Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj dnes jsem se vratila z nemocnice, deti byly po tu dobu u nevlastni babicky, syn si sebou privezl pet knizek od Kinga, co ma babi v knihovne. Ja nemam proti tomu nic, knizky neznam ale videla jsem nekolik filmu v dospelosti a treba po Osviceni jsem byla dost vybzikana
na jednu stranu jsem rada ze ho to chytlo a nez aby se nudil u pc tak si venku cte, ale aby mi uprosted noci nezacal vrizskat
vim ze s kamosema se na horory ruzne divaji ale preci pri cetbe je ta predstavivost jinde. Myslite ze to je v poradku? A pripadne uvitam nejake typy na knizni horory, co by ho mohly bavit, kdyz u cetby zustane ![]()
Já bych to zkusila. Ono u knížek pracuje hlavně vlastní představivost. Uvidíš. Přestat může vždycky. Byla bych ráda, že čte.
@Copataerika píše:
Ahoj dnes jsem se vratila z nemocnice, deti byly po tu dobu u nevlastni babicky, syn si sebou privezl pet knizek od Kinga, co ma babi v knihovne. Ja nemam proti tomu nic, knizky neznam ale videla jsem nekolik filmu v dospelosti a treba po Osviceni jsem byla dost vybzikanana jednu stranu jsem rada ze ho to chytlo a nez aby se nudil u pc tak si venku cte, ale aby mi uprosted noci nezacal vrizskat
vim ze s kamosema se na horory ruzne divaji ale preci pri cetbe je ta predstavivost jinde. Myslite ze to je v poradku? A pripadne uvitam nejake typy na knizni horory, co by ho mohly bavit, kdyz u cetby zustane
Tak zcela upřímě, ono moc horších scénářů, než že fotr odvede děti do lesa na přání macechy, tam je nechá, děti chce upálit ježibaba, a tu pak upálí děti… nebo ta storka o holce, které sežere vlk babičku, pak i jí samotnou, na závěr vlka rozpářou, nacpou kamením, znovu zašijou a jako návdavek utopí… ![]()
Myslím, že i King je oproti dětským pohádkám čajíček.
Příspěvek upraven 14.06.22 v 22:02
Našla bych vhodnější knížky. Na Kinga je pro něho brzy. Taky jsem četla knihy určený pro starší čtenáře, ale tohle je fakt moc.
@Copataerika Já bych si krom otázky „jestli se nebude bát“, položila otázku, jestli jste s partnerem/manželem OK ohledně toho, že bude číst každou chvíli nějaké popisy sexuálních scén. Ty jsou v Kingovkách hojně, včetně špeků jako když hrdina běhá po baráku „s erekcí, která vypadá jako kámen potažený kůží“. Támhle někdo honí manželovi za jízdy v autě, támhle někdo souloží s mimozemským mutantem..Namátkou.
V 11 jsem taky četla Kinga, v 15 J. Deavera. Záleží na mentální zralosti dítěte, ale nevidím na tom nic špatného, i když některé jeho knihy nepochopí ani velká část dospělých ![]()
Jinak vyloženě horory pro děti v knihách moc nenajdeš, složitější čtení je pak ve fantasy a scifi, klidně Tolkien, B. Sanderson, Eddings, D. Adams, Nadace… to jsou pro tenhle věk ty složitější mírně (leč plnohodnotná četba), pak máš lehčí víc pro děti, tedy Percy Jackson sága, Artemis Fowl, lovci stínu… ale jestli chape Kinga, tak tohle už pro něj bude spíš nuda ![]()
Popř. Ještě jukni na Gaimana, jeho knihy jsou hororové, ale jeho osobitým stylem. Přesto je to báječné čtení i pro dospělé.
@Kryptozoo píše:
@Copataerika Já bych si krom otázky „jestli se nebude bát“, položila otázku, jestli jste s partnerem/manželem OK ohledně toho, že bude číst každou chvíli nějaké popisy sexuálních scén. Ty jsou v Kingovkách hojně, včetně špeků jako když hrdina běhá po baráku „s erekcí, která vypadá jako kámen potažený kůží“. Támhle někdo honí manželovi za jízdy v autě, támhle někdo souloží s mimozemským mutantem..Namátkou.
No ne asi. V To na konci skupinový sex čtrnáctiletých dětí. To vyloženě chceš, aby četlo jedenáctileté dítě.
Jaké? ja bych rekla, ze to jde
kdyz jsem si nebyla jista, precetla jsem je pred dcerou a pak teprve predala, pokud jsem uznala za vhodne
@Scara na tabore vloni meli tema Pana prstenu, cetli tam Hobita a ten ho nebavil. Filmy videl s nama nekdy v 9 letech.
Moc dekuji za napady na dalsi knizky na neco mrknu ![]()
Taky jsem četla knížky nevhodné pro můj věk, tajně jsem přečetla mámě celou schovanou červenou knihovnu do 12, babička mi to dávala dobrovolně, strejda mě podporoval ve čtení čehokoli, u knih neviděl důvod k věkovým limitům. Ty sexuální věci mě tam před pubertou tak nějak nezajímaly, prostě jsem je přecházela a nepřemýšlela o nich. No pak později mě zajímat začaly až moc
. Ale jako jinak bych asi hledala na netu nebo v bravíčkách, asi tohle nebylo horší. Na můj budoucí život to žádný negativní vliv nemělo, jiné pubertální holky byly ve zkušenostech významně napřed na základě těch bravíček a návštěv diskoték, nezpůsobilo to u mě nějaké předčasné sexuální zkušenosti.
@Scara píše:
V 11 jsem taky četla Kinga, v 15 J. Deavera. Záleží na mentální zralosti dítěte, ale nevidím na tom nic špatného, i když některé jeho knihy nepochopí ani velká část dospělých
Jinak vyloženě horory pro děti v knihách moc nenajdeš, složitější čtení je pak ve fantasy a scifi, klidně Tolkien, B. Sanderson, Eddings, D. Adams, Nadace… to jsou pro tenhle věk ty složitější mírně (leč plnohodnotná četba), pak máš lehčí víc pro děti, tedy Percy Jackson sága, Artemis Fowl, lovci stínu… ale jestli chape Kinga, tak tohle už pro něj bude spíš nuda
Popř. Ještě jukni na Gaimana, jeho knihy jsou hororové, ale jeho osobitým stylem. Přesto je to báječné čtení i pro dospělé.
Ted jsme poslouchali Šest vran, druhý díl jsem četla, myslím, že se jmenuje Prohnilé město. Je to trochu drsnější, ale pěkné
@Lama Lama 6 vran je taky velmi dobré, to samé Griša. Ta mi přišla ještě lepší, ale je spíš dívčí no.
@Copataerika zrovna Hobit je strašná nuda
ale on celkově Tolkien není pro každého, no.
@Scara grisa? Myslim ze byl nejaky serial stejne zvany na netflixu, koukaly jsme s dcerou ale ani jednu nas to nebavilo
to vychazi z tech knih?
No mě to přijde taky moc - oni v tomhle věku dělají ramena, jak se ničeho nebojí, že už jsou jako velký, ale jsou to pořád hlavně děti a pak to vnitřně zpracovávají, někdo lépe, někdo hůř. Vím to, mám desetileťáka doma
Nechala bych ho přečíst jednu knihu, ale souběžně si jí přečetla taky, abych s ním o tom mohla pokecat a případně si všímat, jak na to reaguje. A pak uvidí sám, jestli chce číst něco dalšího.
Náš kluk asi v 8 letech přišel s Danikenem od dědy, no děsně dobrý, ale od tý doby je na cokoli s ufounama dost citlivej ![]()