Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Copak to je Lunární fáze?
Děkuji za odpověď ![]()
Asi jsou to různé fáze Měsíce, ne? A máš se tím řídít - když je úplněk, tak se pročistit, když dorůstá máš si stříhat vlasy - teď trochu plácám, ale mám pocit, že něco takovýho jsem někde četla ![]()
Ja mam (teda mela, nez jsem otehotnela) cyklus spolu s mesice, zacinam za uplnku. A jeden astrolog mi rekl, ze muzu otehotnet kazdy mesic 4 dny pred novem - podle vypoctu meho data a mista narozeni. A kdyz jsem si to pak kontrolovala - protoze znam datum ovulace, tak jsem fakt tak otehotnela, no docela jsem hledela
Lunární fáze, fáze Měsíce (velmi zjednodušeně): první čtvrť, úplněk, poslední čtvrť, nov (novoluní, nový měsíc…)
Zjednodušeně jde o podobu Měsíce na obloze, odpovídá vzájemnému postavení Měsíce, Země a Slunce. Podle tohoto postavení se nám Měsíc jeví v určité fázi, podle toho, jak je nasvícený Sluncem a pod jakým úhlem je pozorovaný od nás ze Země.
Různé náboženské systémy a následně pak evropská (babylónská, čínská, staroegyptská…) astrologie přisoudily jednotlvým fázím Měsíce různé významy.