Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, mám 2 otázky
jsem ve 12.týdnu a ve všem se mi hodne ulevilo, kromě občasného bodnutí v bříšku a tlaků a dokonce už mi roste trochu bříško a mám cim dál větší hlad
. Jenže jsem plašil a mám strach, jestli to je v pořádku. Zvlášť teď, když už to všichni ví a počítají s tím. Jdu na kontrolu až 6.1.. Jaké jste měli příznaky ve 12tt vy?
2. Na sreening se můžu objednat sama bez doporuceni lékaře? Na moji gynde mi brali akorát krev a nic jiného a já bych ráda šla přímo na ten sreening, jenže jsem se zapomněla na gynde zeptat, jak a co.
Předem děkuji za me dotazy. Jsem v tom nová.
![]()
1. screening se dělá kolem 12tt a je to krev + ultrazvuk. Objednat se můžeš sama, akorát si to zaplatíš, ale pojišťovna to zpětně proplácí…když jim přineseš doklad.
A co se týká těch příznaků, já neměla žádné, v tomhle těhu mě akorát od začátku strašně bolela prsa, jinak nic jiného. Žádné nevolnosti, ani chutě, akorát jsem hned snad první měsíc či dva přibrala, že jsem nedopla kalhoty.
Příznaky skoro žádné, jen bolest prsou a velká únava, spala jsem i přes den. Na screening se můžeš objednat i sama. Já konkrétně jsem měla doporučené centrum od mého gynekologa, se kterým spolupracuje. Dali mi na centrum číslo, adresu a poučili, co a jak. Pak jsem se objednala už sama.
@Sabi233
Ty jo mě bylo špatně asi do 14tt měla jsem nechutenství a celodenní nevolnost, odpoledne spala 2-3 hoďky pravidelně, pak se to jak píšeš uklidnilo, já měla opět chuť jíst a normálně jsem začala doma fungovat a vyloženě jsem si to užívala, jako do teď. A vydrž ješte 4-6týdnů a ucítíš první pohyby, já prvně cítila asi týden takové bublinky v břiše to poznáš, pak poprvé kopl no. A teď už nemůžu spát na boku, ale na zádech
tam se mu líbí nejvíc. Mám hrozně aktivní mimčo a jsem za to ráda, protože vím, že tam je.
Jinak na screening se buď objednej sama a nebo si zavolej na gyndu a ať tě objednají, pak dej vědět jak jste dopadly, ale věřím, že všechno bude určitě v pořádku. ![]()
Z ničeho neměj strach a všechno si uzivej ![]()
@boruvkay Krev se bere v desatym ne? Ve 12 tt je uz pozde. A objednat se na screening ve 12tt to uz je take pozde, ne?
Ahoj na screening by ti měla dát gyn. Zadanku. Přijde mi pozdě objednávat se v 12tt. Já se objednávala už v 7tt a sestřička mi rekla ze Maj úplně plno a kdybych volala později tak mě už nevezme. Já např jdu ráno na krev a pak odpoledne na samotný utz screening. Jinak na screening pojišťovna priplaci. Stačí doložit doklad o zaplacení
Ahoj, krev se bere od 10 do 14 tydne kdykoli, a na screening si honem nekam zavolej, budou mit vsude plno, jinak mne prestalo byt spatne kolem 13 tydne
@KaroliS no jak kde, mě krev v druhém těhu brali v jednom centru v 11t a v druhém dokonce až ve 12tt (byla jsem na dvou) a bylo to v pohodě. Ono totiž až tenhle screening většinou pořádně ukáže velikost plodu, a u mne zjistili, že je o 5 dní napřed než podle MS, a ani jeden doktor neříkal, že by bylo pozdě na krev nebo na ultrazvuk.
@KaroliS píše:
@boruvkay Krev se bere v desatym ne? Ve 12 tt je uz pozde. A objednat se na screening ve 12tt to uz je take pozde, ne?
No bohužel kvůli svátkům mi to vyšlo na ten 12.tt
@KaroliS píše:No bohužel kvůli svátkům mi to vyšlo na ten 12.tt
@Satiaa píše:
@Sabi233
Ty jo mě bylo špatně asi do 14tt měla jsem nechutenství a celodenní nevolnost, odpoledne spala 2-3 hoďky pravidelně, pak se to jak píšeš uklidnilo, já měla opět chuť jíst a normálně jsem začala doma fungovat a vyloženě jsem si to užívala, jako do teď. A vydrž ješte 4-6týdnů a ucítíš první pohyby, já prvně cítila asi týden takové bublinky v břiše to poznáš, pak poprvé kopl no. A teď už nemůžu spát na boku, ale na zádechtam se mu líbí nejvíc. Mám hrozně aktivní mimčo a jsem za to ráda, protože vím, že tam je.
Jinak na screening se buď objednej sama a nebo si zavolej na gyndu a ať tě objednají, pak dej vědět jak jste dopadly, ale věřím, že všechno bude určitě v pořádku.
Z ničeho neměj strach a všechno si uzivej
Jo je pravda, že taky dokážu prospat několik hodin denně ![]()
Děkuju za uklidnění ![]()
@boruvkay To jo, ale tam jde pak o dny, kdyz vyjde pozitivni, aby se stihly nabrat klky a udelat eventuelne revize, to lze do 14tt. Lepsi je jit na vsechno vcas. S tou krvi nevim, jen ze me sestra v 10tt hnala ( mysleno 10 plus ), ze vcera uz bylo pozde, ale muze byt. Ale ja byla tehu asi o 10 dni oproti terminu dle ms, tak mozna proto. Vlastni zkusenost.