§ 687, nezná někdo?

1769
3.9.13 09:28

§ 687, nezná nekdo??

Ahojky, holky vim co ten paragraf znamena ale nevite jaka je zákonem stanovena cestka?? mame normalne najemni smlouvu a ted se nam rozbil kotel, ale ve smlouve mame ze podle tohoto paragrafu si drobne zavady odstraňujeme samy, najemce mi řekl ze se mam podivat do smlouvy kolik tu castku tam mame a jestli tam není tak je to podle zákona tohoto paragrafu, ale nikde to nemuzu najit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7569
3.9.13 09:32

@market.s.87 to je dle Občanského zákoníku:

Občanský zákoník paragraf § 687 § 687
(1) Pronajímatel je povinen předat nájemci byt ve stavu způsobilém k řádnému užívání a zajistit nájemci plný a nerušený výkon práv spojených s užíváním bytu.
(2) V nájemní smlouvě lze dohodnout, že pronajímatel předá nájemci byt ve stavu nezpůsobilém pro řádné užívání, pokud se nájemce s pronajímatelem dohodnul, že provede úpravy předávaného bytu. Současně se pronajímatel a nájemce dohodnou o vzájemném vymezení práv a povinností.
(3) Nestanoví-li nájemní smlouva jinak, drobné opravy v bytě související s jeho užíváním a náklady spojené s běžnou údržbou hradí nájemce. Pojem drobných oprav a nákladů spojených s běžnou údržbou bytu upravuje zvláštní právní předpis.
(4) Práva a povinnosti nájemce, který je členem bytového družstva, při opravách a údržbě družstevního bytu a hrazení nákladů s tím spojených, upravují stanovy družstva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1743
3.9.13 09:32

Bývalo to do 500,– Kč a bylo to upraveno v nějaké prováděcí vyhlášce, ale bohužel si již její číslo nepamatuji a je to už asi 5 let, co jsem to naposledy řešila. Kotel mi nepřijde jako drobná oprava.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
3.9.13 09:37

@market.s.87 http://www.hsmb.cz/…-v-byte-.pdf Tady jsou vymezené drobné úpravy, podle tohoto nařízení se oprava kotle považuje za drobnou opravu

Příspěvek upraven 03.09.13 v 09:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1769
3.9.13 09:38
@Taara69 píše:
Bývalo to do 500,– Kč a bylo to upraveno v nějaké prováděcí vyhlášce, ale bohužel si již její číslo nepamatuji a je to už asi 5 let, co jsem to naposledy řešila. Kotel mi nepřijde jako drobná oprava.

no ja ji to rikala, ze tam jsou seškvařený kabely, hlavne jsme i bez teply vody jako :lol: no jsem zvedava co znich vyleze. chtěla jsem si to zjistit kolik t castka je, aby mi pak nerekli opravy do 5tis. si delate samy a nazdar a přitom by to třeba ani nebyla pravda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10848
3.9.13 09:38

Tak nařízení vlády 258/1995 Sb., předpokládám znáš: http://business.center.cz/…8/zneni.aspx

„U zařízení pro vytápění se za drobné opravy považují opravy kamen na tuhá paliva, plyn a elektřinu, kotlů etážového topení na pevná, kapalná a plynná paliva, včetně uzavíracích a regulačních armatur a ovládacích termostatů etážového topení; nepovažují se však za ně opravy radiátorů a rozvodů ústředního vytápění.“

atd.

možná jsem nepochopila tvůj dotaz?
pa
har.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
n.evill
3.9.13 10:55
@market.s.87 píše:
no ja ji to rikala, ze tam jsou seškvařený kabely, hlavne jsme i bez teply vody jako :lol: no jsem zvedava co znich vyleze. chtěla jsem si to zjistit kolik t castka je, aby mi pak nerekli opravy do 5tis. si delate samy a nazdar a přitom by to třeba ani nebyla pravda

Oprava kotle se považuje za drobnou opravu. Pouze pokud by byl kotel celkově na odpis je na majiteli aby uhradil kotel nový. My máme jak uvádíš do pěti tisíc. Kdyby oprava kotle stála více než pět tisíc, zaplatím to za nájemníky já. Je to sice blbé, ale pro nájemníka vyjde lépe, když kotel zruší úplně, než když se tam pokazí jen součástka.

• Citovat
  • Upravit
1769
3.9.13 11:16
@n.evill píše:
Oprava kotle se považuje za drobnou opravu. Pouze pokud by byl kotel celkově na odpis je na majiteli aby uhradil kotel nový. My máme jak uvádíš do pěti tisíc. Kdyby oprava kotle stála více než pět tisíc, zaplatím to za nájemníky já. Je to sice blbé, ale pro nájemníka vyjde lépe, když kotel zruší úplně, než když se tam pokazí jen součástka.

aha, jdu do kotelny s kladivem tedy :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová