Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, synovi bude skoro rok a stále máme problém se spánkem. Jak přes den tak i v noci… Přes den nevydrží spát déle jak hodinu a když ho jdu ještě uspat už s ním další hodinu a půl musím zůstat( syn spí 2× denně ještě stále). A v noci je to ještě horší, ty lepší dny ho uspím a sedím s ním alespoň půl hodiny abych se ujistila že opravdu spí a až potom ho pokládám do postýlky. Hned po položení se okamžitě probudí takže ho znovu zvednu a uspím a takhle uspávám třeba na 5 pokusů každý den než konečně klidně spí. Kolem půlnoci se vzbudí s chce nakojit hned po tom zmovu pokládám do postýlky a to samé se opakuje v 5 ráno ale v 5 ráno už trvá někdy až hodinu než ho uspím. Neumí si pohodlně lehnout a zavřít oči. Někdy se budí až do rána od 5 do té půl 7 každou půl hodinu a vzhledem k tomu že chodím pravidelně spát kolem půl 12 sw moc nevyspím a potom chodím se synem spát přes den což pro mě také není ideální situace vzhledem k tomu že se musím postarat o domácnost. V ložnici máme zatemňovací žaluzii takže spí v úplné tmě. Nejvíce pouze nechápu že když občas moje maminka si ho vezme přes noc tyhle problémy nemají… přes den jí spí 2,5 hodiny v kuse a v noci se vzbudí 2× na mléko a bez jakéhokoliv problému hezky spí… Prosím máte nebo měli jste někdo podobný problém? Popřípadě co s tím? Děkuju
Absolutne si neumim predstavit dite prendavat do postylky, to bych nedelala v noci nic jineho a byla za chvili zombie.
Vsechny deti jsem mela u sebe v posteli, nechala usnout u kojeni a v noci kojila v polospanku, ani nevim, kolikrat za noc.
Vzhledem k tomu že se mi dítě do 16 měsíců budilo co hodinu max, tak pokládat do postýlky jsem fakt nezkoušela
normálně si ho strč do postele a máš to ![]()
Já bych ho nechala spát u tebe. Dělala jsem to u staršího, rychle jsem pochopila, že postýlka v noci nehrozí, občas ji vzal na milost přes den. Teď mám v posteli mimino v podstatě od porodnice a už ani přes den postylku nezkousim a dlouho asi zkoušet nebudu. V noci se mi budí každou chvíli, to bych nespala ani já, ani on, kdybych ho někam presouvala.
@inaria píše:
Ahoj, synovi bude skoro rok a stále máme problém se spánkem. Jak přes den tak i v noci… Přes den nevydrží spát déle jak hodinu a když ho jdu ještě uspat už s ním další hodinu a půl musím zůstat( syn spí 2× denně ještě stále). A v noci je to ještě horší, ty lepší dny ho uspím a sedím s ním alespoň půl hodiny abych se ujistila že opravdu spí a až potom ho pokládám do postýlky. Hned po položení se okamžitě probudí takže ho znovu zvednu a uspím a takhle uspávám třeba na 5 pokusů každý den než konečně klidně spí. Kolem půlnoci se vzbudí s chce nakojit hned po tom zmovu pokládám do postýlky a to samé se opakuje v 5 ráno ale v 5 ráno už trvá někdy až hodinu než ho uspím. Neumí si pohodlně lehnout a zavřít oči. Někdy se budí až do rána od 5 do té půl 7 každou půl hodinu a vzhledem k tomu že chodím pravidelně spát kolem půl 12 sw moc nevyspím a potom chodím se synem spát přes den což pro mě také není ideální situace vzhledem k tomu že se musím postarat o domácnost. V ložnici máme zatemňovací žaluzii takže spí v úplné tmě. Nejvíce pouze nechápu že když občas moje maminka si ho vezme přes noc tyhle problémy nemají… přes den jí spí 2,5 hodiny v kuse a v noci se vzbudí 2× na mléko a bez jakéhokoliv problému hezky spí… Prosím máte nebo měli jste někdo podobný problém? Popřípadě co s tím? Děkuju
A proc ho v těch pět ráno ještě uspavas? A přes den? Moje děti třeba v pět ráno normálně vstávají, starší přes den spí max hodinu a půl, spíš hodinu. Když se vzbudí, už neuspavam. V noci mám miminko sice v postýlce, ale u postele bez postranice, když je neklidné, dám mu ruku, nebo se k němu přesunu blíž. V postýlce stojící jinde spal špatně. Úplně společné spaní mi nevyhovuje, ale tohle nám funguje dobře.
@Eva2610 píše:
A proc ho v těch pět ráno ještě uspavas? A přes den? Moje děti třeba v pět ráno normálně vstávají, starší přes den spí max hodinu a půl, spíš hodinu. Když se vzbudí, už neuspavam. V noci mám miminko sice v postýlce, ale u postele bez postranice, když je neklidné, dám mu ruku, nebo se k němu přesunu blíž. V postýlce stojící jinde spal špatně. Úplně společné spaní mi nevyhovuje, ale tohle nám funguje dobře.
Uspávám ho proto že si půl hodiny hraje apak chce znovu spát. Spí od 8 do 8 ale když spí u mojí maminky problém s tím že by si chtělv 5 ráno hrát není… A přes den má ještě pořád dva spánky. Déle jak 3 hodiny vzhůru nevydrží a když se po hodině vzbudí chce spát ještě… Je veliký spáč
@citlivaduse píše:
Já bych ho nechala spát u tebe. Dělala jsem to u staršího, rychle jsem pochopila, že postýlka v noci nehrozí, občas ji vzal na milost přes den. Teď mám v posteli mimino v podstatě od porodnice a už ani přes den postylku nezkousim a dlouho asi zkoušet nebudu. V noci se mi budí každou chvíli, to bych nespala ani já, ani on, kdybych ho někam presouvala.
Děláme to stejně ale když ho uspím a odejdu nechci aby se náhodou vzbudil a spadl z postele. Do teď nepochopil že se na konci postele musí otočit a slézt😁 přes den v postýlce spí ale jen tu hodinku jinak když si jdeme s přítelem lehnout a on vstává bereme ho k sobě do postele. Teď když koukám na odpovědi tak to noční buzení asi není tak strašný jak jsem si myslela. Jen jsem znervózněla když mi lidé okolo říkali že od půl roku by dítě mělo být schopné prospat noc nebo se vzbudit max jednou dvakrát. A taky že nějaké maminky ani v noci nemusí kojit😁 nejspíš jsem se zbytečně nechala vystresovat svým okolím😁
@Lucie_Sx píše:
Absolutne si neumim predstavit dite prendavat do postylky, to bych nedelala v noci nic jineho a byla za chvili zombie.Vsechny deti jsem mela u sebe v posteli, nechala usnout u kojeni a v noci kojila v polospanku, ani nevim, kolikrat za noc.
Dávám ho do postýlky kvůli bezpečí když nejsem v ložnici a taky abychom s přítelem měli trochu času na sebe a lehli si jen spolu. Teda alespoň než se vzbudí😄
@Lily Evans píše:
Vzhledem k tomu že se mi dítě do 16 měsíců budilo co hodinu max, tak pokládat do postýlky jsem fakt nezkoušelanormálně si ho strč do postele a máš to
Asi to nebudu tak řešit jako jsem řešila do teď jen jsem si myslela že něco dělám špatně a proto nespí😁
@inaria Jee, ty rady okolí
Každé dítě je jiné, některé mimčo spí hezky skoro od začátku, některé dítě neprospí celou noc jeste ve 3 letech. Mám obě děti ze stejného těsta, prostě x krat v noci vzhůru. Mladšímu jsou 4 měsíce a jo, měli jsme období, kdy spal líp, tím myslím, že měl jeden delší spánek celé 2 hodiny. No dlouho to netrvalo. Teď už to neřeším vůbec, prostě to tak je. Ale u staršího jsem se tím trápila, zkoušela jsem vše možné a zpětně si říkám, že jsem akorát zbytečně plytvala energií. Pořád jsem hledala nějakou chybu u sebe. Taky jsem pak měla strach, když byl pohyblivejsi, aby nespadl. Měla jsem kolem něj srolovanou peřinu. Z jedný strany jsme postel prirazili ke zdi, což máme i teď.
@inaria některý děti prostě nespí. Starší dcera mi od asi dvou tří měsíců spala - až na pár období - taky 12 hodin v tahu. A já myslela jak to mám vychytaný
Prostě jsem měla štěstí. Ale v realitě jsou častější mimina co spěj takhle trhaně, ke to normální a časem to přejde. Teď mi to nespavé dítě - aktuálně dvouleté - spí tak že v osm usne v pokojíčku ve velké posteli (ale přízemní a s bočnicí, padá) a kolem půlnoci zahlásí do chůvičky že chce vedle, tak ji přestěhuju, mám postýlku bez bočnice přiraženou k naší posteli, a spí tam do 6, pak vstává. Přes den spí jednou, v kočárku na dvoře, cca 2 hodiny. A přitom to byl fakt dost extrémní případ, a jak se to zlepšilo ![]()
@citlivaduse píše:
@inaria Jee, ty rady okolíKaždé dítě je jiné, některé mimčo spí hezky skoro od začátku, některé dítě neprospí celou noc jeste ve 3 letech. Mám obě děti ze stejného těsta, prostě x krat v noci vzhůru. Mladšímu jsou 4 měsíce a jo, měli jsme období, kdy spal líp, tím myslím, že měl jeden delší spánek celé 2 hodiny. No dlouho to netrvalo. Teď už to neřeším vůbec, prostě to tak je. Ale u staršího jsem se tím trápila, zkoušela jsem vše možné a zpětně si říkám, že jsem akorát zbytečně plytvala energií. Pořád jsem hledala nějakou chybu u sebe. Taky jsem pak měla strach, když byl pohyblivejsi, aby nespadl. Měla jsem kolem něj srolovanou peřinu. Z jedný strany jsme postel prirazili ke zdi, což máme i teď.
Nojono hlavně rady starších 😁 snažím se si je nebrat k srdci ale občas stejně nad tím musím přemýšlet
@Lily Evans píše:
@inaria některý děti prostě nespí. Starší dcera mi od asi dvou tří měsíců spala - až na pár období - taky 12 hodin v tahu. A já myslela jak to mám vychytanýProstě jsem měla štěstí. Ale v realitě jsou častější mimina co spěj takhle trhaně, ke to normální a časem to přejde. Teď mi to nespavé dítě - aktuálně dvouleté - spí tak že v osm usne v pokojíčku ve velké posteli (ale přízemní a s bočnicí, padá) a kolem půlnoci zahlásí do chůvičky že chce vedle, tak ji přestěhuju, mám postýlku bez bočnice přiraženou k naší posteli, a spí tam do 6, pak vstává. Přes den spí jednou, v kočárku na dvoře, cca 2 hodiny. A přitom to byl fakt dost extrémní případ, a jak se to zlepšilo
Tak to je fajn, asi to přestanu řešit a třeba nespí jen kvůli mému stresu😁 děkuju moc všem❤️
@inaria 2,5 let. Celou noc nespal nikdy ještě. V průměru se budí co 2 hodiny. Nechala bych spát v posteli a pořídila zábrany do postele.