Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Netopirek píše:
Tak malá má být po kom. S tím jsi měla počítat, že je tu ta možnost.Já to dostala v 10-5.třída. A během toho roku to dostala polovina holek. V šesté už bylo jen pár co to nemělo.
U holky to teď bylo podobné, ty první začali v pětce.
Já až ve 14. Doufám, že dcera to bude mít podobně. 5. třída, skoro 11 a zatím to nevypadá - je drobná, hubená, žádná prsa, žádné boky… Čím pozdeji to dostane, tím líp.
@Jaja1112 píše:
@Russet já se právě bojím kvuly růstu…dcera má v 11 a půl letech jen 150 cmbojím se aby nebyla po mě…já mám 158 cm a manžel 187 cm.
Malá holka přece není problém. Měřim 164 a některé kolegyně jsou ještě menší…
@madyb píše:
@e-Surfařka @misulinka27 1/2 polovina třídy to měla v 11 letech? To je 5tá třída.
Přesně tak. Mluvilo se o tom v páté třídě a bylo to tak půl na půl
Asi se to fakt posunulo dopředu. Já to měla pozděj. Dcera v těch 11 a vůbec nebyla mezi prvníma, spíš až v té polovině.
@e-Surfařka píše:
Přesně tak. Mluvilo se o tom v páté třídě a bylo to tak půl na půlAsi se to fakt posunulo dopředu. Já to měla pozděj. Dcera v těch 11 a vůbec nebyla mezi prvníma, spíš až v té polovině.
Tak možný to asi je. Ale dcery spolužačka v primě a byla mezi prvníma a dcera nebyla v pubertě ještě ve 12.
@Jaja1112 klídek, já 153, manžel 171, dcera v 10 letech a 3 měsících asi 130 cm…taky nepanikařím. Tak bude malá, no a?
Ano, puberta to je a ne předčasná. Vím, že máma mi kdysi vyprávěla, jak nějaká spolužačka u nich dostala „předčasně“ menstruaci v těch 10-11, dnes už se to za předčasné nepovažuje. Normální je růst prsou a první menstruace ve věku 10-16 let. Mně prsa začala růst v 10 letech, měsíčky poprvé ve 13. S ochlupením už nevím, jak to bylo.