Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu. Před týdnem jsme Klárce vyměnili nastřelovací náušnice za zlaté. Od té doby jí obě dírky hnisají - jsou trochu zarudlé, při protočení se vyvalí hrudka hnisu. Kapu jí tam líh, aby se to trošku vydesinfikovalo. Stačí to, nebo mám na:,–(ít něco „silnějšího“? Nebo to nechat úplně na přírodě a nechat, netočit s náušnicem atd.? Teplotu nemá, za uši si netahá, když jí na to šahám, netváří se, že by jí to bolelo. Chtěla jsem volat doktorce, ale vzpomněla jsem si až po konci ordinační doby.
Ješt chvíli vydrž, ošetřovat betadinou, případně ten framykoin.
Ale musím říct, že naše Aneta žluté zlato nesnesla, ačkoliv ho jinak máme v rodině všechny (bohužel byly od tchýně, takže to byla dost prekérka:D ). Zkusili jsme koupit bílé zlato a to je v pohodě.
Ušařka, co to píchala, říkala, když jsem tam byla po měsíci, že mam vydržet ještě měsíc, ale to se mi nechtělo. Kor v létě, kdy jsme to píchali, to bylo nepříjemné (o tom, že po měsíci se naušnice rozbila a kupovali jsme nové nemluvě…ale opět bílé zlato)
Není líh trošku drastický? Ale když píšeš, že jí to nevadí. Já bych použila H2O2 (ted mi vypadl název), ten se jediný může lít do ran, ale melo by se to trochu dostat i do té dírky. Framykoin je určitě dobrej.
už vim, peroxid ![]()
Já jsem Verunce při každém přebalování naušničky protáčela a pokud byla „přilepená“ nebo špinavá tak jsem ji očistila lihem a ouška mazala framikoinovou mastí. Časem už jsem líh nepoužívala a jen mazala, aby se to moc nedráždilo. Trvalo to snad ten měsíc, ale už si nepamatuju přesně.
Jestli je lih drasticky nebo ne, o tom jsem teda nepremyslela. Kdyz se me zaniti nausnice (v tehotenstvi to bylo kazdou chvili, jinak „jen“ obcas), tak to promazavam slivovici a vzdy se to pekne zahojilo. Predpokladala jsem, ze kdyz se pupek mazal lihem, ze je to stejny proncip i ted s nausnickama. Pupek nam teda nehnisal. Spis mi projde drasticky ten peroxid ![]()
Dekuji vsem za rady, zitra v lekarne zkusim nejakou tu masticku, at mame brzo pokoj.
Ahoj maminko, my měli s hnisáním oušek úplně stejné trable. Malé dcerce se vždy přes noc ouško zalepilo hnisem a ráno to bylo vždy stejné. Takhle nám to trvalo 14 dní. 2× jsem použila klasickou dezinfekci Jodisol nebo Septonex a do dvou dnů bylo po hnisání. Ouška se krásně zahojila. Držím pěsti ! ![]()
No, nám také hnisalo jednou ouško a mě teda nenapadlo nic jiného, než to čistit heřmánkem
…za 2 nebo 3dny byl klid ![]()
Já bych zkusila Septonex (jen to nesmíš stíkat moc často aby jsi jí to ouško nespálila!!!) a zeptala bych se v lékárně nebo dr. na nějakou desinfekční mast (měla jsem jednu super, doporučili mi ji v peercingovém studiu, ale vypadl mi ten název)!
Peroxid je nejjeměnjší desinfekce, může se přímo lít do ran, jako jediná. Je to vlastně H2O2, který se kontaktem s biol. materiálem (obsahujícím peroxidázu) mění na vodu a atomární kyslík. Atomy kyslíku, než se stihnou spojit v molekuly, mají desinfekční účinek.
My si tím procházíme už 2 měsíce. Takže čistit lihem, mazat Framykoinem - je na recept a protáčet.
inap píše:
My si tím procházíme už 2 měsíce. Takže čistit lihem, mazat Framykoinem - je na recept a protáčet.
a nebylo by teda lepší zkusit naušnice z jiného materiálu? To už je docela dlouhý…aspň na zhojení a pak je třeba prubnout znvou…(teda já už nemam odvahu to žlutý zlato znovz koušet…)
Nám oboum holkám píchala naušničky bývalá porodní sestra a radila jen večer po koupání potřít Framykoinem a čím míň budem šahat tím líp!
U obou jsme tak dělali a do týdne jsme měli ouška OK ![]()
Kdyz byla sestra mala mela podobn problem. Tehdy nam doktorka radila tocit (samozrejme s citem, nejlepe tak ze je trosku nazvednete v te dirce aby se to netahalo a jenom kousek posunout) a pri pootaceni samozrejme kapat a dezinfikovat aby se hnis dostal pryc a nepreslo to do vnitrku ouska.
Nezkusila jste misto zlatych dat treba stribrne nebo na prechodnou dobu nerez? Muze byt i na zlato alergircka. Jen za pokud by to mohlo stat.
Osobne nemam rad nastrelovaci, uz proto ze klasicke se lepe cisti.
Zkuste zajit za doktorkou, treba vam na to da i nejaka antibiotika na zklidneni toho hnisani.
mmch mudra mi řekla, že jí to nehnisá, že to je nějaký sekret…asi fakt byl, bo jsme atb nedostaly a (teda to už jsm framykoin nedávala bo to bylo pořád) zahojilo se to - právě těma jinejma naušnicema