Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky.
Jdu se na vás obrátit s dotazem. Adélka (6 a 1/2 měsíce) už je asi 4 dny nachlazená. Dnes v noci začala mít teplotu 38,4 (po odečtení 0,5 stupňů) . Ve 3 v noci jsme dali paralenový čípek, pak v 9 ráno a teplota stále neklesá. Teď bychom mohli dát další čípek, nevím ale, zda tím zatěžovat její organismus, když je teplota stále stejná a čípky zřejmě neúčinkují.
Má rýmu a začíná kašlat, asi jak se jí rýma usazuje. Jinak se chová normálně, jako jindy, lozí, hraje si, jen se rychleji unaví a má skleněná začervenalá kukadla.
Zítra se chystám s Áďou k pediatrovi. Nemyslím, že pohotovost, podle pohledu na Ad, je nutná. Nerada bych ale něco zanedbala, proto se ptám, máme zajet na pohotovost? Popř., co jiného vyzkoušet na snížení teploty? Vím o Nurofenu.
Všem moc děkuji předem za odpovědi.
Já bych asi zajela na pohotovost, pokud má vysokou teplotu i teď tak to v noci může být ještě horší!!! Třeba jí napíše nějaké ATB a zítra jí už bude líp - nemá smysl čekat, asi není na co
![]()
My dáváme na teplotu taky Paralenové nebo Panadolové čípky nebo Panadol baby, Berufen ....... sirupík!
Teď mi holky poradily na vysoké teploty namočit ponožky do vody s troškou octu a buď nám zabraly ATB nebo pomohly ty ponožky - studená voda prý chladí a ten ocet trošku nožičky zahřeje!
Přeji brzké úzdravení, protože není nic horšího než nemocné děťátko!!!
Ahoj.
Na horecku muzes kombinovat napr. cipky Paralen (nebo Panadol) a Nurofen (nebo to same v sirupu), ale musi byt u kazdeho vzdy jina ucinna latka(Panadol a Paralen maji stejnou!) potom muzes dat vzdy jednou za 4hodiny na stridacku.
Teplotku srazet jen pokud bude nad 38.
Muzes zkusit treba i tvaroh na rucicky - vytahne horkost(dat tvaroh, igelit.sacek a rukavicky a nechat) zkus pohledat na internetu, je tech prirodnich zpusobu vic.
A samozrejme hlidat, pokud by se ti mala nezdala nebo teplota neklesala a rostla, tak radji na pohotovost, jinak bych ja osobne podl toho jak to popisujes asi pockala do rana k vasi dr.
At jste brzy zdravi!!!
Dobrý den,
s horečkami mám šílené zkušnosti, zejména, když to neklesá. Mám několik tipů, třeba si něco vyberete. 1) nacpu do ponožek lžici odraženého tvarohu, obleču, zavažu do pleny, aby nebyl binec. Za hodinu sundam, tvaroh uplne vyschne.
Držím palce!
Jitka
Dobrý den,
s horečkami mám šílené zkušnosti, zejména, když to neklesá. Mám několik tipů, třeba si něco vyberete. 1) nacpu do ponožek lžici odraženého tvarohu, obleču, zavažu do pleny, aby nebyl binec. Za hodinu sundam, tvaroh uplne vyschne.
Držím palce!
Jitka
Nevím, jak je to u takhle malých dětí, ale co třeba zkusit studené zábaly?
tady o tom píší, zhruba od půlky článku
teď všude řádí takováhle chřipka - vysoký horečky a kašel, rýma … máme to taky doma. Anetka má horečky s přestávkama, ale šplhá to i přes 39 ![]()
každopádně, zkus střídat paralenový čípky nebo Panadol sirup se sirupem Brufen, pak nemusíš čekat celých 6hod ale můžeš už po 4 hodinách (tj. střídáš, každý po 8mi)
Pro takhle malé dítě spíš než zábaly, nebo studené obklady napusť vanu vlažnou vodou (stejné teploty, jako má dítě) a postupně připouštěj studenou, mělo by to pomoc ochladit tělíčko a uleví to
Pokud ani po tom horečka neklesne, jela bych na pohotovost. Když je horečka moc dlouho vysoká, můžou přijít svalový křeče a je to docela riziko.
Zábaly a koupele na horečku jsme teď řešily v deníčku - marodí tam snad všechny děti a hodně se to osvědčilo
tak ať je brzo líp!
Sandra
Dala bych na Jitku. Pokud to bude zítra možné a nebudou nutná antibiotika tak je rozhodně nepožaduj. Je to zbytečné pokud to nebude zátět. Antibiotika zbytěčně zatěžují organismus.
Ahoj, prošla jsem si teď s dcerou (4měsíce) něčím podobným, cca tři dny vyšších horeček. Jak psaly holky, chce to střídat paralen s nurofenem po 4 hodinách, příliš neoblíkat. Když malá hodně hicovala, tak jsem ji svlíkla a hladila po tělíčku, abych ji ochladila. Pokud měla ovšem studený ruce a nohy, tak jsem ji naopak oblíkla, znamená to, že má zimnici. Zítra zajdi k dr., ať máš klid. Přeju ať jste brzo zdraví.
Ahoj, prošla jsem si teď s dcerou (4měsíce) něčím podobným, cca tři dny vyšších horeček. Jak psaly holky, chce to střídat paralen s nurofenem po 4 hodinách, příliš neoblíkat. Když malá hodně hicovala, tak jsem ji svlíkla a hladila po tělíčku, abych ji ochladila. Pokud měla ovšem studený ruce a nohy, tak jsem ji naopak oblíkla, znamená to, že má zimnici. Zítra zajdi k dr., ať máš klid. Přeju ať jste brzo zdraví.
Nám ten samotnej čípek nezabíral, taky to pořád nešlo dolů. Ale jakmile jsme dali ten sirup hned bylo líp. Když jsem s malou byla na pohotovosti (bylo jí 8 měsíců), tak mi stejně napsala Ibalgin sirup (což je stejné jako Panadol atd sirupy). Atb by ti asi dala při 40 horečkách, které by neklesaly, ale ne při 38,5.
Tak ať brzy dobře ![]()
Ahoj..prostřídej čípky s nurofenem ..můžeš po 4 hodinách…jak už napsali přede mnou holky.A když to neklesne ani tak,tak bych jela na pohotovost…
Ted to strašně řádí..vysoké horečky,které trvají klidně až 4 dny ,kašel,rýma.My si tím ted prošly a už nás to drží 14 dní.
Tak držíme palečky at se brzy uzdravíte…
Ahoj holky.
mockrát děkuji všem za rychlé tipy a rady. Už jsme zkusili vanu a ručník, podle teploměru 37,1 , mně se ale zdá pořád horká.
Za chvilku dorazí přítel se sirupem a budeme případně kombinovat, a s tvarohem. Zřejmě to přečkáme do zítřejší návštěvy u pediatra. Akorát naposled jedla oběd, od té doby nechce. Ani pití moc nedá. U dospělých je to ale při nemoci podobné.
Také děkuji za radu: teplé končetiny - ochlazovat, studené končetiny - zimnice.
Myslím, že Ádi nesedí bazén anebo přesuny z něj domů. Páč… byli jsme 2×…nejdřív to odležela se začínajícím zánětem průdušek (před 3mi týdny
), a teď tohle…na tak malé prtě je to silná káva.
Podle tvého popisu bych do nemocnice nejela a počkala v klidu ráno na pediatra (i když záleží, jestli jí je ještě něco, píšeš teploty 12hodin a pokud nejsou příznaky a není to vyšší ,tak se doporučuje klidně až po 3 dnech…pokud to neklesá
Tohle není dokonce ani tak vysoké, abych u toho ty léky střídala. Spíš ty alternativní způsoby srážení bych preferovala.
ATB jen kvůli teplotám jsou blbost (s prominutím). Bych sej im bránila bez vyšetření, jestli to je nutné (krev, případně nález z vyšetření)
Ad plavčo - no my jedem prakticky od září s nemocema - teda v září byla 2 týdny, paksi dala pauzu 2 týdny do října a od října jedem prakticky neustále. Přesto u nás to nebude ani tak plavčem, jako spíš u nás to tahá starší holka ze školky
Teď jsme slavně již 6 týdnů KO non-stop.
Obnovuji diskuzi, mala ma od vcera 39,7 bez odectu.Byly jsme u dr. Pry mam delat jak delam paralen nurofen co 4hodiny. Vlazna voda pokud nema studene ruce a nohy (ma studene porad).Octove ponozky a tvarohove zabaly mame za srbou. Neklesa! Ve 14h mela namerenych 40,3bez odectu. Jedna vlazna vana stazila na 39,3 v pozadovanou hodinu dostala Nurofen a teplota stale 39,5-39,7 mame ji vzit asi radsi na pohotovost ze? Desim se toho co muze byt v noci