Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěla jsem se zeptat zkušených, jak může pokračovat léčení u špatných kyčlí. Moje dcerunka má zatím abdukční plenu (vypadá líp než řemínky), pak máme jít ve třech měsících na rentgen. Nepodařilo se mi najít, jak dál může pokračovat léčení. Jaké máte zkušenosti? Taky by mě zajímalo, jestli se s plenou nezhoršují prdíky a jestli se netvoří opruzeniny. Dík
Ahoj, s pokračováním léčení kyčlí ti moc asi neporadím. Balení jsme měli od října do začátku prosince, pak dr řekl jen cvičit (nohy dát do pravého úhlu a roztahovat - jako když otvíráš knihu) a v únoru už neřekl nic. Jen byly nedovinutá jadérka.
Ale co můžu říct, že nám balení překáželo v prdících (malá měla omezenou možnost pohybu). To bylo u nás, třeba s nimi někdo potíže neměl ![]()
Hodně štěstí
GaB
My měli široké balení od 6 týdnů do 6 měsíců na 24 hodin denně, od 6-8m jen na spánek - v noci i přes den. A nyní od 8-10 m. již jen na spánek noční. Cvičení - 6-7× denně 80 kroužků, někdy období šílená - kdy malá bojkotovala cvičení totálně. ALe nevykašlali jsme se na to, i když jsme si často zoufali, radši nyní pár měsíců útrap, případných problémů s opruzeninami apod., hlavně aby měla kyčle dobré a mohla dělat všechny sporty apod. bez omezení!! To si připomínej, až si budeš zoufat, že dítě má nohy napnuté, zaseklé a nechce je povolit, aby se cvičilo dál. Vždycky se to nějak dalo, holt místo 5 min. to trvalo s přestávkami klidně 20 min, ale nelituji. Známá před lety se na tohle vykašlala, její dcera má nyní ivalidní důchod, protože kyčle má naprosto v háji a chodí o holi - a to prosím od mládí!! Tak držím palce, ať se širokáčů brzy zbavíte, mi to zvládli s nimi i v parném létě při teplotách nad 30 bez větších problémů.
E.
Ahojky, chcela by som ta povzbudit. V inej diskusii kam chodim, malo babo problemy s kyclami, chceli jej dat ortopedicku perinku a neviem co a tak sme poradili mamicke ist do nejakeho sukromneho centra. Bola tam, zaplatila 400Sk, ale ortoped jej povedal, ze mala je uplne v poriadku a netreba ju ani siroko balit. ja som maleho nikdy nebalila vyriesila som to tiez u sukr. ortopeda tiez sme nemuseli balit, spravil sono a vsetko O.K. to iste sestra. Oni na obvodoch maju na to casto malo casu, balit radia vsetkym. My sme tam vobec necakali, objednava sa tam. Myslim si, ze pre klud na dusi sa tie peniaze oplati vyhodit., Keby mi aj sukromnik povedal, ze je to zle a treba balit, tak je jasne, ze balim. Skus, mozno to pomoze.
Zatím děkuju za informace, abdukční plenu máme po sono vyštření, takže je opravdu potřeba. jestli ještě něco víte, třeba i praktické rady, sem s tím. Já jsem toho k tomuto problému zatím moc nenašla. Možná budu chytřejší o nějaké obecné rady až mi odpoví moje kamarádka doktorka, ale praxe je praxe… ![]()
Ahojky, já mám ne zrovna nejlepší zkušenosti z Bulovky. Malé dali dečku po šestinedělí a nosila ji téměř do šesti měsíců. Už když nám ji dávali, tak se tvářili, že je to jenom pro zichr a jestli to příště bude dobrý, tak ji sundají. Příště nám opět řekli, že už je to dobrý, ale radši ještě nosit, atd. atd. Nikdo mi nevysvětlil, o jaký problém jde, většinou ani neokomentovali vyšetření ultrazvukem. Než jsem se stačila na něco zeptat, tak už měli na starost jiné děcko.
Při prvním vyšetření mi původně řekli, že máme nosit široké balení a když jsem se zeptala co to konkrétně znamená, jestli se plena má skládat na čtvrtiny nebo třetiny, tak se na mě vyjeveně dívali a vyřešili to prostě tak, že přinesli tu dečku.
Já vím, že tam těch lidí chodí moc a že doktoři kmitají, ale co je moc, to je příliš. Neměla jsem pocit, že by se zabývali individuálními případy, všechno šlo rutinně a ke všemu se lékaři ani neobtěžovali zjistit základní údaje, např. dcera byla uložena koncem pánevním, což hraje důležitou roli, ale tam to dodnes nikdo neví, přestože tento bod je uveden na kartě každého miminka. Taky nás pokaždé vyšetřoval jiný doktor, nikdo se nepředstavil, dvakrát se mě v kartotéce ptali ke komu chodíme a dívali se blbě, že to nevím. Jednou zase vyšetřující lékařka kroutila hlavou nad závěry předchozího vyšetření a ptala se mě, kdo ho dělal- samozřejmě jsem to nevěděla.
Já mám tedy z návštěvy ortopedie trauma, vždy se na to psychicky připravuju (a ta dvouhodinová fronta mi zdaleka nepřijde nejhorší). Teď nás čeká osmiměsíční kontrola, malá minule neměla vyvinutá jadérka. Hrozí nám kvůli nim rentgenem, přitom jak jsem se informovala, není to v jejím věku nic neobvyklého.
Uff, tak jsem se z toho vypsala, určitě nejsem jediná, co to takhle cítí. Já jsem teda daleka toho, abych nerespektovala lékaře, ale musím aspoň trochu chápat jeho stanovisko a to bez komunikace nejde. Ortopedie na Bulovce je děs!!! Omlouvám se, že jsem trochu odbočila od tématu.
Přeji ti Linko, ať jsou tvé zkušenosti lepší.
Anka a Jituška (brzy 8m)
Linka-tej kamoske to tiez povedali po sono vysetreni, urcite by som chcela nazor aj ineho Dr.
Anka-my sme boli na kontrole, maly ma 4m, jadra este nema a Dr. povedala, ze sa mozu vyvijat do roka, ze je to velmi individualne. Ja tu nechcem robit reklamu sukromnym centram, ale urcite aj v Prahe mate nieco take.
Aj kamoske tvrdili, ze kym maly nema jadierka musi siroko balit a to s tym pritom vobec nesuvisi. Ja kebyze idem na obvod tak nosime siroke balenie doteraz. My sme si to nechali odobrit od Dr. v 5 tyzdnoch a odvtedy mame pokoj. A v tych sukr. centrach su zvecsa aj najvecsi odbornici. Prajem vam, aby ste mali jadierka co najskor.:-)
Linko, podívej se sem http://www.marwell.cz/odbornici.htm
Jedná se o nový typ pomůcky, něco jako plenkové kalhotky, které zřejmě dítě tolik neznehybňují. Je to podle všeho v sazebníku pomůcek VZP, takže by se to dalo požadovat místo děčky.