Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
je tu nějaká mamina,která když šlo první dítko do 1 třídy měla malé miminko?
Kluk jde v září do 1 třídy, a na začátku července se nám narodí mimi, tak by mne zajímalo, jak Vám to fungovalo, na co je zapotřebí dávat pozor a vůbec postřehy z této kombinace ![]()
Moc děkuji, snad se tu někdo podobný najde ![]()
Ahoj,Klára šla do školy v září 2009-1.třída a Matyáš se narodil v úoru 2010. Za mně- nemůžu si vynachválit,ale-Klára je na svůj věk hodně dopředu, na miminko se těšila,já jsem dětská sestra,často za mnou chodila do nemocnice,takže „věděla“,co mim inka obnáší. Matyáš byl/a je/ strašně hodný,takže času na učení dost a dost a jestli je nějaký problém,tak teď,jak je Maty větší a upoutává pozornost. je potřeba víc hlídat a tak. Jinak za mně-ideální věkový rozdíl.
Nicméně vidím,že prvního máš chlapečka,takže těžko říct,sama teď vidím,jak moc jsou ti kluci jiní
![]()
Krásné těhulkování Lenka
moje mamka měla takhle sestru a mě.. já šla do první třídy když se narodila sestra… mamka si to chválila… já byla už velká.. a když jsem odešla do školy mohla se věnovat sestře… když jsem přišla domů ona byla doma… nemusela jsem do družiny… a měla na mě čas s úkolama.. a učením!
chtěla jsem to taky tak.. jen jsem nevydržela a moje dcery mají tři a půl roku rozdíl..
jinak z pohledu mého… ségra byla mazánek.. opečovávaná a věčně „malá“ na to aby něco „musela“ a já ta starší a rozumnější.. chytřejší a tak… ani jsme spolu moc dobře nevycházely.. každá jiné zájmy, teď v dospělosti se to naštěstí srovnalo a už si moc dobře rozumíme… a jsem ráda, že jí mám!
ale na tohle ses asi neptala co?
![]()
Ahoj.
Mě se narodil druhý syn teď v září a starší zrovna nastoupil do první třídy.
Musím říct, že ze začátku to byl mazec, ale zvládnout se to dá.
U mne je ještě horší, že vozím syna do školy autem skoro 20 km.
Pozor bych dávala hlavně na toho staršího. Můj syn se totiž bráčkou rád chlubí a tak mi bere kočárek a před kamarády se převádí. Doma mi zase dělá to, že malého vyndavá z postýlky a nosí mi ho, když brečí. Když to udělal prvně, tak mě málem kleplo, při představě že by třeba zakopl. A ani žárlení jsme se na začátku nevyhli. Ale prostě jsem si to s manželem rozdělili. Teď vím, že tomu staršímu musím věřit a občas mu bráchu dát, aby si nepřipadal odstrčený.
A jednu důležitou věc jsem poznala. V první třídě strašně dospěl a osamostatnil se. Což mě mrzí i těší zároveň. ![]()
Domácí úkoly jsou horší. Mají docela vysoké nároky už na prvňáčky a nějak si zatím neumím představit jaké to bude až bude malej lézt a s velkým budu dělat úkoly.
Tak držím palce a přeji hodné miminko.
Ahoj holky tak tohle téma mě taky zajímá,i když se mě zatím netýká malé jsou 4 roky a taky bych chtěla miminko až půjde do školy.A můžu se zeptat na věk když máte takový rozestup mezi dětmi?
ahoj holky,tak tohle presne budu resit i ja,syn bude mit 11.1. 6.let,v brezmnu ocekavam narozeni dcery,jsem zvedava jak to vsechno bude.Vzáří Lukáše čeká škola,mala bude mít půl roku.. ![]()
Lulo,Klarku jsem mela v necelych 26 a Matyase v necelych 33
Lenka
Ahoj,nám to také tak vyšlo,dcerka je od září v první třídě a v březnu se jí má narodit bráška.Velmi oceňuji,že jsem v klidu doma,mohu se jí věnovat s úkoly a učením.Samozřejmě pak bude času mnohem méně,ale zase bude už druhé pololetí a dcerka na ten režim zvyklá.Už ted je to fajn.Také se těší,jak bude pomáhat,je rozumná,ale uvidíme,jaká bude realita,tak pak napíšu.Jinak dceru jsem měla v necelých 28 a letos mi bude v srpnu 35.
Ahoj, tak já to mám jako Ferum
Kluk šel do 1. a dcera se narodila 18.9. Máme velmi náročnou paní učitelku a syn je dyslektik s poruchou soustředění ( 10úkolů celkem běžná praxe). První týden s miminkem doma byl horor ikdyž byl partner s námi 14 dní doma.Ale to bylo hlavně tím, že jsem z porodnice odcházela s obrovskou depresí. Jinak během 3 týdnů se to srovnalo, hlavně já a dnes je to pohoda. Syn chodí do družiny - chce si hrát s dětmi, tak jsem s malou sama doma a užíváme si. Když přijde uděláme úkoly a po tom co přijde taťka domu se snažím věnovat jen klukovi, taťka ho pak uloží… Zvládnout se to určitě dá, pro mě je to takhle super. Užiju si oba a zároveň v klidu.
U nás - 1.9. 2008 šla starší do školy a měla čerstvou 1,5 hodiny starou sestřičku. Mimi bylo hodné, tak se to dalo. Odvoz do školy zajišťuje manžel, vyzvedávání a kroužkovou logistiku já nebo prarodiče, což je moc fajn. Spíš teď je problém, jak chce batole školačce „pomáhat“, tak se neustále hádaj
Zase ale starší už chvíli mrně zabaví, čte jí pohádky a neuvěřitelně ji táhne dopředu.
PS: jinak první ve 31, druhé ve 38 (obě plánovaně a velmi rychle)
Holky, jak skloubit školáka (1. - 2. třída) a miminko?
Myslím tím třeba učení školáka, chození ven se starším dítkem i s kočárkem…?
Plánujeme druhé, prvnímu je teď 5 let a nějak si to neumím představit.
Není to dobře načasování
Mám sestru o šest let mladší, kromě toho, že se mnou mamka nemohla jít první školní den, protože byla v porodnici, jsme se ještě o prázdninách stěhovali. Takže miminko, škola a stěhování. Nechtěla jsem se učit, dělala jsem i naschvály. Těch změn najednou prostě bylo moc a to děti nedávají. Raději ještě počkejte aspoň na tu druhou třídu, když už jste čekali doteď ![]()
@Anonymní píše:
Není to dobře načasováníMám sestru o šest let mladší, kromě toho, že se mnou mamka nemohla jít první školní den, protože byla v porodnici, jsme se ještě o prázdninách stěhovali. Takže miminko, škola a stěhování. Nechtěla jsem se učit, dělala jsem i naschvály. Těch změn najednou prostě bylo moc a to děti nedávají. Raději ještě počkejte aspoň na tu druhou třídu, když už jste čekali doteď
Ona se ale stěhovat neplánuje. A že by první školní den byla zrovna v porodnici se asi taky nestane.