Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj, jak se blíží termín mého 1. trim. screeningu,tak dostávám čím dál více rozporuplných informací o smyslu tohoto screeningu s dvojčaty, takže se Vás ptám, podstoupily jste ho, s jakým výsledkem - jak vycházely v porovnání proti triplům, šly byste do něj znovu, nebo vás jen znervózněl a v jakém týdnu?
díky Boris
ráda bych dala hlasování,ale nějak ho tady nemůžu najít ![]()
Boris, já jsem si jen vzpomněla na Pepču, které vyšel pozitivní a ona špekulovala nad tím, jestli na AMC nebo ne, protože u dvojčat to prý vychází často špatně. Tak nevím. Ale zase kdyby to bylo zbytečné, tak by ti to asi dr. řekl.
muf- díky
,už jsem psala radkovi, že není diskuse v nových,tak mi nikdo nepřispívá
, myselela,že někomu vyjde špatně NT,ale triply OK, pak už se většinou amnio neřeší, nebo zase naopak, tak jsem chtěla vědět více
taky si myslím, že dr. by mi nenapsal doporučení, kdyby to bylo zbytečné,ale já jsem zase typ, který se blbě odmítá ![]()
já do nich asi půjdu,ať mám dvoje výsledky k porování a ne jen triply, uvidíme ![]()
Ahoj, když už tedy nikdo nepíše… z osobní zkušenosti nevím, ale NT, jestli to nepletu, spočívá ve zjištění přítomnosti nosní kůstky a změření tloušťky kožní řasy na zátylku. Tj. nevím, proč by u vícerčat mělo být toto vyšetření méně přesné, leda že by se děti zakrývaly
.
Pokud vím, tak zkresleně vycházejí právě testy z krve. Minimálně se to týká tripple testů, jestli i PAPP-A odběru, který je spolu s NT právě součástí prvotrimestrálního screeningu, to taky nevím. Za zeptání nic nedáš.
lentil- díky
, si říkám, že by mě na NT odmítli, když jsem se objednávala,tak jsem jim říkala,že budou asi 2 ![]()
Pokud si dobře vzpomínám tak Pepča právě řešila to, že dr. naměřil vysoká čísla šíjového projasnění, ale je to už rok, tak si nejsem 100% jistá. Nevím, čím by to mohlo být způsobené ![]()
ahoj,
tak já jsem prvotrimestrální screening s dvojčaty normálně absolvovala, a vyšel mi v pořádku, triple pak taky. U toho prvního je přesnost mnohem vyšší a myslím, že v kombinaci s UZ bych ho s dvojčaty za relevantní brala, jak píše Lentilkah. Je pravda, že někdy je u dvojčat to UZ obtížnější, že jdou hůř vidět, ale to je spíš v druhé půlce těhotenství, kdy už je to „samá ruka, samá noha“ a málo místa, na začátku byla vidět výborně.
Triple už bych brala s mnohem větší rezervou a spíš než na Amnio v případě pozitivity šla na spec. genet. UZ. Přece jen, amnio je s dvojčaty prý taky složitější a větší riziko, prý se stane, že odeberou dvakrát ze stejného plod. vaku apod. Taky u nás v dvojč. skupině psala jedna maminka, musíš si ujasnit, co bys případně dělala. Šla na interupci s jedním nemocným, když by druhé bylo zdravé a ohrozila je tím? Pakliže ne, v podstatě amnio nemá smysl, že…
Já myslím, hlavně mysli pozitivně, proč by vůbec měl být důvod k takovým úvahám, miminkům se určitě daří dobře, když jsou tak pěkně vyrovnaná, tak sbírej sílu spíš na dobu, až tě nenechají vyspat až se narodí!
A ještě blahopřeju, pokud jsem si všimla, vedla k nim dlouhá cesta. Určitě už jste si tu smůlu vybrali a teď už to bude vše úplně v pohodě! ![]()
betty - díky, konečně dvojtěhule a dokonce s pozitivním komentářem a koncem
![]()
do amnia bych asi vůbec nešla, to ne, to bych byla po.raná až za ušima ![]()
Borisko, neboj se, já jsem taky měla obavy, protože někde jsem četla, že pro dvojčata to vychází všelijak, ale už sestřička na odběru krve mě uklidnila, že tam zadají, že to dvojčetné a že to je normálka. Taky tam třeba chtějí přesně tvoji stávající váhu, takže všechno hraje roli. Ten prvotrim. je fakt přesný, takže se divím, že tvůj doktor na to neposílá. Naopak triple s pouze 60 % spolehlivostí je zastaralý… ![]()
A nevím, proč by sis to měla platit, když to pojišťovna hradí. Pěkně jim to naúčtuj, resp. nejdřív si na pojišťovně zjisti. To, že tam chceš sama, není důvod, proč bys to měla platit! Naše zdravotnictví je džungle, v tomto směru, nedej se! ![]()
betty - díky za podporu, no já si nechala preventivně napsat doporučení od mého dr. z CARu - v pátek jsem u něj byla naposledy a v pondělí u současného a ten o tom doporučení ví, kopii jsem mu dávala, tak jsem brala,že to vzal na vědomí, nic k tomu neřekl ![]()
Boris jsem ráda, že tě Betty uklidnila, za sebe jen přidám, že jsem NT řešila s dr. a on mi to vysvětloval, že je to program, do kterého se zadají všechny parametry - krev, výsledky utz, tvůj věk a překvapením je pro mě ta váha-no nazdar!
a to pak vyplivne, jak na tom jseš, teda prťata. Říkal, že jsou pracoviště, kde dělají jen triply, pak ty, které proženou pacientky obojím a u nás jsou jen pro NT, protože prý má nejmenší procento falešné pozitivity, prý výrazně nižší než triply. Toho, že jsou prcci malí, bych se nebála, jestli si jim říkala datum transferu, tak oni si to spočítali sami. Mně rozpětí možného vyšetření počítala naše sestra a řekla mi, že se tam mám rovnou objednat na 2.trim.screen., tak jsem se ptala na kdyže? A ona, že mi to řeknou sami.
Jo a v případě špatných výsledků /tfuj tfuj tfuj!!!/ se nedělá amnio, ale odebírá se choriový klk, bohužel je to stejná jehla, no radši si to moc nepředstavuju, páč se mi to vůbec nelíbí a bojím se, že kvůli věku na ní skončím ![]()
kadlina píše:
Jo a v případě špatných výsledků /tfuj tfuj tfuj!!!/ se nedělá amnio, ale odebírá se choriový klk, bohužel je to stejná jehla, no radši si to moc nepředstavuju, páč se mi to vůbec nelíbí a bojím se, že kvůli věku na ní skončím
Kadli - tak díky za uklidnění
, ale mě se rozhodně neudělá!
já bych do toho nešla, to raději ten spešl genetický UTZ,jak psala Betty a na triply mě dr. pošle - samozřejmě mohu odmítnout,ale to se rozhodnu,až budu mít jedny výsledky ukázkové, že? ![]()
Ahoj Borisko, mám za sebou obě vyšetření s negativním výsledkem. Při 1.odběru krve bylo stáří plodů 11+0 a při 2.odběru 15+5, pokaždé se mě ptali kolik vážím a přihlíží se i k věku. Riziko u Downa mám 1 z 41000 (v termínu) a je brán jen k vzhledu věku matky a je mi 30. Pak mám dole napsanou poznámku, že odhad Downova syndromu u dvojčat je pouze orientační, protože je založen na nepřesných odhadech distribučních parametrů hodnot markerů. Oba odběry a utz mi dělali v Gennetu u Dr.Kulovaného. Při každém UTZ mi prohlídl obě miminka, pustil mi srdíčka a všechno vysvětlil.
tsunami díky a gratuluji, mě je o rok více,takže věk už tam bude taky hrát roli
, ale celkem mě zaujala ta váha, jaký to má vliv? ![]()
já jsem na opačném konci republiky,nicméně dr. má ten certifikát, co má mít, tak doufám, že s ním budu spokojená!