Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Anonymní, a střídáte při spinkání strany? Pochopila jsem, že mimi asi usíná na zádech, je to tak? Pak bych zkusila dávat na bok a při každém spinkání střídat…
Malý měl jako miminko taky šišatou hlavu. A už nemá
Jak se začal otáčet na bříško a trávil tak většinu času, srovnalo se to.
Malá taky preferovala jednu stranu, ani hračky nepomáhaly. Pak jsme chvilku cvičili, aby si rozcvičila krční svaly a srovnalo se to. Kebulka se srovnala úplně až když trávila většinu času na bříšku. ![]()
ahoj,
urcite ho stale motivujte doleva, davej ho casto na brisko (ne na spinkani!) a na bok. Pokud by ta predilekce zustavala i po 3 mesicich veku, je dobre zahajit rehabilitaci.
Umi sam aktivne otocit hlavicku doleva v celem rozsahu?
Jinak hlavicka u miminek je opravdu plasticka, takze pokud nebude porad na te jedne strane, zase se zakulati
Jani,
taky jsme meli tzv. predilekci, jak tady nekdo psal, rozhodujici je 3. mesic…
ale jednu vec k zamysleni pridam…mate postylku u zdi? a mimco jakoby kouka ven na tu pravou stranu? zkuste ho pokladat i opacne, nam to dost pomohlo ![]()
Ahoj, já jsem oba kluky podkládala, dobrá rada je otáčet, aby viděl(a) do místnosti. Použila jsem srolovanou deku nebo peřinku. Pozor na to, znám jednu holčičku a ta má ze stejného problému hlavičku na jedné straně více oploštělou.
klárka taky perferovala jednu stranu. pak jsme po každém nočním kojení pokládali na střídačku k hlavě a k nohám (opačné strany postýlky) a spravilo se to. Doktorka mi ještě doporučovala založit hlavičkou kilovkou mouky, aby se neotočila
ale to jsem nepraktikovala.
klárka taky perferovala jednu stranu. pak jsme po každém nočním kojení pokládali na střídačku k hlavě a k nohám (opačné strany postýlky) a spravilo se to. Doktorka mi ještě doporučovala založit hlavičkou kilovkou mouky, aby se neotočila
ale to jsem nepraktikovala.
Ahoj, Jindra ještě nedávno používal jen levou stranu. Paní doktorka při předposlední konstrole strašila, že jestli se to nespraví, budeme muset chodit na cvičení. Už jsem si taky pomalu začala zoufat, na radu tchýně ho podkládala moukou (zabalenou v ručníku - stejně se nějak od ní vyhrabal a ležel si na levým oušku) … A při „tříměsíční“ kontrole se Jindra ukázkově učebnicově otočil za zvukem na pravou stranu a už tak u ní na lehátku vydržel, jako kdyby do téhle doby nedělal nic jiného ..... dneska leží a spí střídavě, asi jak se mu to zrovna líbí a hodí a hlavička už se začíná taky kulatět …
Takže moje zkušenost, chce to motivaci, chce to lehce cvičit, naklánět se k němu z té druhé strany, hrát si s ním, mávat zvukovými hračkami, atd., pochopitelně nechat sledovat doktorkou, a určitě se to spraví ![]()
Ahoj. Nase miminko (2mesice) preferuje pri spani pravou stranu. Vzdycky ma hlavicku polozenou na pravo. Uz z toho ma hlavu celou sisatou. Sice se ho snazime stale motivovat, aby ji tocil doleva, ale moc se nedari. Bude mit hlavu takhle sisatou uz porad nebo se to casem nejak srovna samo?Dekuji,Jana.