Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, my chodili od 10 měsíců, ale synovec od 14,5, takže to vůůbec neřeš, on k tomu malaj sám dojde, ale musí sám, nevodit za ruce, nebo zkazíte zádíčka. Jinak jak píšeš je moc šikovný, tak si myslím že za chvilku se ti rozeběhne a budeš mít pak honičku ho chytat ![]()
Ondra začal lézt po čtyřech v 6,5 měsících (plazit cca o měsíc dříve). Chodit začal ale až přesně v 13 měsících.
Nenervuj se, on na to určitě brzy přijde. Naprosto v normě je, pokud začne chodit do 18 měsíců.
Prý je to normální až do 18 měsíců. Máte ještě čas, pokud vše ostatní dělá bez problémů. Za ruce ho netahejte, je vidět, že ještě nedozrál, až bude jeho čas, pustí se nábytku a ještě tě bude mrzet, že ti uteče.:-)))
ahoj niky,
klid, je to úplně vpohodě
. nám Terka začla sama chodit minulý týden, to jí bylo 13 M a týden. starší začla chodit až po 14. měsíci. ségry holčička taky až ve 14. měsících. někdo začne chodit později, někdo dřív
. já bych to neřešila, pokud obchází nábytek, je opravdu jen otázkou času kdy se pustí. může to být zítra, může to být za měsíc
má to jedno pozitivm, ušetříš za botky
já už Terce koupila rovnou sandálky, uzavřené botky jí koupím až na podzim.
Ahoj Sajo ![]()
ale jo, ja jsem klidna ale chlap porad „Proc nechodi???“ nebo nasi „Takovy velky kluk a nechodi“ njn,on velky je,ma urco 83cm kdyz stoji vsude dosahne, je to vele dite.Obchazi a s takovym tim aktivnim choditkem,kde se dite jen opira rucickama /nesedi,atd) beha po byte jak tajfun…Neni si jeste jisty ale zkousi se poustet,samo si pak sedne na zadek ![]()
Tak dekuji za uklidneni
pockam si ![]()
náš prcek začal po čtyřech v 9 měsících, za měsíc obcházet nábytek, ale sám chodit začal až v 15měsících, takže se neboj, on na to jednou přijde
Holky,
vsem co jste napsaly dekuju za uklidneni.
Tak jsme v norme,musi dozrat,za rucicky ho netahame,ale treby jsem to jen zkusila ,stejne marne
takze dobre ze tak,zada mu kazit nechci!!!
Az se rozejde sam,napisu
ale mam pocit,ze se rovnou rozbehne ![]()
ahojky, opožděný určitě néé, je šikula v jiných věcech, co si všímám tak každý je opravdu na něco jiného, můj klučina taky chodil sám těsně po roce.. on to zvládne, vůbec bych se nebála a na řeči nedej, to je klasika a pak to jen stresuje
Neřešila bych to, jak píšou holky, do 18 měsíců není třeba se znepokojovat, je to úplně normální.
Spíš bych ti řekla, buď za to ráda
Až začne běhat, nezastavíš se.
Máme podobně staré děti. Malý začal lézt v osmi měsících, pak se postavil, ručkoval podél nábytku, za nějaký čas se pomalinku pouštěl, udělal jeden dva krůčky. Nikdy jsme ho nevodili za ruce a on to ani nechtěl.
Já bych zas mohla založit diskusi, jestli není opožděný v komunikaci. Nám totiž nehrozí, že by snad udělal papa, paci paci, slova už vůbec ne… ![]()
Neboj, klid
Kamarádka je doktorka a její dcera začala úplně sama bez opory chodit v 18 měsících. Nejhorší prý byly ty neustálé otázky - a proč nechodí? je v pořádku? byli jste s ní u doktora?
Ahoj,
dcera byla ve vsem akcni a velmi sikovna. Otacela se od 3 mesicu, lezla po ctyrech a sedela od pul roku a od sedmi mesicu obchazela nabytek. Ale trvalo ji dlouho nez nabrala odvahu a vydala se sama do prostoru. Sama zacala az od 16ti mesicu. Takze mate jeste kopec casu a hlavne klid.
S.
Náš synek začal chodit až v 15 měsících. Tak klid a vydržet. Zkoušet ho stavět, ťapat s ním za ruce a hlavně ho nestresovat. Já si zvykla, že ten náš je ve všem opožděný a už to neřeším. My teď bojujeme s plínkama (až po 2,5 roce se poprvé vyčůral do nočníčku), zdaleka nemáme vyhráno.
neboj, naše terezka začala chodit v 18m, nijak mu nepomáhej, evidentně ještě nedostal odvahu se pustit a jít, za ruky si ho neuč, nejnak se to nemá a nebo si pak zvykne a budete za ruce chodit dýl. musí ještě zvládnout rovnováhu. pokud ti už chodí kolem nábydku, tak je jen otázka času, kdy se pustí a vyrazí. zkuste si ho pouštět mezi sebou a vzdálenost prodlužujte.
Niky, neboj:-)
nám malá začla chodit až v 17. měsících a ted lítá jak čert:-)
takže to tvé dítko má ještě klidně čas:-)
Holky,
ale nechodi…
je videt jak je a bude tvrdohlavy,vsechno musi sam…ale jak mu pomoct?Asi musi dozrat sam,ze?
chtela jsem s zeptat,jestli jsme jedini nebo je to normalni…
Synovi bylo 13mesicu,ale sam jeste nechodi.
Chtela bych vedet ,jak to mate vy s +- stejne starymi detmi???Ja i pritel jsme chodili v 9mesicich ,takze syn po nas neni,ale je od malicka hrozne akcni,nepolezi,neposedi…
Leze jako dabel od 8mesicu,stoupa si,stoji,sedi,vsude se taha,vsude si dojde,ale jen opreny o nabytek,atd…
Hraje si,umi navlekat krouzky,vkladat vkladacky,ukazuje na zviratka,umi zakladni slova a ukazuje paci paci,papa,atd… vsak to znate…
Zda se mi ve vyvoji primereny,ze je tam kde ma byt,dle Dr.v poradku, na neco az moc sikovny
Nevim,je opozdeny???Kolem me jsou deti podobneho veku,ktere sami chodi a mozna i mladsi…kde je chyba?Za ruce jit nechce,okamzite se posadi a utece mi po ctyrech
Jak to mate-meli jste vy?