Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak mi přijde, že je trochu namlsaný. Pizza, hranolky a nic jiného? Nedala bych mu to prostě, ono ho to donutí jíst. Pokud ovšem není chyba jinde, chce to pořádně vyšetřit po fyzické stránce a pak po psychické. Když nic nenajdou, prostě si dupnout a nic jiného nedat než řádné jídlo a ne takové blafy.
A co třeba kdyby doktorka napsala něco na povzbuzení chuti,určitě něco takového je.Náké kapky nebo něco ![]()
Bych zrušila ty scény a hádky.
Předložit talíř, najez se, nechceš? Odnést, další jídlo za tři hodiny. - jako jasně že tam bude škola a tak…
Já třeba jsem od přírody hubeňour a každý má touhu mě „vykrmit“. Jednu dobu jsem po slovech „tak si přidej“, „sněz to všechno“ a podobně jíst přestala úplně - jako nedokázala dojíst aspoň to, co mám na talíři, prostě se zavřela záklopka a konec.
Teď už jsem velká, tak se nedám=)
Psycholog bude dobrá volba…
Caty píše:
Tak mi přijde, že je trochu namlsaný. Pizza, hranolky a nic jiného? Nedala bych mu to prostě, ono ho to donutí jíst. Pokud ovšem není chyba jinde, chce to pořádně vyšetřit po fyzické stránce a pak po psychické. Když nic nenajdou, prostě si dupnout a nic jiného nedat než řádné jídlo a ne takové blafy.
Odbourala bych ty pizzy, hranolky a podobně a nabídla normální jídlo, pokud nebude chtít ať nejí. Myslím že to dlouho nevydrží. Viděla bych dost chybu ve stylu stravování. Proč by měl proboha jíst něco jiného, když nakonec dostane toco mu chutná. ![]()
ano, je namlsaný. On dostane jídlo na stůl a švagrová ho třeba i hodinu volá, když nepřijde tak mu udělá něco jiného. Ano i já vím, že už tady vznikla chyba. Ale ona se omlouvá, že byl tak malinký a hubený, že raději mu udělala něco jiného než aby nejedl vůbec. Což tak nějak chápu, ale to mohla dělat když byl malý.
Vrcholem všecho je když nakonec sedne do auta a jede pro tu pizzu.
Bez jídla už byl taky několikrát, ale ho to nedonutí, sedí prostě u počítače a je v klidu.
Lizbeth píše:
Nutridrink..
Blé, už si ho ochutnala? Ten po 1 dni naučí jíst každého
.
Anonymní píše:
ano, je namlsaný. On dostane jídlo na stůl a švagrová ho třeba i hodinu volá, když nepřijde tak mu udělá něco jiného. Ano i já vím, že už tady vznikla chyba. Ale ona se omlouvá, že byl tak malinký a hubený, že raději mu udělala něco jiného než aby nejedl vůbec. Což tak nějak chápu, ale to mohla dělat když byl malý.
Bez jídla už byl taky několikrát, ale ho to nedonutí, sedí prostě u počítače a je v klidu.
Nenabízet varianty, nejet pro co chce a zrušit veškerý požitky.
Jinak ještě švagrová vyvařuje každý den normální jídla, druhý její syn 16 let takový problém nemá.
nějaké tablety na podporu chyti taky měl a prej to do něho nedostane. Čehož jsem byla svědkem, musela by mu to vyloženě narvat do krku.
Za mě sebrat přístup k počítači ![]()
Mi to momentálně máme taky, i když nám je o 10 míň. Ale praktikujeme - nesníš = nic jiného nedostaneš. A to by jsi měla vidět jak si to rychle příště rozmyslí. A i v takhle ranném věku už na to přišel, že v něčem prostě neuhneme ani o píď.
Rozhodně bych mu nepodsunovala to co má rád. Zašla bych k pediatrovi, požádala o něco co vzbuzuje chuť k jídlu a zároveň zažádala o psychologické vyšetření.
Dávala bych mu jídlo v pravidelně(samozřejmně v ohledu na školu), nechala bych ho u jídla sedět maximálně půl hodiny, pak může odejít.
Hádky rozhodně nepomůžou, ale chápu, že je to pro švagrovou těžký.
Pokud nezabere ,,léčba doma" nezbyde nic jiného než nejspíš léčba v psychiatrické léčebně.
Anonymní píše:
Myslím, že dokud v tomto případě nezmění svoje chování a svůj přístup maminka, je snaha změnit chování kluka jen plýtvání energií.
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat či poradit. Můj synovec 12 let již několik let strašně málo jí. V poslední době se to ještě zhoršilo, tzn…nesnídá, nesvačí, neobědvá. Sní něco málo až odpoledne a pak trochu večer. Nechutná mu snad nic (hovězí, vepřové maso, brambory, rýže, knedlík, omáčky, polévky) Jediné co sní je pizza, hranolky,smažený sýt, kousek pečeného kuřete, rohlík s poličanem. Je sledován u lékaře pro pomalý růst, dr. se vyjádřila že u plného stolu hlady neumře. On totiž vůbec nemá hlad ani chuť k jídlu!!! Ještě dodám, že není tlustý, ba naopak, nohy a ruce jak párátko, pouze břicho má trochu větší.
Scény s jídlem a hádky jsou u nich doma každý den. Švagrová brečí, že už neví co s ním. Jsem jí radila ať vyhledá jiného lékaře či psychologa, ale to prej nechce. Jak přinutit 12letého kluka jíst???