Synovec 12 let - nejí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
kolopolo
10.1.11 22:26

Dobrý večer, já teda radu pro zakladatelku nemám, ale zaráží mě, co se Vám všem nezdá na pizze? Já se snažím nad jídlem, co vařím, přemýšlet a pizzu dělám tak jednou týdně. Co je špatně na doma udělaném těstu z mouky, vody, soli, olivového oleje a nahoru rajčata, porek, papriky, šunky, trochy sýru a bylinek? Hranolky chápu, ale proč se všem nezdá pizza? Díky za odpověď. Radka

• Citovat
  • Upravit
27266
10.1.11 22:28
kolopolo píše:
Dobrý večer, já teda radu pro zakladatelku nemám, ale zaráží mě, co se Vám všem nezdá na pizze? Já se snažím nad jídlem, co vařím, přemýšlet a pizzu dělám tak jednou týdně. Co je špatně na doma udělaném těstu z mouky, vody, soli, olivového oleje a nahoru rajčata, porek, papriky, šunky, trochy sýru a bylinek? Hranolky chápu, ale proč se všem nezdá pizza? Díky za odpověď. Radka

Ono asi nejde o tu pizzu, jako spíš o tom, že chlapec nejí nic jinýho a ještě si drze pošle maminku do pizzerky.
Pizza je poměrně zdravý jídlo, ač se to nezdá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
10.1.11 22:28

No když jí uděláš doma a jíte jí pravidelně proč ne, ale diktovat si že nic jíst nebudu a proto pro ní vyjet do krámu, tak to ani náhodou. Taky jí děláme doma. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
10.1.11 22:44
Anonymní píše:
ano, je namlsaný. On dostane jídlo na stůl a švagrová ho třeba i hodinu volá, když nepřijde tak mu udělá něco jiného. Ano i já vím, že už tady vznikla chyba. Ale ona se omlouvá, že byl tak malinký a hubený, že raději mu udělala něco jiného než aby nejedl vůbec. Což tak nějak chápu, ale to mohla dělat když byl malý.
Vrcholem všecho je když nakonec sedne do auta a jede pro tu pizzu.
Bez jídla už byl taky několikrát, ale ho to nedonutí, sedí prostě u počítače a je v klidu.

To znám, to jsou argumenty lidí, kteří to nezažili: Nech ho vyhladovět, on se potom nají. NENAJÍ !!! Klidně do omdlení se nenají !
Chápu matku, když dítě nechce jíst, že dělá vše, aby se najedlo. Ale tady to zašlo tak daleko, že bych zašla k psychologovi. Matka i syn. Rozhodně nenutit a nedělat scény. Jídlo má být příjemná věc a ten synek má zřejmě jídlo spojené se stresem, výčitkami, prosbami… co já vím.
Moc bych všem přála, aby se to brzy spravilo a byli všichni spokojení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
10.1.11 22:52

Přečtěte si tohle:

https://www.emimino.cz/…-neji-58052/

Moje dcera nejí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rencin
10.1.11 23:13

Tak ja souhlasim s Bohunkou.
Kluk je podle popisu peknej spratek (jde si k pocitaci i pres zakaz, ucit se nebude…), pokud sni pizzu, hranolky apod., tak to znamena, ze nema problem najist se. Jen si vybira co ano a co ne a maminka skace, jak on piska.
V klidu bych si s nim promluvila a oznamila mu, ze v zajmu jeho zdravi bude nejlepsi zajit spolecne k psychologovi, mozna na nejaky vysetreni krve, jak je na tom s hladinou ruznych vitaminu apod. Podle me uz jen vidina toho, ze by mel jit k psychologovi, s nim aspon trosku zahyba.
Zaroven s tim bych okamzite zrusila hranolky, pizzy a podobny veci, tak aby to nebylo vubec ani doma, kapesny bych bud nedavala, nebo chtela vedet, za co to utratil (ja jsem taky doma sice dostavala maly kapesny, ale utracet jsem ho mohla po porade s rodici).
Za dalsi bych proste varila stylem zdrave jidlo pro celou rodinu, postavit na stul, svolat k veceri, vsichni se najedi, uklidit ze stolu. Pokud neprijde, jeho problem, jist nebude. To samy se snidani, s obedem.
Myslim si, ze dvanactiletej kluk se nenecha vyhladovet k smrti, v krajnim pripade skonci v nemocnici na kapackach, coz by sice bylo hrozny, ale dle meho uz tam stejne milovymi kroky smeruje.
A divila bych se, kdyby nezacal normalne jist.
Moje svagrova ma problemy s dvouletym chlapeckem, ze vubec nechce jist, pediatricka ji jasne rika, ze hlady urcite neumre, ze podvahu nema, takze ho muze nechat chvili bez jidla a ze by se mohl rozjist sam, jenze na to svagrovka nema srdce, takze to vypada tak, ze vyzvyka a nasledne vyplivne cely balicek zvykacek, zaji to cokoladou, pak si da kousek babovky, do toho par bonbonu a na zaver chipsy (protoze prece aspon neco ji).
A pocitac bych zakazovala proto, ze si kazi oci a mel by ve svym veku delat neco jinyho, nespojovala bych to s trestem za nejezeni.

Ale ja to posuzuju z pohledu bezdetny, takze tim stylem „ja az budu mit deti, tak tohle delat rozhodne nebudu“, takze me vy, maminky, berte s rezervou :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
4957
10.1.11 23:39
rencin píše:
Tak ja souhlasim s Bohunkou.
Kluk je podle popisu peknej spratek (jde si k pocitaci i pres zakaz, ucit se nebude…), pokud sni pizzu, hranolky apod., tak to znamena, ze nema problem najist se. Jen si vybira co ano a co ne a maminka skace, jak on piska.
V klidu bych si s nim promluvila a oznamila mu, ze v zajmu jeho zdravi bude nejlepsi zajit spolecne k psychologovi, mozna na nejaky vysetreni krve, jak je na tom s hladinou ruznych vitaminu apod. Podle me uz jen vidina toho, ze by mel jit k psychologovi, s nim aspon trosku zahyba.
Zaroven s tim bych okamzite zrusila hranolky, pizzy a podobny veci, tak aby to nebylo vubec ani doma, kapesny bych bud nedavala, nebo chtela vedet, za co to utratil (ja jsem taky doma sice dostavala maly kapesny, ale utracet jsem ho mohla po porade s rodici).
Za dalsi bych proste varila stylem zdrave jidlo pro celou rodinu, postavit na stul, svolat k veceri, vsichni se najedi, uklidit ze stolu. Pokud neprijde, jeho problem, jist nebude. To samy se snidani, s obedem.
Myslim si, ze dvanactiletej kluk se nenecha vyhladovet k smrti, v krajnim pripade skonci v nemocnici na kapackach, coz by sice bylo hrozny, ale dle meho uz tam stejne milovymi kroky smeruje.
A divila bych se, kdyby nezacal normalne jist.
Moje svagrova ma problemy s dvouletym chlapeckem, ze vubec nechce jist, pediatricka ji jasne rika, ze hlady urcite neumre, ze podvahu nema, takze ho muze nechat chvili bez jidla a ze by se mohl rozjist sam, jenze na to svagrovka nema srdce, takze to vypada tak, ze vyzvyka a nasledne vyplivne cely balicek zvykacek, zaji to cokoladou, pak si da kousek babovky, do toho par bonbonu a na zaver chipsy (protoze prece aspon neco ji).
A pocitac bych zakazovala proto, ze si kazi oci a mel by ve svym veku delat neco jinyho, nespojovala bych to s trestem za nejezeni.Ale ja to posuzuju z pohledu bezdetny, takze tim stylem „ja az budu mit deti, tak tohle delat rozhodne nebudu“, takze me vy, maminky, berte s rezervou :mrgreen:

To co pises, je ale podle me spravny postoj a myslim, ze ani jina cesta neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
11.1.11 00:50

Kdo nepozná něco podobnýho, nebo stejnýho, tak nepochopí… Je fakt, že ve 12 bych na „chlapečka“ zakročila trošku tvrdším přístupem, ale úspěch je vždy nejistý. Můj prcek se zasekl poprvé v osmi měsících a odmítal pít a jíst (I KOJENÍ, NA KTERÉM BYL ZÁVISLÝ). Trvalo to dlouhých 10 dní. Dávala jsem mu moje mlíko odstříkaný na lžičku, to bylo jediný, co požil. Z prsu odmítal pít. Během těch 10 dní jsem byla asi 5× u doktorky. Její verze byla ta, že žádný normální dítě hlady a žízní dobrovolně neuře… :twisted: To moje asi ano, nebo o tom bylo aspoň přesvědčeno (nechápu, proč by zrovna moje dítě chtělo spáchat v kojeneckém věku sebevraždu), ale nakonec jsme to překonali. Toto se opakovalo ještě dvakrát. Později jsem si říkala, proč jsem tenkrát s tím kojením nesekla.....
Malýmu jsou teď tři. Nesní mi chleba ani rohlík čímkoli namazaný, jenom suchý. Nejí párky, šunky, salámy, sýry, pomazánky, máslo. Pokud tyto suroviny někam zamaskuji, tak to sní, ale jinak ne. Ale čím je starší, tak je to horší (to maskování). Největší problém je u něj odpor k těm „namazaným věcem“. Ve školce svačinky odmítá („To já nejím“). Prostě jak vidí chleba, nebo rohlík a něm cokoli, tak to nestrčí do pusy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
11.1.11 08:55
niki2 píše:
Kdo nepozná něco podobnýho, nebo stejnýho, tak nepochopí… Je fakt, že ve 12 bych na „chlapečka“ zakročila trošku tvrdším přístupem, ale úspěch je vždy nejistý. Můj prcek se zasekl poprvé v osmi měsících a odmítal pít a jíst (I KOJENÍ, NA KTERÉM BYL ZÁVISLÝ). Trvalo to dlouhých 10 dní. Dávala jsem mu moje mlíko odstříkaný na lžičku, to bylo jediný, co požil. Z prsu odmítal pít. Během těch 10 dní jsem byla asi 5× u doktorky. Její verze byla ta, že žádný normální dítě hlady a žízní dobrovolně neuře… :twisted: To moje asi ano, nebo o tom bylo aspoň přesvědčeno (nechápu, proč by zrovna moje dítě chtělo spáchat v kojeneckém věku sebevraždu), ale nakonec jsme to překonali. Toto se opakovalo ještě dvakrát. Později jsem si říkala, proč jsem tenkrát s tím kojením nesekla.....
Malýmu jsou teď tři. Nesní mi chleba ani rohlík čímkoli namazaný, jenom suchý. Nejí párky, šunky, salámy, sýry, pomazánky, máslo. Pokud tyto suroviny někam zamaskuji, tak to sní, ale jinak ne. Ale čím je starší, tak je to horší (to maskování). Největší problém je u něj odpor k těm „namazaným věcem“. Ve školce svačinky odmítá („To já nejím“). Prostě jak vidí chleba, nebo rohlík a něm cokoli, tak to nestrčí do pusy.

Ano Niki, kdo to nezažil, nepochopí !!! A úplně chápu, že je kluk rozmazlený…ne, že bych s tím souhlasila, ale chápu. Když je maminka měkká a včas nevyhledala psychologickou pomoc i pro sebe, chápu, že se udělala chyba, na kterou se nabalovaly další věcí - viz pc…atd. Ale stejně si myslím, že o tomhle problému by měla psát spíš jeho matka ! Ta ví nejlíp, jak to u nich je, jak to vzniklo a proč. Kamarádka vidí jen vrchol ledovce.

A nechápu, co pořád máte proti těm pizzám ?! Vždyť je to velmi zdravé jídlo !!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.1.11 09:24

niki2 to co popisuješ u malého má stejně i synovec. Má k jídlu odpor. Nebo nejspíš bych řekla že snad ani nemá hlad. A to málo co sní, tak asi jen proto, že mu to v nutí.
A nejde tady o ty pizzy nebo hranolky. Jak už jsem psala, on by klidně nejedl ani to.
Zdravě se u nich vaří denně, v tom problém nevidím.
Je to zoufalá situace a nevidím jen vrchol ledovce ale jsem u nich denně už něklik let........
Já jsem se ptala, jak ho přinutit jíst a co to tady pročítám vaše zkušenosti tak přinutit ho nejspíš opravdu nepůjde. Tady pomůže asi jen lékařský dohled.....

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.1.11 09:33

Tak pokud dojde na lékařský dohled půjde stopro k psychiatrovi. Týden se bude kontrolovat (během hospitalizace) veškerá strava, ale nebude se do ničeho nutit. Po týdnu se vyhodnotí co jedl, kdy jedl, kolik toho snědl, jak se pohyboval a podle toho se bude postupovat nadále. Pokud rodiče budou chtít nápravu, bude jíst pod dohledem jídlo které mu připraví v nemocnici + něco navíc co mu přinesou rodiče. Jídel bude minimálně 6 denně. Do jídla se nutit nebude (počítá se i malé kousnutí), ale po jídle bude mít nutný odpočinek + se bude kontrolovat každý den váha. Tohle je vážně opruz.

• Citovat
  • Upravit
3544
11.1.11 09:34

tak ted Vám napíšu co by udělala moje mamka a já též.. přesně jak bylo psáno.. dostane jídlo, nechceš nechtěj, nebude pc- od pc zabavit kabel a pc nezaplne ani omylem, budeli drzý a bude se vztekat klidně, zákaz tv atd.. on by se to rychle odnaučil.. tohle je vyloženě vorání nic jiného.
Nebude jíst až do omdlení? No tak at nejí, jeho problém…půjde do nemocnice a tam ho budou hlídat u každého jídla a naučí ho jíst.. to by jste se divily,jak pak děti jedi jen aby mohly domu… z nám to z praxe z dětského oddělení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2803
11.1.11 09:38

Anonymní, tady je ještě jednou ten odkaz a pár příspěvků z diskuze: Moje dcera nejí…

..do roka a půl jsem prý chtěla jen MM a žádný příkrm do mě nedostali, asi ve 4 letech našim chtěla teta, která dělala v jeslích ukázat, jak se do dětí dostává jídlo…byla nahozená ona i zeď…v první třídě jsem vážila 15,5kg, byla jsem i v ozdravovně, tam mi málem vypěstovali bulimii, narvali to do mě násilím a já vyzvracela i to, co mi chutnalo. doktoři ani rodiče si se mnou nevěděli rady! máma vařila oběd nebo večeři a pro mě palačinky…nic jinýho jsem nejedla…na návštěvě se za mě naši styděli…prostě jsem prohlásila, že to jíst nebudu jinak se poblinkám…stejně tak ve školce…ve škole jsem jídlo házela pod stůl, aby mě neposílali od okýnka zpátky…nejedla ani třeba banány, rajčata, sýry…nic! a dneska?? gurmán největší…vaření a jídlo jsou mým koníčkem (k vánocům jsem dostala další kuchařku od Z. Pohlreicha a hned včera dělala kachní konfit ) jediný, co Ti k tomu řeknu – nenutit do jídla!! já byla schopná sedět nad polívkou 6 hodin a brečet a za cenu toho, že jsem nesměla k rybníku jsem to prostě nesnědla….

moje mamka ze mě byla na mrtvici.....už od školky problémy s jídlem.....já jsem házela jídlo pod stůl nebo jsem si ho cpala do kapes u zástěrky.....ve škole jsem lila polévku zpátky do mísy, poznámka za to.....u oběda mě krmila, samozřejmě jsem to vyzvracela

https://www.emimino.cz/…-neji-58052/

Ani lékař nepřinutí, ani ozdravovna, natož rodiče :( Chodit k psychologovi a doufat, že to časem přejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
11.1.11 12:45

Tak rozhodně nemohu mluvit za všechny matky odrostlejších dětí i za děti samotné, ale..
Zákazy typu - zarach, či PC jsou dvousečná zbran..
V lepším případě zabere a záliba ho dotlačí k poslušnosti.
V horším ( a docela častém) případě se stane, že dítě se lidově řečeno nasere :oops: :roll: , bude bojkotovat vaší moc nad ním - tedy v tom smyslu - zakazuj si co chceš a já just jíst nebudu i kdybych měl spát na zemi a zákaz všeho..Raději budu trpět, ale vytrvám..
Musíme tedy počítat s povahou dítěte..I ten zákaz nesmí vypadat násilně, rozčileně a radikálně..
Udělat si spíš rozhovor, na jehož konci, bude : podívej zkusili jsme všechno a zbývá jediná možnost, do které jsi nás vlastně dotlačil ty, svou paličatostí.Můžeš si za to sám, ale je to také zas jen na tobě, kdy se ti pc vrátí..Může to být klidně už zítra, když začneš jíst.. Žádné vyhrožování - už nikdy neuvídíš pc, nepůjdeš ven, dokud…atd.

O tom, že kluk si zapne pc i přes zákaz…To ještě nikoho z rodičů nenapadlo vyndat kabel, odpojit myš, nebo uklidit klávesnici??? Já jednou nastínila, že pc půjde celé rovnou zpátky do krabice a vytáhne se v 18ti a byl klid.
Nemyslím si , že je to problém zdravotní - tedy ohledně zažívání, ale prostě špatná výchova.Ano někdo prostě na jídlo není, to beru, ale vybíravost a cavyky, to je věc druhá..

Jedno je jisté - na kluka určitě NĚCO platí, jen vytrvat a přijít na to CO..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.1.11 18:38

jasně že je napadlo vyndat kabel, ale takto to udělat nejde, protože na něj chodí i jeho bratr a vůči němu by to bylo nefér a ani by ve svém pubertálním věku nepobral proč musí platit za něco co se ho netýká. Švagrová to dnes zkusila tak, že mu to jídlo položí bez řečí a když to nesní tak to odnese také bez řečí. Tak uvídíme, ale nemyslim si že to pomůže…Snad ho to časem přejde a jíst začne.....

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi