Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A sportuje aspoň trošku?Chodí s klukama ven,nebo jen sedí u pc?Pohyb je na hlad nejlepší.Já mám opačný problém,musím jídlo před synem schovávat.Ale on má každý den nějaký pohyb ![]()
Jede pro pizzu? Pardon, ale zaslouží ledatak přes čumák ten mladej a švagrová trochu taky. Někde na to kluk přijít musel. Ať ho nechá vyhladovět, on si nakonec přecejen to jídlo vezme a pokud ne? Nechám tě zavřít do nemocnice na kapačky. Vzhledem k tomu, že tu pizzu sežere si nemyslím, že je někde fyzicky nebo psychický problém. Je rozežranej jako prase s prominuti,. Jak píšou holky, půl hodiny u jídla. Nesnědls? žádný počítač. Nesnídáš neobědváš? žádné kapesné a nikam ven, dokud nebudeš jíst řádně a je to. Trochu důslednosti a do dvou měsíců jí normální jídlo.
Taky bych zatrhla počítač, místo toho bych ho poslala na pořádnou tůru třeba s tátou. I po plavání bývá hlad. Samozřejmě by pak dostal pořádné jídlo, ne pizzu. Ono u počítače mu nevyhládne, naopak jestli tam hraje hry, tak si na jídlo ani nevzpomene.
Už to bylo napsáno, já bych jen řekla, že je to celkově výchovný problém, rodiče nenastavili hranice a abych 12 klukovi jezdila pro pizzu? Chachá, ani omylem. Jasně, že si ji jednou za čas můžeme dát, ale taky musí jíst normální jídlo.
Nabídnout, odebrat, nedávat kapesné, aby se tím mohl natláskat někde cestou ze školy, zakázat počítač.
A hlavně - sport. Když dítě nemá pohyb, tak ani nepotřebuje jíst. Hlad je nejlepší kuchař a ten vzniká po pořádném energetickém výdeji.
a aby neměl pocit, že maminka není fér, tak ybch stanovila přesně, kdy svoje oblíbená jídla dostane. Třeba ty hranolky 2× do měsíce by se dali u tak velkého dítěte přežít, stejně tak ta pizza, grilované kuře… Takže vzít do ruky kalendář a říct že tehdy a tehdy bude to a to, ale jindy bude rýže, vařený brambor, těstoviny…A dodržet slib. I kdyby trakaře padali, tak dodržet, protože důvěra je hlavní valuta ve vztahu s dítětem.
Caty, já bych jen řekla místio „nesnědls“ „nejedls“. Odměřovat někomu porci ke snědení mi nepřijde fér. Já třeba taky někdy nemám chuť dojídat a nikdo mě za to netrestá. Jak píše Pipet, někomu stačí málo. Ale musí se najíst tak, aby za půl hodiny nepřišel, že má hlad, velký na to to odhadnout je dost
S tím počítačem to tady někdo popsal hezky. Když sem zasednu a něco mám fakt na práci, tak si na jídlo vzpomenu až za hodně dlouhou dobu až se kolikrát donutím jít se najíst. Bohužel já s nechutenstvím teda opravdu problém nemám
.
Pokud se nepletu, tak většina z reagujících má děti +- v batolecím věku…
Lizbeth, nebo kdo další máte starší dítko, mne by zajímala jedna věc - nakolik reálné jsou u těch 12-13-letých tresty typu „nejedls, nesmíš k počítači“, „nesnídals, nesmíš ven“…
Mně to totiž přijde strašně nedůstojné, ponižující a kontraproduktivní, takhle staré dítě už bych ráda brala poněkud „partnerštějším způsobem“ - ale tím, že nemám vlastní zkušenost, to tak nedovedu posoudit… Opravdu i v tomhle věku se postupuje takto?
holky máte pravdu, že to hodně ovlivnila matka. Jo kdyby to byl můj syn, to by viděl hned. Pořád si pochvalují jak moje malá hezky všechno sní. Jo, jenže taky jsme měli období kdy nic nechtěla nebo že jí to nechutná a prostě buď to snědla nebo ne. Nebo jsem jí to nabídla za měsíc. Ale malá má 3 roky.
Ale u nich, komu není rady, tomu není pomoci.
Zítra jí opět nadhodím to co to tu radíte.......
Příspěvek upraven 10.01.11 v 22:31
BohunkaP píše:
Pokud se nepletu, tak většina z reagujících má děti +- v batolecím věku…Lizbeth, nebo kdo další máte starší dítko, mne by zajímala jedna věc - nakolik reálné jsou u těch 12-13-letých tresty typu „nejedls, nesmíš k počítači“, „nesnídals, nesmíš ven“…Mně to totiž přijde strašně nedůstojné, ponižující a kontraproduktivní, takhle staré dítě už bych ráda brala poněkud „partnerštějším způsobem“ - ale tím, že nemám vlastní zkušenost, to tak nedovedu posoudit… Opravdu i v tomhle věku se postupuje takto?
no právě, zákaz počítače opravdu u něho nehrozí. On si ho v klidu pustí, protože ví, že mu nic nehrozí. Nebo prostě jí řekne že se zas nebude učit a je to znova pořád dokola a tak raději aby byl klid tak mu udělá to co sní. Nejde ani tak o to že by chtěl nebo miloval např. zrovna hranolky. Klidně se bez nich obejde,ale je to prostě jediná příloha kterou sní. K ostatnímu má vyloženě odpor.
BohunkaP píše:
Pokud se nepletu, tak většina z reagujících má děti +- v batolecím věku…Lizbeth, nebo kdo další máte starší dítko, mne by zajímala jedna věc - nakolik reálné jsou u těch 12-13-letých tresty typu „nejedls, nesmíš k počítači“, „nesnídals, nesmíš ven“…Mně to totiž přijde strašně nedůstojné, ponižující a kontraproduktivní, takhle staré dítě už bych ráda brala poněkud „partnerštějším způsobem“ - ale tím, že nemám vlastní zkušenost, to tak nedovedu posoudit… Opravdu i v tomhle věku se postupuje takto?
Tak ja jsem treba zase vsezravec az prezravec
a na sport jsem proste musela chodit. Tv jsem mela dovolenou obcas a pc u nas nebyl do mych 15let(mozna i dele). Doma jsme proste museli snist to, co jsme dostali a ja jsem teda nesmela sladke. Ano ponizujici, ale pro dobro ditete. Me to teda pomohlo, ze jsem se do tehotenstvi udrzela a ted si kolikrat rikam, kde je ta pevna ruka nademnou, co me vzdycky donutila, odeprela a nasledne pomohla.
Já mám tedy staršího pětiletého, ale ve svém okolí mám dost kamarádek se staršími dětmi. Je to kus od kusu
Některé, spíš holky se chovají tk, že není potřeba žádných zákazů, ale taky jsou zlobivci, to jsou spíš kluci, co jsou rozjívení až beda a na ty opravdu platí jen pořádně zařvat, jinak to maj na háku
Případný zákaz něčeho taky pomůže, to je alespon donutí zamyslet se nad tím, že po nich rodiče něco chtějí. Ale jak říkám, taky mě to teprve čeká a už ted mám hrůzu, protože mám taky kluky divochy.
Anonymní píše:BohunkaP píše:no právě, zákaz počítače opravdu u něho nehrozí. On si ho v klidu pustí, protože ví, že mu nic nehrozí. Nebo prostě jí řekne že se zas nebude učit a je to znova pořád dokola a tak raději aby byl klid tak mu udělá to co sní. Nejde ani tak o to že by chtěl nebo miloval např. zrovna hranolky. Klidně se bez nich obejde,ale je to prostě jediná příloha kterou sní. K ostatnímu má vyloženě odpor.
Jednu dobu jsem jako dite byla zavisla na TV a to se u nas poustela jen na zpravy, pohadky a sport. Ale jinak vubec. Rodice mi ji proste vypli, vytahli snuru ze zdi a nebo dali nekam, kam jsem na ni nemohla.
Lidka a Sami píše:
Ano ponizujici, ale pro dobro ditete. Me to teda pomohlo, ze jsem se do tehotenstvi udrzela a ted si kolikrat rikam, kde je ta pevna ruka nademnou, co me vzdycky donutila, odeprela a nasledne pomohla.
Ano… ale to si říkáš teď. Jako dítě jsi to jistě vnímala (a reagovala na to) jinak.
Já měla nad sebou taky vždycky veeelmi pevnou ruku. Ale dneska vím, že ne všechno, co naši rodiče vyznávali a praktikovali, bylo správné a efektivní. Proto by mne v této konkrétní situaci zajímal pohled někoho, kdo takto staré dítě vychovává v dnešní době.
Příspěvek upraven 10.01.11 v 22:16
Já si myslím, že ve 12 letech je ještě dost malej na to, aby on rozhodoval o tom, kdy si zapne PC/TV.
BohunkaP píše:Lidka a Sami píše:
Ano ponizujici, ale pro dobro ditete. Me to teda pomohlo, ze jsem se do tehotenstvi udrzela a ted si kolikrat rikam, kde je ta pevna ruka nademnou, co me vzdycky donutila, odeprela a nasledne pomohla.Ano… ale to si říkáš teď. Jako dítě jsi to jistě vnímala (a reagovala na to) jinak.
Já měla nad sebou taky vždycky veeelmi pevnou ruku. Ale dneska vím, že ne všechno, co naši rodiče vyznávali a praktikovali, bylo správné a efektivní. Proto by mne v této konkrétní situaci zajímal pohled někoho, kdo takto staré dítě vychovává v dnešní době.
Příspěvek upraven 10.01.11 v 22:16
Reagovala jsem z pocatku tak, ze jsem byla nastvana a urazena, ale pozdeji jsem si nasla jinou zabavu a zacla spis chodit s kamarady ven a nekde neco delat.