Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
Mám dceru, 10 měsíců. Už od mala jsou spánky přes den problém. Nemá žádné známky ospalosti. Kdybych se řídila podle mnutí očí a zívání, tak nespí ani v noci.
3× denně spala snad jen do 3 měsíců. Od té doby bojujeme se 2 spánky. Teď mi nechce spát ani 2×. Je vzhůru od půl 7 a ještě nespala. Jen tu po mně leze a dělá blbosti. Když konečně usne, tak hodinu, občas více. Nebudí se.
V noci spí v pohodě, uspávání je taky občas náročné a často se kojí, ale v 19 zalehne a z postele lezeme kolem půl 8.
Už nevím, co s ní. Přece jí nemůže stačí 60 minut za celý den? ![]()
@tevl Může jí to stačit, vždyť spí 12 hodin přes noc. Naše nejmladší měla od narození přes den spánek 3×20 minut a v noci 23 - 7 s minimálně dvojím kojením.
Příspěvek upraven 07.10.23 v 13:21
Jasné že stačí. Mi tak spala dcera. už od 9-10m jednou denně, delší spánek asi 2 hodiny. Ale v noci o cosi mín než tvoje mimi. Jak spí v noci 12 hodin v kuse je to naprosto dostačujíci přes den hodinka
. Buď ráda že ti spí tak krásně v noci. Joo a od 19-20m už přes den nespala vůbec… a večer chodila spát už o půl sedmé.
Můj syn taky nebyl spavec. Přes den spal 2 hodiny, ale v noci zase daleko míň. Mně těch 13,5 hodin spánku celkem přijde ok.
Případně až začne chodit, může se to změnit.
Moje první dcera přes den spala s bídou 3×30minut a to ještě jen v jedoucím kočárku. Kolem těch 10ti měsíců začala spát dvakrát denně. Většinou 30minut dopo a 1h odpo. Pak asi v roce a půl přešla na 1 spánek a spala 1,5hodiny cca za to teď 5ti letech bude chrápat klidně 3h když ji nechám. Druhá dcera spala krásně, to bylo úplný labužo oproti druhé. Žádné dlouhé uspávání položila jsem ji do postýlky a spala dokonce i když tu byla rekonstrukce. Ve 3 měsících se to začalo měnit spala hůř a hůř až jsme Kolem půl roku skočili s dvěma 1h spánky, ale i tak byla furt oproti té první na pohodu. No a zrovna v těch 10ti měsících mi dopoledne začala odmítat usínat. Takže jsem ji nechala jen ten odpolední spánek, spí od 1,5h do 3h když ji nechám. Takže za mě ano, každé dítě má svůj rytmus a pokud ti pěkně a klidně spí v noci (což i obě moje holky mají) tak jim to stačí…
Může to stačit, mé první dítě bylo přes den taky nespavec a zatím se zdárně dožilo puberty. Vyzkoušela jsem všecko možné, prakticky spalo jenom v jedoucím kočáře. Pokud bych se některý den rozhodla s kočárem nejít, bylo by celý den vzhůru, klidně už v půl roce. A kdybych šla s kočárem jenom na 20 minut, spalo by 20 minut a dost, nesměla jsem ani dlouho zastavit. V roce a půl si rušilo denní spánek zcela, jelo stylem „od devíti do devíti“ - 12 hodin spánku a 12 hodin bdění.
@Lucie_Sx v autě dá tak 30 minut, ale dopoledne už jí taky trvá klidně přes hodinu, než zabere. A ani to není jistota. Kočár poslední dobou neusne vůbec. Je to na ní kolem až moc zajímavé. I když uspávám třeba jen na dvorku.
Jinak díky všem. Asi mám prostě doma nespavce a lepší to nebude.
Tohle mi delaly obe deti, v noci spaly 12h (krom kojeni), pres den bida, po roce problem i to jedno spani po obede… a pak ze miminka porad spi ![]()
spani po obede se chvilku vratilo ve skolce, ale ke konci uz ani to ne
Vzdyt to v noci psi luxusne, naspi toho za den dost. Moje holky v noci spaly mnohem mene a presto v 10 mesicich spaly pres den jednou a od cca 13 mesicu vubec. Krome ctvrte, nejmladsi, ta pres den spi obcas i ted ve 2,5 letech.
V 9. Mesisich 1× spánek denně. Od 1,5 roku bez denního spánku. Konečně se vyřešilo uspávání a noční spánek. Pak do toho hodila vidle školka.
![]()
Moje starší děti obě od roka jen jeden spánek. Od roku a 3/4 nespí přes den vůbec a to ani ve školce, prostě neusnou. Ale večer je brzy klid ![]()