Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
hezké odpoledne,mám dceru 11let,jí asi tak 3jídla a pořád dokola,smažený řízek,rohlík s máslem a hranolky,vlastně 4..rajskou,jinak vše co uvařím,jí nechutnáa tváří se u toho,jak kdyby měla zvracet,nemám vůbec chuť už vařit,můj přítel je taky vybíravec,ale hlavně mi jde o dceru,začíná jí puberta a když jí vidím ve vaně,jak jí koukají žebírka…no už nemám sílu se s ní hadat.kravinky kolem to může,jako jsou brambůrky,bompary…atd,nevím ,co dál…je tady taky někdo,kdo má doma něco podobnýho?
…ještě něco málo,k o bědu jí vstačí dva knedlíky a vůbec nejí maso,omlouvám se za překl epy,mlatí mi tu dotoho můj další andílek 7měsíční synek…
jj mám doma totéž v bledě modrém. rajská,hranolky,KFC,mekáč ,pizza ,housky ,žádné maso pokud to nejsou kuřecí řízky. 12 let. neboj vyroste z toho . staršímu je 15 a půl a ten nejí ten žere cokoli a v jakémkoliv množství
takže to je pouze dočasný stav
![]()
to doufá..už nemám nervy se jí ptát,co jedla a ona přemýšlí,co vlastně jedla… ![]()
poradila bych ti zajit s ni k dr.na odbery-v mem blizkem okoli se za posledni rok dvema takovym vybiravym nejedlikum prokazala celiakie-tim to nechci teda davat do prime souvislosti, ale treba rozbor krve odhali aspon nedostatek neceho a na doporuceni vyssi autority by se slecna mohla vic snazit pozivat i neco zdravejsiho.
já takové dítě nemám-zatím ale já jsem byla takové dítě.....pár jídel,nejradši chleba a jinak jsem byla radši hlady,mamina mě i nutila ale já vydržela sedět u oběda i přes hodinu a jen jsem do toho rejpla,mě to přešlo asi snad až v 18let takže pevné nervy
![]()
cinka talíř,jdu se juknout,co tlačí,můj odhad je kukuřičný sračky z reklamy a mlíko…
Terdule - jako bych slyšela o sobě..do roka a půl jsem prý chtěla jen MM a žádný příkrm do mě nedostali, asi ve 4 letech našim chtěla teta, která dělala v jeslích ukázat, jak se do dětí dostává jídlo…byla nahozená ona i zeď…v první třídě jsem vážila 15,5kg, byla jsem i v ozdravovně, tam mi málem vypěstovali bulimii, narvali to do mě násilím a já vyzvracela i to, co mi chutnalo. doktoři ani rodiče si se mnou nevěděli rady! máma vařila oběd nebo večeři a pro mě palačinky…nic jinýho jsem nejedla…na návštěvě se za mě naši styděli…prostě jsem prohlásila, že to jíst nebudu jinak se poblinkám…stejně tak ve školce…ve škole jsem jídlo házela pod stůl, aby mě neposílali od okýnka zpátky…nejedla ani třeba banány, rajčata, sýry…nic! a dneska?? gurmán největší…vaření a jídlo jsou mým koníčkem (k vánocům jsem dostala další kuchařku od Z. Pohlreicha a hned včera dělala kachní konfit
) jediný, co Ti k tomu řeknu - nenutit do jídla!! já byla schopná sedět nad polívkou 6 hodin a brečet a za cenu toho, že jsem nesměla k rybníku jsem to prostě nesnědla, až to tyrana strejdu přešlo a polívku vylil! jo a v když jsem přišla do puberty…tak kolem 14 roku jsem žrala jak zjednaná a byl ze mě kus ženský!! jinak docela plaí „příklady táhnou“ co jí rodicče, většinou jí děti a když někdo řekně, že čočka nebo brokolice je fuj…no tak pak je přece blbost to cpát dítěti, když slyší, že pro tatínka je to fuj… ![]()
já jsem strávník všeho,není snad jídlo,co bych odmítla,já vím,že se říká nenutit,ale představa,že opět celý den nejedla…jediný co může a neodmítá je mlíko,kupuji ho po dvouch kartonech za měsíc,aspon to mě utěšuje,že něco málo …na návštěvy raději nechodím a když,tak jí dám její oblíbene,nemíním poslouchat .že ona toto a toto nejí.na tábory volám a upozornuji,že nejí…
z táborů a neocnice jsem vozila shnilý jídlo v kufru domů ![]()
ne je to na paluci…moji rodiče mají můj obdiv…v našem malým městě se šířily pomluvy, že mě nedávají najíst…ale táta chodí na pivo…bojím se, že mi to moje děti vrátí…pevný nervy přeju! ![]()
moje mamka ze mě byla na mrtvici.....už od školky problémy s jídlem.....já jsem házela jídlo pod stůl nebo jsem si ho cpala do kapes u zástěrky.....ve škole jsem lila polévku zpátky do mísy,poznámka za to.....u oběda mě krmila,samozřejmě jsem to vyzvracela
![]()
ještě mě k tomu napadlo - bavilo mě jíst to, co jsem si sama ukuchtila…s babičkou a makou jsem často stála na stoličce u linky a vařila…moje první „velký jídlo“ byly míchaný vejce v 10ti letech a ty jsem si taky snědla…co zkusit to? jestli by to dceru bavilo, teda?? ![]()
A jak jedla když byla mladší? Taky málo a byla vybíravá? Těžko s tím ale něco dělat, když má před očima příklad tvého partnera.:-) Jen bych se trochu bála aby nepodlehla anorexii, bohužel tím trpí stále mladší a mladší holčičky.
Nenutila bych jí do jídla, ale udělala dohodu, když sníš 3 knedlíky s masem, dostaneš brambůrky. Když sníš zeleninu s bramborem, dostaneš bonpari…
ZuzaM píše:
A jak jedla když byla mladší? Taky málo a byla vybíravá? Těžko s tím ale něco dělat, když má před očima příklad tvého partnera.:-) Jen bych se trochu bála aby nepodlehla anorexii, bohužel tím trpí stále mladší a mladší holčičky.
Nenutila bych jí do jídla, ale udělala dohodu, když sníš 3 knedlíky s masem, dostaneš brambůrky. Když sníš zeleninu s bramborem, dostaneš bonpari…
tak to dělám,jí za odměnu,pc telka…atd
monduell píše:
ještě mě k tomu napadlo - bavilo mě jíst to, co jsem si sama ukuchtila…s babičkou a makou jsem často stála na stoličce u linky a vařila…moje první „velký jídlo“ byly míchaný vejce v 10ti letech a ty jsem si taky snědla…co zkusit to? jestli by to dceru bavilo, teda??
už mě napadlo,koupit jí dětskou kuchařku,a ať si kuchtí sama,probnu to.. ![]()