Recept: Medovník

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 12 OSOB
  • Čas 120
Hodnotilo 0 lidí

Náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to.

Postup

Takže úplně jako první, si dáme vařit salko na 2h.aby zkaramelizovalo. Nekupuj zkaramelizovalo, neboť mi chuť přijde odlišná a tak doma den předem, nebo ráno než začnu péct, salko uvařím.

Připravíme si vodní lázeň. Do kastrolku nalijte vodu a dejte na něj větší misku tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přiveďte k varu. Do misky dejte heru a nechte ji pomalu rozpustit.

Potom do ní rozklepněte vejce a postupně přidávejte med, cukr, mouku a nakonec jedlou sodu.
Předehřejte troubu na 170°C, horkovzdušnou na 150°C.

Směs míchejte vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu. Vzniklé těsto rozdělíme na šest stejně velkých dílů. ( ten je vždy takový menší, ale ten se vám bude v závěru hodit)

Na plech natáhněte pečicí papír a obkreslete na něj talíř nebo dortovou formu (podle toho čím budete pláty vykrajovat). Do nakresleného kruhu pak gumovou stěrkou rozetřete v co nejtenčí vrstvě těsto, neleknete se, trošku lepí, je lepší, když máte asistenta, co vám pečící papír přidrží. Těsto by mělo vždy přesahovat o kružnici alespoň centimetr. Placku pečte dozlatova (7 až 10 minut) a totéž proveďte i s ostatními.

Upečené placky okrájejte. Na každou můžete položit talíř a nožem oříznout přesahující okraj. Já jsem použila dortovou formu. Okraje nevyhazujte, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.

Vyrobte krém a posypku. Máslo a uvařené salko vyšlehejte dohladka. Nakonec připravte posypku z okrájených kousků těsta – kraje vložte do mísy a prsty je na jemno rozdrobte nebo použijte mixér. V této fázi přidávám na létě vlašské ořechy ( 2 hrsti) a dvě polévkové lžíce namletých mandlí a lískových ořechů, a však v tradičním receptu uvedeny nejsou.

Sestavte dort. Pomocí kulatého nože rozetřete krém na první plát. Přiklopte další plackou, kterou opět namažte máslovým krémem. Opakujte tak dlouho, dokud vám nedojdou medové pláty. Na závěr potřete celý dort i s boky krémem a poprašte připravenou posypkou.

Autor: MalaLou

Ingredience

Těsto

  • 3 Vejce
  • 300 g krupicového cukru
  • 1 heru
  • 3 lžíce tmavého medu
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 400 g hladké mouky
  • 2 hrsti namletych vlašských ořechů, a 2 polévkové lžíce mandlí a lískových ořechů (opět namlete)

Krém

  • 1 plechovka salka
  • 230 g másla (v receptu mám uvedeno 300g, ale krém mi pak přišel víc maslovy, takže nechám množství na Vašem uvážení)

Chutnalo vám? Okomentujte recept Medovník

Váš příspěvek