. Jak připravujete pro mimi pohanku a jáhly? Prý existujou i jakési pohankové vločky, nevíte, kde se to kupuje? Ve zdravé výživě? A je lepší vařit z těch vloček nebo z normální pohanky? A ještě něco, četla jsem v jedné knížce o výživě dětí i něco o jakémsi „žitovci“. Nevíte, co to přesně je a jestli se to dá u nás sehnat? Knížka byla totiž německá nebo rakouská, teď nevím přesně.

Teoreticky mě zajímá, jak připravujete jídlo z těhle věcí i pro dospělé. Zkusím to přiřadit do jídelníčku. Manžel bude jásat… :D

Díky!

Ulrika a Andrýsek (7,5 měsíce)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
246
12.3.05 17:40

Ahoj Ulriko,
já mám doma instantní pohankové i jáhlové vločky, je to takový 300g průhledný sáček, výrobce je RH natur s.r.o., a teď koukám, že mají i stránky www.rhnatur.cz :wink:
Na obalu píšou, že je z toho možné připravit kaše, přidat do polévek, do jogurtů, do těst.
Instantní se připravují lehce - jen se to zalije vroucí vodou nebo mlékem. S přípravou normální pohanky a jáhel zkušenosti nemám, ale asi to bude nějaké zdlouhavé namáčení + vaření 8O
Ještě jsem to malé nezkoušela dávat, ale už se na to chystám..

Ahoj,
Radka + Stellinka 8měs.

Jo, jinak myslím,že to bude ke koupi buď ve zdravých výživách, anebo v Tescu a spol., tam mají koutky zdravé výživy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.3.05 18:14

Ahoj Ulriko. Jestli ti můžu doporučit u nás teď vedou do většiny příkrmů pufované jáhly, pufovaná pohanka. Vyrábí to firma Probio. Je to něco na způsob burizonů a je to moc mňam do jablečkých přesnídávek. Naše malá je úplně zbožňuje! Akorát to není nejlevnější. Pohanková polívka: sklenka pohanky (nejlepší je taková ta co má světlejší barvu a sem tam nějaká zrníčka do světle zelena - je loupaná mechanicky), sádlo, česnek, sůl, ovesné miso nebo masox 8O . Do rozehřátého sádla nasypeš nastrouhaný česnek, lehce opražíš, přidáš pohanku a prohřeješ ji. Zaliješ studenou vodou a necháš vařit asi 10 minut. Přidáš miso a vypneš, s masoxem se to ještě musí kapku povařit. Dosolíš podle chuti a necháš vychladnout. Nejlepší je přihřívaná na druhý den, stejně jako většina polévek.
A co s jáhlami? Třeba: sklenku jáhel spaříš vařící vodou, nejraději 2× po sobě - na propláchnutí. Ve druhé várce vody to necháš stát tak 5-10 minut, sliješ a dáš vařit do studené osolené vody. Až změknou, scedíš je stejně jako těstoviny. Na kostičky nakrájíš anglickou a s cibulkou ji hezky vysmažíš, přebytek tuku se slívat nemusí, jáhly toho hodně nasáknou. Pak do toho nasypeš jáhly, prohřeješ a vmícháš jemně osolená našlehaná vajíčka. Je to mňamka samotné, ale i jako příloha. Dají se k tomu vmíchávat houby, tuňák… .
 Radina

• Citovat
  • Upravit
2923
12.3.05 18:24

jáhly,pohanka

Ahoj Ulriko!

Obojí dávám našemu osmiměsíčnímu jedlíkovi a naštěstí je má moc rád.Taky jsem rešila,jakou formu těchto obilnin zvolit. Ve zdravé výživě jsem původně chtěla koupit instantní kaše,ale zrovna je neměli,takže jsem koupila pohankovou kaši (ale ne instantní) a jáhlové vločky.Dávám je do zeleninového příkrmu i do jablkového pyré pro zahuštění. nakonec jsem byla ráda,že jsem koupila zrovna tohle,protože jsem někde četla,že čím instantnější výrobek, tím méně původních hodnotných živin. Jinak kaše (najemno namletá) i vločky jsou uvařené velmi rychle, pro mimina je právě dobré takovéto potraviny stejně lepší ,když je povaříš,aby byly stravitelnější.
přeju příjemné vaření
Vera :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
460
12.3.05 18:52

Ahoj,
jáhly propláchnu horkou vodou a na mírném ohni uvařim ve dvojnásobném objemu vody zhruba 10min., dalších 10min. nechám pod pokličkou dojít, pak rozmixuju s mlékem a ovocem. Pokud prcek dobře poliká kousky stačí rozmačkat. Stejným způsobem vařím i kukuřičnou, jen kukuřičná krupice i mouka se musí alespoň hodinu předem máčet.
Pohanka se u nás neujala, takže s tou moc zkušeností co se týče receptů pro děcka nemam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
12.3.05 18:55

Ahoj Ulriko,
my taky doma vaříme z pohankových a jáhlových vloček (koupila jsem je v Kauflandu) a taky z rýžových vloček. Je to rychlovka, není to drahé a určitě zdravé. Chvilinku to nechám povařit v kojenecké vodě (rýžové chce vařit trošku dýl), přidám půl nastrouhaného jablka a vylepším 2 odměrkami Hamilonu (dřív jsem ho nedávala, ale taky to bylo dobré) a jiskřičkou másla. Je to naší malé nejoblíbenější jídlo, zvládne ho neuvěřitelné množství.

Ať vám taky chutná,
Jitka a Hanička (8m)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
980
12.3.05 20:23

Pohanku mám moc ráda, jíme jí v dospěláckém jídelníčku - náš mrňous si vystačí s mlíčkem:-)
Pohanka se nesmí vařit, jinak ztrácí ty cenné minerály atd. Dělám ji tak, že ji nejprve propláchnu studenou vodou, dám do hrnce, zaleju vroucí vodou a jakmile se začne vařit, ihned vypnu a šoupnu po dpeřinu do postele. Za 20 minut je hotová. A ke guláši snad nic lepšího ani není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
13.3.05 01:22

Ahojky Ulriko,

já mám 2-letou dceru, která zbožnuje jáhlové škubánky. Ve dvojnásobném množství vody uvaříš jáhly, pak naděláš opačným koncem vařečky díry, prosypeš polohrubou moukou, necháš asi 10 minut propařit, vymícháš těsto a lžicí namočenou v másle vykrajuješ škubánky, které můžeš posypat makem, oříšky nebo jen tak s máslem či ovocem.

Pohanka se dá dobře i rozmixovat na mouku v obyčejném sekacím nástavci na ponorný mixér. Nevěřila jsem tomu, ale jde to. Pak jsem z ní dělala lívanečky. Dobrou zkušenost mám s pohankovou krupicí, normálně jsem jí přidávala místo krupice do těsta na ovocné nebo bramborové knedlíky, manžel to vůbec nepoznal. Jinak slovo pohanka nemůžu vyslovit ani nahlas.

Hodně těchto zdravýc receptů je v Betynkách. Já z nich hodně čerpám.

Hodně štěstí.

Jana a Karolínka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1132
13.3.05 13:32

Ahoj,

i u nas jsou jahly a pohanka oblibenou soucasti jidelnicku 9teda s vyjimkou manzela :-(). Ja to spis delam naslano, ikdyz takova jahlova kase taky neni k zahozeni, ale tu mi Iva nejedla.
Z jahel delam bud polivku (porek podusit na oliv. oleji, pridat jahly, brambor na kosticky, povarit cca 12 min) nebo na opecu kousky kurete, smicham s uvarenymi jahlami, pridam nastrouhany syr.
Pohanka - oblibene je „pohankoto“, tj. uvarit pohanku, smichat s varenou zeleninou a syrem, prip. ruzne variace polivek (pohanka + hrasek ap.).
Jsem rada, ze to Ive chutna a doufam, ze ji to vydrzi :).

Pavlina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1132
13.3.05 13:33

Ahoj,

i u nas jsou jahly a pohanka oblibenou soucasti jidelnicku (teda s vyjimkou manzela :-(). Ja to spis delam naslano, ikdyz takova jahlova kase taky neni k zahozeni, ale tu mi Iva nejedla.
Z jahel delam bud polivku (porek podusit na oliv. oleji, pridat jahly, brambor na kosticky, povarit cca 12 min) nebo na opecu kousky kurete, smicham s uvarenymi jahlami, pridam nastrouhany syr.
Pohanka - oblibene je „pohankoto“, tj. uvarit pohanku, smichat s varenou zeleninou a syrem, prip. ruzne variace polivek (pohanka + hrasek ap.).
Jsem rada, ze to Ive chutna a doufam, ze ji to vydrzi :).

Pavlina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1290
13.3.05 21:13

ahoj Ulriko,
jáhly, pohanku milujem celá rodina.
Uvařím třeba vývar, zvlášť brambor a zvlášť pohanku, do talíře namačkám brambor, dám pohanku- množství dle toho jak to chcu mít husté a zaliju vývarem. Můžeme se všichni tři za tím „ubít“.

Jáhly vařím tak jak psala Pavla mám ty recepty od ní, nebo je taky dávám do uzené polívky(tu jíme jen dospěláci).
Obě pochutiny dělám malé taky na sladko, třeba s jablíčkem, nebo banánem atd.

Pohanka i jáhly jsou moc dobré určitě je zkuste.
taky je na trhu knížka KUKUŘICE RÝŽE JÁHLY POHANKA autor Čermáková-Černá, má 70 stran a stojí 59,–

S pozdravem Zuzka+Emily

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
14.3.05 09:19

Ahoj holky!

Moc děkuju za odpovědi a hlásím se k „pohankožroutům“! Včera jsem zkusila kaši na slano s česnekem a posypat cibulkou a bylo to mňam! Dokonce i manžel se olizoval až za ušima :D Teď jsem zkoušela k snídani kaši na sladko, ale musím říct, že to mi moc nechutnalo, takže pro dospěláky zatím zůstanu u té slané varianty a vyzkouším další recepty :D .

Kaše pro malého zkusím taky, uvidím, co na to bude říkat.

JITI - teda závidím, že Hanička baští ve velkém. U nás je zatím úspěch, když Andrýsek sní pět maličkých lžiček, a to už přikrmujeme šestý týden :cry: Jediné, co mu snad i chutná, je rýžovo-kukuřičná instatní kaše - té sní závratných 10 - 12 lžiček (včera jsem to spočítala :D ). Tak když mu jedou kaše, tak zkusím i nějakou další kaši. Jablíčka kupuješ nebo máš z vlastní slizně? U nás je problém, že vlastního nemáme nic, jen kupujeme na chalupě na zimu brambory.

ZUREČKU - díky za tip na knížku! Podívám se po ní.

Tak ještě jednou díky!

Ulrika a Andrýsek

• Citovat
  • Upravit
1290
15.3.05 09:52

Ulriko a ostatní maminky,
vyhrabošila jsem ještě jeden recept.

Zeleninová polévka s pohankou

brambory
mrkev
hrášek (nemusí být, nebo jen symbolické množství)
brokolice
cibulka nebo porek
nat z celeru a petržele
pohanková krupice
olivový olej
voda
Vše nakrájet na drobné kousky, jen mrkev nastrouhat. A natě nechat vcelku. Na olivový olej dát orestovat všechnu zeleninu, nejdřív cibulku a mrkev. Až mrkev pustí barvu, tak přidat osatní zeleninu. Po chvíli zalít vodou, přidat celerovou a petrželovou nat. Vařit do změknutí zeleniny. Během vaření vyndat natě. Vypnout sporák, nasypat pohankovou krupici, zakrýt pokličkou a nechat dojít. Na oběd pro tři osoby (dospěláci si dochutí na talíři) jsem přidala 4 polévkové lžíce krupice. Tak to chce vyzkoušet. Když Emily ještě moc nekousala, tak jsem tu uvařenou zeleninku rozmačkala vidličkou.
Dobrou chuť :D Zuzka+Em

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1290
5.7.05 19:34

ahoj holky,
dneska jsem dělala polívku, se kterou jsem počítala i na zítřejší oběd, :D „bohužel“ ji teď manžel dojedl, jak byla dobrá.
tady je recept:
1 cibule na kostičky -lehce orestovaná, k tomu přidaná mražená zelenina(jarní směs), vše podlít vodou, mírně osolit.
Zvlášť jsem si spařila ječné kroupy malé vel.3 a přidala je k zelenině a vše vařit, asi po 10 min. jsem přidala brambory na kostičky nakrájené. Přidat množství vody dle toho jak to chcete mít husté. Na závěr posypat petrželkou.

Moc zajímavě vypadá kniha POHANKA ve mlýně a v kuchyni je tam 156 receptů a cena kolem 160kč(chvilku jsem na ní koukala v práci, ale ještě nekoupila)
papa zuzka :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6913
10.4.21 09:47

Zdravím, můj dotaz je jednoduchý… Voní nějak jáhly? Koupila jsem poprvé pro dceru jáhlové vločky (nemyslím instantní) a přijde mi, že tak nějak divně páchnou. Mám strach, jestli nejsou žluklé. Mají tedy jáhly nějaký svůj „zápach“? Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí