Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, vím že podobné témata tu jsou, ale prosím o radu. Mám 10m chlapečka a nemůže usnout i když chce. Nechtěla jsem ho nechat vyžvat a tak jsem ho brala k sobě do postele. Beru ho když je fakt ospalý, dám mu láhev s mlíčkem po které obvykle usnul, jenže teď se napije a nabere novou mízu začne skákat po posteli a jak ho to přestane bavit tak strašně žve třeba i půl hodiny. Nic nezabírá - hlazení, nošení, hudba. Nevím jak na to.
@missLuccy Měli jsme to v tomhle věku podobně, ale už to přešlo, trvalo to asi dva měsíce. Mně se někdy povedlo uspat třeba po třičtvrtě hodině, někdy ne, tak jsem ho vzala ven a nechala si hrát, holt šel spát v jedenáct.
A v jedenáct usnul v pohodě? Mi neusne ani pak vždycky strašně pláče i když jsem s ním.
Malá mi to začala dělat taky přesně v deseti měsících. Takže když jsem vyzkoušela různé alternativy, strčila jsem do postýlky. Předtím jsem jí šeptala, že jsme obě unavené a potřebujeme si obě odpočnout. Prví den se rozčilovala asi 40 minut, chodila jsem tam po 5 minutách, pak po 10, ale přišel mi lepší delší interval. Druhý den asi 15 min a od té doby bez pláče. Nemám problém ani když spíme někde jinde - babička, sestra, hotel.
@missLuccy Úplně v pohodě ne, ale bylo to vždycky o dost lepší než v těch osm. Už neměl moc sílu se se mnou prát
Někdy při tom uspávání pomohlo ho úplně znehybnit - přikrýt peřinou, aby se nemohl otočit a vstávat, aby nemohl máchat ručičkama, zkrátka aby byl jako když byl malé mimino v zavinovačce. Chvíli třeba křičel, ale pak se uklidnil a usnul. Někdy to třeba nevyšlo, ale jestli jsi to nezkoušela, můžeš vyzkoušet…
@Bobule151 Tak mně by syn 40 minut rozčilování nepřežil. Fakt. On se po dvou minutách začne dávit, dusit, popraskají mu žilky v obličeji a vypadá jak po rvačce. Takže tahle metoda je mi zapovězena ![]()
TAK U NÁS TO SAMÉ. je NÁM ALE 8 MĚSÍCŮ. TED ZKOUSÍM ODEJÍT A PŘIJÍT PO NĚJAKÉ DOBĚ. ŘVAL TÉMĚŘ CEKOU DOBU… ALE UŽ SPÍ. VČERA TU TAKHLE ŘÁDIL DO 22H. NAVÍC JE PLAČTIVÝ I PŘES DEN, JÁ JEN DOUFÁM, ŽE JE TO Z TOHO, ŽE SE MU TLAČÍ ZUBY… ![]()
@ferret Ono to fakt není univerzální. U nás to prostě zabralo už po druhé. U starší se to změnilo kolem 15. měsíce, kdy to začala bojkotovat, tak jsme najeli na usínání u nás v posteli se mnou. Třeba se to časem změní i mladší, ale zatím to funguje. Pokud nastene změna, začnu opět řešit. Teď, ťuk ťukto zatím funguje. U nás zase nezabíralo pevně držet. To byl řev hrozný. Každé mimi to má jinak. Zakladatelka dostane návody a může zkoušet ![]()
@Bedulinka Malá zase začala mít lepší náladu, lépe totiž začala spát i v noci. A zlepšilo se jí i spaní přes den. Jinak to byl nespavec a uřvanec.
Mi přijde že je strašně chytrý jak leze po posteli a shazuje věci tak je vše ok, ale jak ho dám lehnout nebo ho přidržím tak začne strašně žvát a jak to na mně nezabírá tak si strká prstíky do pusinky a to ho natahuje. Nechce dudlík ani láhev s mlíčkem a jak pláče tak mi ho je líto. Dávám ho spát fakt unaveného - pláče a mne si očička.
U nás dopoledne kolem 3o min a výjimečně 1,5h. ODpoledne jak kdy. Někdy také půl hodiny, hodinu… Každopádně dneska to byl výživný den… Dopoledne 3o min, vstával s pláčem(to téměř vždy), odpoledne opět 3o minut a než jsem mu udělala jídlo, tak hysterák, takže jídlo šlo stranou a musela jsem ho nakojit. Potom usnul na hodinu a půl… No a teď zkouším odbourávat to uspávání v náruči… snad nedělám špatně a nebude mít z toho trauma ![]()
A co dudlík? Náš ho nikdy nechtel, ale na spaní musí mít takovýho toho placatýho plyšáka usínáčka, drží si ho, nacpe si ho do pusy, dudlá a usne.
@missLuccy píše:
Mi přijde že je strašně chytrý jak leze po posteli a shazuje věci tak je vše ok, ale jak ho dám lehnout nebo ho přidržím tak začne strašně žvát a jak to na mně nezabírá tak si strká prstíky do pusinky a to ho natahuje. Nechce dudlík ani láhev s mlíčkem a jak pláče tak mi ho je líto. Dávám ho spát fakt unaveného - pláče a mne si očička.
A neni uz pretazeny?
Každá ráda draha. U nás nepomohlo nic, měli jsme takové období asi dva měsíce a bylo to na palici. Pak to najednou přešlo do usínání v objetí, prostě se ke mně zaparkoval sám a usnul. Pořád se to mění. Takze vydrz.