Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,máte někdo podobnou zkušenost?
Mám 3měsíčního chlapečka,který do konce 2měsíce krásně pil a přibýval.Potom ale začal pít míň a míň přibývat- za poslední měsíc přibral jen 450 g.Pije krátce-někdy ani ne 10min- a brzy usne,event se rozhlíží po okolí-když mu nabízím ještě druhý prs tak ho nechce a culí se.Problém je v tom,že za celý den vypije jen asi 600 g (kontrolně jsem ho vážila několik dnů) a měl by vypít aspoň 800. Zatím má váhu v normě, ale jestli takhle budeme pokračovat… Je normální že mu stačí tak málo, skoro se o kojení nehlásí a přitom je spokojený,směje se,skoro vůbec nepláče. Kdybych měla málo mléka,tak by se hlásil, byl by nespokojený a plakal by,nebo ne?Trvá už to 4 týdny, já jsem z toho nervózní a tááák unavená-jak ho nutím pít a on nechce.
Myslím, že je to naprosto v pořádku. Tabulek si nevšímej. Pokud nehubne a je spokojenej, není co řešit, pití mu nenuť. On si vezme, kolik potřebuje a chce. Dokonce se může stát, že přibude ještě míň, ale důležité je, že mu to neva, že pije málo. Dokonce bych řekla, že když nehubne, je zbytečné vážit, akorát se pak zbytečně stresuješ.
Jinak jak mimi začne se víc hejbat, tak samozřejmě už nemusí tolik přibývat. Vše je v naprostém pořádku ![]()
Hodně štěstíčka klučinovi
Gabča a Barča, 23týdnů
Pavlusko, myslím, že se zbytečně akorát stresuješ, malý se prostě napije tak, že mu to stačí, buď ráda, že se napije tak rychle, moje malá pila strašne dlouho, byl to vždy nekonečný příběh ![]()
Pokud, jak píšeš, je spokojený a veselý, není co řešit.. Hlavně ho přestaň vážit a neustále zjišťovat, kolik toho vypil, a hlavně nezačni přikrmovat.
Myslím, že ti tvůj malý dává dostatečně najevo, že je spokojený a že mu tvé mlíčko stačí.
Váha není jediným ukazetelem dobrého prospívání, navíc, co to je „váha v normě“?
Moje malá má dnes 8měs a má 7kg i s botama
Jiné děti tady mají v tomtéž věku 10kg i více
Kolik váží tvůj malý? ![]()
Ahoj, Radka
Pavlusko, pul kila za mesic, co bys proboha chtela? Vzdyt je to dite, ne mamut! Myslim, ze je to Tvoje prvni, jinak bys nad tim proste mavla rukou, vzdyt pul kila je pekne. Prece ho nebudes nutit, kdyz ma ocividne dost. A nestresuj se, nebo budes mit malo mleka.
Jana
Ahoj,
taky si myslím, že není proč se nervovat, pokud je malý jinak v pohodě, spokojený. Mám dvě děti a ani jedno nepřibralo víc jak těch půl kila za měsíc.
Ahoj,
pridavam se k holkam! Ja jsem taky resila „pomale“ pribyvani a hlavne to ze vypije malo, syn byl naprosto spokojeny, ja byla na prasky. Problem se vyresil pote , co jsem od manzela dostala „zakaz“ vazeni syna pred a po kojeni a tudiz se prestala tim stresovat. Kazde mimi je jine, nektera miminka dokazou vypit na jedno kojeni i 250ml a nektera ani ve trech mesicich nevypiji vic nez 120 ml. Muj syn, ten vypil spis min nez 100ml a ani nechtel kojit nejak zvlast casto max. 8-9× za den). Resila jsem to i s Dr. ta rikala, ze pokud „cura a kaka“ dost, pribyva na vaze a nehubne, tak to nemam resit. Tak jsem neresila a nechala ho at si pije jak chce a presto mel v 6mesicich 8kg
Ahoj Jana