Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ahoj maminky,
jelikož jsem naučená od fyzioterapeutek z cvičení a plavča, že dítě se nemá posazovat dokud samo nesedí, tak to striktně dodržuji a posílám dál. Bohužel se mi v jedné diskuzi povedlo vystrašit Mirri žijící v UK, kde se to asi tak nebere, tak by mne zajímal i váš názor.
Ahoj,
mám šestiměsíčního chlapečka, který sám ještě nesedí.
Také dodržuji radu své doktroky a neposazuji ho. Občas, ale opravdu sporadicky mu trochu napolohuji zádíčka u kočárku, v žádném případě ale ne do sedu, spíš do pololehu.
V jídelní židličce ho krmím, ale také není do sedu. Je polohovací a podle mě,má stejný sklon, jako když je v autosedačce.
takže za mě- NEPOSAZOVAT.
Efča
náš vojta taky ještě nesedí.. a ve sporťáku ho taky spíš jen maličko zvednu do polosedu.. aby viděl.. je hned spokojenější. ale teď je mu 8. měsíců.. sice se sám ještě nepo:,–(í a na volném prostoru se v sedu ještě neudrží, ale občas ho dám na chvíli do jídelní židličky.. nebo si ho po:,–(ím k sobě na gauč.. a opřu ho o sebe.. asi to dobře není… ale nedělám to na dlouho!
Syna jsem neposazovala )a kolik jsem si toho vyslechla) ani v kočárku nepolohovala.
Pravda, sedl si sám po roce ale ničemu to nevadilo, týden na to šel na 4, do 3 měsíců sám chodil.....
Za mě taky - neposazovat - až na to ty záda „mají“, tak ať dítě sedí, stejně jinak všelijak sklouzává a záda prostě trpí. Já používala občas jako změnu autosedačku na podvozek kočáru, tedy polohu klubíčko, židličku taky polohovací, bral mě čert, když mi někdo chtěl dítě po:,–(it na pohovku za pomoci polštářů, že to dítě přeci zvládne a koneckonců je rádo, že konečně vidí. Ano, dítě je rádo, ono to pak člověka svádí dopřát mu to koukáníčko, ale až se v dospělosti záda zeptají…
![]()
Tu autosedačku jsme používali třeba u věšení prádla na zahradě a tak. Ještě jsem si vzpomněla, jak mi u dcerky moje babička říkala: Vždyť už má šest měsíců, tak ji posaď, jak to, že ještě nesedí? Tak jsem jí říkala, že děti si sedají samo až kolem devátého měsíce, že řeba nejprve lozí a pak teprve sami sedí, na to mi řekla, že je to blbost. ![]()
Holky, asi budu za špatnou matku, ale já posazuju. Samozřejmě ne tak, že malýho zapřu polštářema a nechám ho samotného. Ale při chování si ho po:,–(ím na sebe, nebo sedí sám na posteli a drží se mě za ručičky. Začal tohle dělat sám, např. když jsme ho chovali, neustále se předkláněl a chtěl „sedět“. Nikdy jsme ho nepřitahovali za ručičky z lehu. Ptala jsem se pediatra a ten řekl, že ho mám nechat být, prý si dítě samo řekne a začne samo se o to snažit, až na to bude zralé. Některé dřív, některé později. Jen mě varoval, at ho nezapírám polštáři, jak se to dělávalo a to nedělám. Samozřejmě i hodně paseme koníčky a to se mu taky moc líbí. V kočárku jezdí tedy v lehu (na zádech nebo na bříšku a kouká ven), občas, spíš výjimečně, ho po:,–(ím do polosedu tak, že je opřený o opěrátko. Do jídelní židličky nedávám, to fakt až bude sedět sám. Krmím v lehátku.
Já jsem taky proti posazování, ale myslím, že zas nějak zdeplá být nemusí, v mém okolí posazují snad všichni - takže za exota budu spíš já - jen co se začnou za měsíc a půl divit, že Samík ještě nesedí ![]()
Ale párkrát už jsem ho v kočárku taky dala na chviličku do pololehu…
Jsem váhala, jestli to tu napsat … ale proč ne, není nad vlastní zkušenost, že jo. ![]()
Moje první dítko nemělo žádné ambice sedět, zatímco stejně starou holčičku (v té době 4 měsíce) její maminka vozila v kočáru v sedě zcela běžně. To, že se kývala na všechny strany jí nevadilo.
Dneska je jim oběma 10 a dcerka se jen tak zmínila, že „ta holčička“ často ve škole chybí, protože jezdí na rehabilitace se zády. ![]()
Neposazuji.ALe mala se mi v kocarku vyhoupne a sedi sama.Zhruba tak 14dni.Takze ji nechavam.
Zrovna před časem mě napadlo, že buď jsou kolem mě samí malí pohyboví géniové, nebo je zkrátka fůra lidí posazuje už v půl roce. Když jdu třeba po nákupním centru, tak potkávám spoustu malých dětí v kočárech, všechny sedí, některé dosti vratce… O nošení nasvislo s podepřeným zadečkem nemluvě, jsme vždycky asi za pěkný trapňochy s tím klubíčkem ![]()
Nicméně ani nám se nevyhnul problém, Mates má narotovanou pánev, takže cvičíme Vojtovku… Co všechno by měl, kdybych ho posazovala, radši nemyslet.
Jinak ještě k tomu pověstnému, že jim to přeci neuškodí. Kamarádka, jinak velká sportovkyně, má skoliózu. Zřejmě důsledek chodítka. Já jsem zase v důsledku špatné manipulace (braní za krkem, nošení s podepřenám zadkem ve 3 měsících) to dráždivé dítě. Trpím kvůli tomu na migrény.
Neposazovala jsem a delat to nebudu. Pribuzny uz jsem vycvicila ![]()
A specialne pro Mirri: tak jsi predstav, za jaky my byli exoty, zili jsme v Italii, kde jdou deti do golfek ve 3 mesicich!!! A Tyna si sedla az skoro ve 13ti ! To si nedovedes predstavit
Proste to jinde delaji jinak a je to jejich problem, v 7mi mesicich tam s detma „chodi“ a pak casto vidis, jak uz batolata spatne chodi, pokud se nesrovnaji. Teda vetsina lidi si toho ani nevsimne…
Momentalne s nami chodi na pisek Vietnamka, ktera s miminem obrazi za ruce pul sidliste a je desne pysna…mne zamrzl usmev, kdyz mi rekla, ze je holcicce 7 mesicu…a videla jsem to „chozeni“ zblizka. Oni to proste neresi, tak jim preju aspon hodne stesti.
To nošení nasvislo s podepřeným zadečkem jsem viděla nedávno v poradně u pediatra. Nějaká maminka tak nosila šestinedělní mimčo.. Bylo mi ho líto, protože neustále chudák brečel. Malý mi taky brečel, když jsem ho takhle vzala, tak jsem to už pak nedělala a následně jsem se dozvěděla, že se to nemá. Ale teď už ho tak nosím, v klubíčku by mi nejspíš zbořil barák
Tak teď jsem si teprve pořádně přečetla otázku
Takže do jídelní židličky a navolno do kočárku samozřejmě taky neposazuju
No, my neposazovali, nesedel hodne dlouho, uz se treba stavel a chodil kolem nabytku, ale na zemi byl porad na brise a sedet zacal nekdy kolem 10-11.mesice ![]()
Do sportaku sel az v 11 mesicich a jsem fakt rada, mame Jane trikolku a dodneska mi prijde, ze je to tak nejak krivy a ze v tom pada ze strany na stranu ![]()
Ale do polohovaci zidlicky na jidlo sel uz v tech 7 mesicich, kdy jsem zacala prikrmovat, protoze mi nevyhovovalo krmit v kresilku a taky to byla vzdy chvilicka.
S tim chozenim za ruce od 8 mesicu, jak pise Asha mam taky zkusenost, pani u nas na koupalku tak prejde s holcickou 20 x kolem bazenku
dite poradne nesedi, vlaje tam s vykloubenyma raminkama… ale kazdej podle svyho, ze jo ![]()