Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký den,
prosím o radu. Dcera je relativně bezproblémová, akční.. Nikdy s ní nebyly uplně problémy jen kolem 4-5měsíce kdy ji vylezly jedničky dole i nahoře naráz a bylo to dvouměsíční peklo bez spánku. Od té doby až na covid spí v pohodě. Přes den spávala v kočárku, v noci ve své postýlce v pokojíčku. Asi měsíc zpět ze dne na den přestala chtít spát. Uspáváni je na 2-3hodiny kdy musím stát nad postýlkou a neustále mě kontroluje. Když konečně usne, budí se co půl hodiny s šilenym zachvatem. Musím ji vyndat, dát třeba napít a pak zas do minuty usne a takhle co půl hodiny až do 1do rána. Je to opravdu vyčerpávající a já jsem už zpufalá. Jednak cítím vyčerpání a tudíž jsem i kolikrát přes den nepříjemná. Manžela uz jsem za poslední měsíc taky téměř neviděla a o jidle ani nemluvim. Z okolních kamarádek s tím nikdo zkušenost nemá.. rodiče neví. Jeden týden jsem to svádela na zuby (ale už ma i stoličky a ty se obešly v relativním klidu), druhý týden jsem si říkala, ze je možná nemocná, třetí týden že má asi nocni děsy, tento týden, že ji asi už nevyhovuje režim. Zkusila jsem vše. Změnit režim, ubrala jsem ji dopolední spaní, ale beze změny. Začala sem ji davat víc jidla k večeři mleko/kaše/ masozelenina.. také bez vlivu. Přesunula jsem postylku na tři různá místa po pokojíčku kvůli “duchům” a zonam. Dala jsem po postýlku mističku se solí, rozvěsila lapače. Zkoušela uspat semnou v posteli, v její druhé posteli, kočárku.. V ložnici s nami byt nemůže, protože pri každém šumu peřiny je okamžitě vzhůru. Když jsem s ni spala v posteli, budí se i zbytek noci. Dneska je od 14:10 vzhůru. Od 17 si mne oči a je už unavená.. stejně opět řve. Prosím co mám dělat. Doktorka má dovolenou, doporučila mi viburcol čípky. Jen nevím, jestli je vhodně jí je davat každy den..
Jo, takový období měl první. Něco dozrává v mozečku no. nedá se, než to vydržet. Kdyby to byly noční děsy, kterými jsme si taky později prošli, tak se ti do minuty neuklidní.
Sůl a lapače teda pobavily, to jsem nezkoušela ![]()
Ono to přejde, neboj. Prostě jsi měla doteď bezproblémové dítě, tak tě to semlelo. My, co jsme nespali v kuse od narození jsme na to mučení zvyklý ![]()
@Villanelle moc děkuji za reakci:-), takže je to období, které asi za týden, měsíc nebo třeba i rok snad přejde? Budu v to doufat. Bohužel kolem sebe mám jen tři kamarádky s dětma a žadna z nich toto neměla, vždy jim spaly celou noc, proto nemám poměření z druhého konce..
Sůl prý zachycuje blbou energii a duchy, včera jsem se dočetla v babských radách, ale zatím moc nezabîrá. Ještě jsem se dočetla, že jsou dobré nějaké homeopatické kapky, ale v okolí s tím nikdo zkušenost nemá. Říkám si, že do 18 let to bude snad zas dobrý, ale v momentální situaci tam moc světlo na konci tunelu nevidím..😀
@Ellenk89 Neboj, já tě chápu. Taky jsem z toho byla zoufalá. Syn měl se spaním problém od mimina, takže tohle bylo takovým vyvrcholením. Ale trvalo to „jen“ několik týdnů. Zmizelo to stejně náhle, jako to přišlo, prostě ze dne na den. Tehdy jsem si o tom dost četla a je to v tomto věku normální, dochází k dozrávání nervové soustavy, hodně věcí se mění a některé děti to odnesou tím spánkem. Mám fotku ze Stedreho dne, kdy máme oba obrovské kruhy pod očima a ještě teď je mi při pohledu na ni ouzko ![]()
No a jaký máte teda denní režim? Jak takový bežný den vypadá?
My jsme přestěhovali postylku do ložnice, odstranili jednu delší stranu postýlky a paskami ji připoutali k naší posteli…Od té doby malá spí celou noc. Když se budí bolestí z růstu zubů, stačí ji dát ruku a usne. Tak jsme vyspaní všichni. ![]()
Vzala bych si ji k sobě do postele, nebo dala pryč bočnici od postýlky a přirazila k sobě… ty uslyšíš už jen probouzení… knouraní, obejmeš a bude spát dál
@Tosidelassrandu
Posledni pul rok vypadal takto
7:30 cca budicek,8 snidane cca po 10 spanek tak 45minit, poté svačina, v 13h obed, pote od 14-16 odpo spanek v kocarku, pote svacina vetsi a pak v 19h koupani, poté večere a v 20h usla jak špalek. Na změnu režimu jsem přešla teď pred tydnem, kdy mi mamka rikala, ze jsem i ja se segrou kolem tech 15mesicu prechazeli na jeden spanek denně a kdyz se vzbudí v 16-16:30 tak pak nemusí být v 8 unavena.
Zkusila jsem tedy zrušit dopo spanek, obed dám ve 12 a spí jen 12-14,.. jako vydrzi to, ale prijde mi proste unavena a na nasledne uspavani a buzení to vliv nemá. Usne ve stejny cas a budi se stejně, jen je odpoledne mrzutejsi. Premyslim, jestli ji zpet vratit ten dopolední spanek. Asi z toho bude zmatena, ale zkousim co jde ![]()
@Viktorka33 to jsme zkoušeli take, ale mala ma hrozně lehky spanek. Vzbudily ji dvere, pretoceni v posteli, manzeluv budik, zvuky z ulice. Nemuzu ji v noci ani vyvetrat, protoze projede auto a je okamzite vzhuru. Zkousela jsem s ni spat i ja sama v pokojiku jejim, ale tez bez vysledku, nebudi se jen do té pulnoci, ale i celou noc..
@KKK85 no kdyby to bylo jen knourani, coz se obcas take stalo, tak jsem dala dudlik a spala dál. To bylo v pohodě, spis jen takove lehke probizení. Toto je bohužel tak sileny rev, ze ji neuklidni nic. Musim ji vzit a jit nejlepe do jine mistnosti, kompletně ji probudit.. dat ji napit, neco ji ukazat a pak az se uklidni a probere, tak ji zas vratim do postylky. A pak zase usne.
Za mě je základ, aby miminko spalo s maminkou. Pokud ne přímo pod společnou peřinou, tak aspoň hned vedle, případně v té přiražené postýlce. Děti, co se v noci nebudí, neznám. Moje se budily a budí, někdy s brekem, a vrtí a kojí xkrát za noc, a kdybych k nim měla vstávat, tak je ze mě už dávno troska.
Edit - čtrnáctiměsíční je aktuálně vzhůru tak pětkrát za noc, někdy ale třeba i desetkrát.
Já to chápu, mala ma v pokojicku postylku plus jednoluzkovou postel ktera je ješte s jednou navíc matrací vysouvací. Usinala jsem tam s ni a spala tam s ni xx nocí, ale buzení bylo horsi. Přešla jsem tedy na to, ze jsem usla ja v posteli a ona vedle me v postýlce.. to samé. Teď se budí jen do té 12-1 ráno, kdyz jsem spala s ni, byla vzhuru celou noc. Spis si rikam, jestli to nejsou ty nocni děsy, prijde mi, ze jsem zkusila opravdu vše
@Sedmnactnulajedna Jo, ale jsou i děti, které v pohodě, nebl raději spí v postýlce, i takové, které prospí noc už pd mimina. Tohle je ukázková spánková regrese, spánek se mění, pravděpodobně je někde na cestě mezi jedním a dvěma spánky. Takové dítě chce spát, je unavené, ale doslova mu to nejde. Bude plakat únavou, smrdlat oči, ale ten mozek to prostě nepustí. A když po dvou hodinách houpání v ruce a zpívání usne, tak se za hodinu zase vzbudí a začíná to znovu. S prvním jsem to zažila, s druhým znám jen tohle běžné noční buzení.
@Ellenk89 píše:
Já to chápu, mala ma v pokojicku postylku plus jednoluzkovou postel ktera je ješte s jednou navíc matrací vysouvací. Usinala jsem tam s ni a spala tam s ni xx nocí, ale buzení bylo horsi. Přešla jsem tedy na to, ze jsem usla ja v posteli a ona vedle me v postýlce.. to samé. Teď se budí jen do té 12-1 ráno, kdyz jsem spala s ni, byla vzhuru celou noc. Spis si rikam, jestli to nejsou ty nocni děsy, prijde mi, ze jsem zkusila opravdu vše
Vygoogluj si spánkovou regresi. Noční des bys poznala, ani bys to dítě do náruče nedostala a probudit taky nelze. Je to stav, kdy tě dítě nepoznává, neví kde je, nenechá na sebe sáhnout a prostě ti půl hodinu u víc jen panicky řve, než zase usne. Do náruče, nebo napít, to je v tom stavu nemožné.
@Sedmnactnulajedna píše:
Za mě je základ, aby miminko spalo s maminkou. Pokud ne přímo pod společnou peřinou, tak aspoň hned vedle, případně v té přiražené postýlce. Děti, co se v noci nebudí, neznám. Moje se budily a budí, někdy s brekem, a vrtí a kojí xkrát za noc, a kdybych k nim měla vstávat, tak je ze mě už dávno troska.Edit - čtrnáctiměsíční je aktuálně vzhůru tak pětkrát za noc, někdy ale třeba i desetkrát.
No já zase neznám moc dětí, co se v noci budí. Asi ani jedno o ničem nevypovídá, že?
Jinak některé děti opravdu potřebují klid a třeba jim spánek v jiné místnosti pomůže.
Tvrdit, že spaní s dítětem v posteli je základ, je naprostý nesmysl. Já docela chtěla dceru mít v posteli, ale prostě od mimina to odmítala a chtěla spát v postýlce.
@Ellenk89 píše:
@Tosidelassrandu
Posledni pul rok vypadal takto
7:30 cca budicek,8 snidane cca po 10 spanek tak 45minit, poté svačina, v 13h obed, pote od 14-16 odpo spanek v kocarku, pote svacina vetsi a pak v 19h koupani, poté večere a v 20h usla jak špalek. Na změnu režimu jsem přešla teď pred tydnem, kdy mi mamka rikala, ze jsem i ja se segrou kolem tech 15mesicu prechazeli na jeden spanek denně a kdyz se vzbudí v 16-16:30 tak pak nemusí být v 8 unavena.
Zkusila jsem tedy zrušit dopo spanek, obed dám ve 12 a spí jen 12-14,.. jako vydrzi to, ale prijde mi proste unavena a na nasledne uspavani a buzení to vliv nemá. Usne ve stejny cas a budi se stejně, jen je odpoledne mrzutejsi. Premyslim, jestli ji zpet vratit ten dopolední spanek. Asi z toho bude zmatena, ale zkousim co jde
Já si taky myslim, že by v tomhle věku měla mít už jeden spánek. Chvilku trvá, než se to srovná. Moje malá vždycky něla příšerný spánek ve chvíli, kdy bylo potřeba přejít na méně spánku. Z toho co píšeš, to přes den spí fakt až moc. Jinak já bych ten spánek přesunula na drív a dala jí spát už v 11.
@Villanelle píše:
Vygoogluj si spánkovou regresi. Noční des bys poznala, ani bys to dítě do náruče nedostala a probudit taky nelze. Je to stav, kdy tě dítě nepoznává, neví kde je, nenechá na sebe sáhnout a prostě ti půl hodinu u víc jen panicky řve, než zase usne. Do náruče, nebo napít, to je v tom stavu nemožné.
Noční děsy má starší a je to tak, absolutně nesrovnatelné s běžně se budícím batoletem, je to až strašidelné když vyděšeně řve „já chci maminkuuu“ a vůbec neví že jsem s ní. A vysledovala jsem, že od toho celkem spolehlivě pomáhá žádný screen time a hodně pohybu venku. Což ostatně prospívá i spánku mladší, ve chvíli kdy jsme zrušili kočár a strávili aspoň 3-4 hodiny venku v pohybu spí obě jak zařezaný ![]()