Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám 11 letou dceru co už má chlupaté podpaží i dole a dost ji rostou i prsa
…je tohle už puberta?
slyšela jsem, že může být předčasná puberta v tomhle věku…že se zpomalí hodně růst…
V 11 mi to přijde normální. Já tedy byla plochá jak žehlící prkno, ale v 11 jsem se taky musela začít holit.
Ano. Přesně tohle je puberta- tělo začíná produkovat pohlavní hormony a začíná se měnit. A tedy v 11 to není v současné době nic předčasného - postupně se doma biologického děství zkracuje - souvisí to mimo jiné s dostupností dostatku jídla. Je to jev pozrovaný už od začátku 20. století - rosteme a rychleji dospíváme.
Medicínsky puberta končí první menstruací.
Psychologicky tím dospívání spíš začíná
Příspěvek upraven 19.06.22 v 13:38
V 11 letech to není předčasná puberta, ale normální nástup puberty.
@Jaja1112 píše:
Mám 11 letou dceru co už má chlupaté podpaží i dole a dost ji rostou i prsa…je tohle už puberta?
slyšela jsem, že může být předčasná puberta v tomhle věku…že se zpomalí hodně růst…
Kamaradky dcera: ted certve 11,prsa ji uz cca rok pomalu rostou, dole a v podpazi tez uz na holeni, takze si myslim, ze nic vyjimecneho to neni. Moje dcera: 11 ji bude za mesic a pul, lehce zacinaji prsa, sem tam nejake chmyri, ne moc, ale je videt, ze uz to zacina take..
Ano, v 11 je puberta normální. U dívek většinou brzy dorazí menstruace a růst už pak bývá jen minimální.
@Jaja1112 píše:
Mám 11 letou dceru co už má chlupaté podpaží i dole a dost ji rostou i prsa…je tohle už puberta?
Co na to praktická lékařka?
@jejjej píše:
11 let běžný věk na první menstruaci
To bych neřekla. Dceři teď bylo 12, je v 6. třídě a ms tam má jen jedna spolužačka.
@Anonymní píše:
To bych neřekla. Dceři teď bylo 12, je v 6. třídě a ms tam má jen jedna spolužačka.
Tak u nás v 6. třídě mají menstruaci už všechny dívky kromě jedné.
@Anonymní píše:
Tak u nás v 6. třídě mají menstruaci už všechny dívky kromě jedné.
Asi taky záleží, jestli to nejsou holky s odkladem třeba. Moje dcera bude mít 13 až na konci 7. třídy a pokud bude po mně, tak ms dostane v těch 13.
@Jaja1112 v 11 normální puberta, moje holka už v 10 letech má prsa, ochlupení i menstruaci, zatím teda dost nepravidelnou
Záleží na genech, váze…obézní děvčata dostávají menstruaci dříve.
@jejjej píše:
Záleží na genech, váze…obézní děvčata dostávají menstruaci dříve.
Ono stačí i vysoká děvčata. Dcera měla v 10 letech skoro 160 cm a menzes dostala.