Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer, už píšu ze zoufalství. Syn necelých 2,5 roku je od včera jako vyměněný. Jeli jsme v době spánku s dcerou na kroužek a myslela jsem, že usne v autě, ale bohužel. Pak byl celé odpoledne protivný, sice už víckrát nespal přes den, ale takové záchvaty nikdy neměl. Večer usl po 19:00 hod a od půl 12 do půl 6 do rána jen hystericky brečel a nedal se nijak utišit. Jakmile jsem se ho zeptala zda ho něco bolí, nebo se ho snažila dotknout či říkala pšt bylo to ještě horší. Pak usl asi do 9 hod. Odpoledne v jeho čas, zase nechtěl spat a měl hysterické scény z plných plic a to stejný teď večer, že nechce ležet utíká a šíleně řve. Zkusil to i manžel jít s ním do postele, pak oba dva a dokonce jsme změnili i místnost a šíleně hysterčí. Spali jsme snad 2 hodiny s manželem a nevíme si rady a jsme zoufalí
Nemáte někdo zkušenost, co s ním nebo co dělat? Se spánkem nikdy problém nebyl, krom pár probrečených nocí a když už, tak neřval nikdy tolik hodin. Děkuji předem za rady ![]()
Proste unava. Nase děti mely rozhozene spani i s nocnimi besy presne v obdobi, kdy zacali semtam vynechavat odpoledni spanek. A to i v den, kdy spali. pomohlo, kdyz jsme odpoledni spanek utli uplne, vecer chodili driv a zase chytli nejaky rytmus.
Já teď řeším asi týden u 16m batolete. Najednou se v noci vzbudi a hysterak až nepricetna, sáhnutí nebo dotyk to jen zhoršuje. Za me je to kombinace zubu a změna spánku. Prechazi ze dvou na jeden a je i dost unavená.
Kdyby to bylo mé dítě, myslím si, že na něho jde nějaká nemoc, to pak taky někdy divně řve. Nebo nelezou mu pětky? Jestli jo, dala bych nurofen.
@Capelucia u nás jento už 9 dni takže by se nemoc musela projevit. Ale třeba dneska byla vylozene vidět silena únava a má problem přes den usnout a místo dvou klidných spánku má jen jeden a takový ‘zmateny’. Buď spala 1 nebo 2 hodiny a najednou da 45 minut nebo 1.20… proste jinak než bezne
@hospodki může to tak být
. U nás kolem dvou let byli taky noční děsy a jak přišli, tak po pár měsících odešli, na to jsme nepřišli, co je zpouští. A pak začali růst pětky, ty se klubali hodně dlouho. To bylo taky výživný, ale zas jsem věděla, že když dám čípek, vyspíme se. Ale takové řvaní, jak popisuje zakladatelka, bylo vždy spojené s nemocí nebo bolestí.
Zkusila bych do spani nenutit a jit s nim az ve chvili, kdy vypozorujes, ze by mohl usnout. Jedno v kolik.
Spanek se meni, ze driv usnul bez problemu neznamena, ze to tak bude navzdy, asi se pretahl a pretazene dite hure usina a hure spi. Nas si jednu dobu usinal sam na gauci, treba v 15-16, ale usinal. Ten cas spanku se posouva nejdriv na pozdejsi dobu a pak ho nepotrebuji, aspon u nas. A lepsi ho nechatnusnout pozdeji i za cenu, ze usne ve 22 pak, nez mit doma zcela pretazene dite, co z toho pak nespi.
Jeste me napadlo, ucho ho nemohlo bolet v noci?
@Pudloslava noční děsy měl tak, ale toto byl jiný řev a děla scény pokaždé, když má jill spát🙄jenže vidím, že odpo spánek potřebuje, jde na něm vidět únava a pak je odpo strašně protivný, když nespí
@Capelucia zuby mě taky napadly, jenže on mi nedovolí
se Do pusy podívat, takže nevím, ale i teď, kdy na něm vidím tu únavu, dělá v posteli scény a zdrhá