Rehabilitační cvíčo a hysterický řev

1214
23.4.10 21:50

Rehabilitační cvíčo a hysterický řev

Tak jsme s malou (11 měsíců) začaly cvičit, kvůli osové hypotonii a proto, že stále nesedí, neplazí, neleze … RHB nám ukázala 4 cviky (ale Vojta to prý není), které máme provádět 4× denně. Potíž je v tom, že jakmile začneme, dcerka začne šíleně ječet a následně hystericky brečet, vzpouzet se, kroutit atd, až je poměrně těžké ji udržet. Nechci jí nějak ublížit a fakt bych ráda přišla na to, jak ji uklidnit a přimět ji k tomu, aby alespoň trochu spolupracovala.
Nemáte někdo podobné zkušenosti? Jak jste to řešily? Jakýkoliv tip nebo trik se mi moc hodí. DÍKY PŘEDEM!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1535
23.4.10 22:22

ahoj,
osvedceny trik urcite neexistuje. Obecne je tenhle vek dost narocny na to, aby se zacalo cvicit. Dite je moc stary na to, aby se dalo „preprat“ a moc mlady na to, aby spolupracovalo.
Jediny, co by mohlo pomoci, je zmenit cviky, nejlepe do nich zabudovat hru. Lehko se to rika, ale hur dela.
Dite v tomhle veku si uz ledacos uvedomuje a pamatuje, takze kdyz to budete lamat pres koleno, asi to moc nepomuze.
Proste zkousejte jiny veci, treba se neco z toho podari. Potrebujes hodne velkou fantazii a obrovskou davku trpelivosti.
Drzim palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
23.4.10 23:21

Ivushko - je pravda, že je to špatný věk - ani malé přepratelné miminko a ani spolupracující dítko. Nicméně bych fakt ráda viděla, jak se dají změnit povinné cviky?
Zakladatelko- co cvičíte? Bobatha? Cviky jsou daný, s tím nic nenaděláš. Já jsem fyzioterapeut a dělala jsem před mateřskou Vojtovu metodu. Tam je to s dětským pláčem mnohem, mnohem horší. Možná se dá začít pomalu a ne hned na dítko vybalit všechno. Ale když se cvičí Vojtovka, tak se prostě nehraje. Dítě si odcvičí a je hotovo a naučí se, že už to má za sebou. Je potřeba, aby sám rodič viděl, že je cvičení potřeba a že se dítko pomocí cvičení lepší. Skousnout pláč a prostě cvičit. dítko časem pochopí a prát se přestane. A matka zesílí :mrgreen: . Je taky dobrý cvičit, když je dítko v pohodě a ne třeba mrzuté navečer, před spaním, hladové.
Ale trochu mě zaráží - dítka brečí spíš jen u Vojtovky, jinak jsou ty metody opravdu spíš takové hravé.
Uvidíš, že když vydržíš, že si malá zvykne.
A proč necvičíte Vojtovku? Pokud neleze, nesedí, tak bych pomalu řekla, že je to nejvhodnější.
Jo, jo, mladší syn je těžký hypotonik. Většinou se z toho dítka dostanou. No my snad taky. Za 3 týdny nás čeká magnetická rezonance. :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
23.4.10 23:28

Ahojky tak jdu tě trochu uklidnit.My měli ten samý problém.V 10 měsících jsme byli posláni na neurologii, protože malá neseděla nelezla, jen se začínala trochu plazit.Na neurologii nám řekli tu samou diagnozu a doporučili RHB.Fyzioterapeutka nám ukázala pár cviků, bylo to jako zakomponováno do hry.Dobrý cvik byl malou si posadit na koleno a naklánět jí do prava a do leva aby vyvažovala trupem a posílila svalstvo.Nebo ji zvednout a taky hýbat do prava a doleva, aby k sobě dávala nožky.Nevím teda jestli to popisuju srozumitelně.Je fakt, že když nechtěla nenutili jsme jí.Myslím, že nakonec si to stejně natrénovala sama.Lézt začla kolem 11. měsíce a sama se posadila až kolem roku.
Přeji mnoho zdaru a trpělivosti. :-) :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
23.4.10 23:38

Ahoj, mám předčasně narozenou dceru a měli jsme cvičit Vojtovku asi od 3 měsíců. Na rehabilitaci jsem s ní byla všehovšudy 4×, protože mezitím dostala bronchitidu a i když už potom byla v pořádku, brečela u cvičení tak strašně, že jsme měli cvičení pozastaveno kvůli dýchání. Tak si asi dokážeš představit ten řev! Nicméně to dcera všechno dohnala i bez Vojtovky a když jsme pak šly na kontrolu na neurologii, tak doktorka byla nadšená, jaký pokrok malá udělala a jak jí cvičení pomohla. Když jsem jí říkala, že jsme vůbec necvičili nechtěla mi věřit… To jsem ale odbočila, myslím, že bez pláče to asi nepůjde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
24.4.10 07:32
Aladina píše:
Ivushko - je pravda, že je to špatný věk - ani malé přepratelné miminko a ani spolupracující dítko. Nicméně bych fakt ráda viděla, jak se dají změnit povinné cviky?
Zakladatelko- co cvičíte? Bobatha? Cviky jsou daný, s tím nic nenaděláš. Já jsem fyzioterapeut a dělala jsem před mateřskou Vojtovu metodu. Tam je to s dětským pláčem mnohem, mnohem horší. Možná se dá začít pomalu a ne hned na dítko vybalit všechno. Ale když se cvičí Vojtovka, tak se prostě nehraje. Dítě si odcvičí a je hotovo a naučí se, že už to má za sebou. Je potřeba, aby sám rodič viděl, že je cvičení potřeba a že se dítko pomocí cvičení lepší. Skousnout pláč a prostě cvičit. dítko časem pochopí a prát se přestane. A matka zesílí :mrgreen: . Je taky dobrý cvičit, když je dítko v pohodě a ne třeba mrzuté navečer, před spaním, hladové.
Ale trochu mě zaráží - dítka brečí spíš jen u Vojtovky, jinak jsou ty metody opravdu spíš takové hravé.
Uvidíš, že když vydržíš, že si malá zvykne.
A proč necvičíte Vojtovku? Pokud neleze, nesedí, tak bych pomalu řekla, že je to nejvhodnější.
Jo, jo, mladší syn je těžký hypotonik. Většinou se z toho dítka dostanou. No my snad taky. Za 3 týdny nás čeká magnetická rezonance. :-?

Aladino prosim mam na tebe dotaz.

cvicime s malou votju 4× denne, chci se zeptat jak dlouho to cviceni doma ma vypadat???jako nna rehabkach cca 10-20 minut????(máme dva cviky)
Nevim jewstli to neflakam......

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
24.4.10 09:05

Aladina
Naše fyzioterapeutka to nazvala motivačním cvičením, i když dcerku to tedy nemotivuje ani náhodou :lol:
2 cviky jsou tak, že leží na boku, jednou rukou ji držím za ramínko/lopatku a druhou za kyčel „horní“ nožky a současně jakoby tlačím proti sobě, aby měla tendenci nakročit. Ten druhý je taky za ramínko, ale chytne se ta spodní nožka a přitahuje se za stehno jakoby nakříž k ruce a nahoru, jako by se to dítě šroubovalo. Blbě se to popisuje. Další cvik, že si ji zády k sobě posadím mezi nohy, pokrčím jí obě nožky jako do bočního sedu, a držím a ona se podpaždím nebo rukou opře o mou nohu (nebo by měla :-) )
Snažím se ji „motivovat“ hračkou, piškotem, mluvím na ni, uklidňuji, před cvičením je naprosto v pohodě, hlad nemá, ospalá není .. nic ale nepomáhá :(

Deminka díky za námět, zkusíme na koleno taky :)

Holky, díky za povzbuzení všem :)

Ta trpělivost je fakt zapotřebí, ale zase lámat to za každou cenu, to se mi nechce, protože mi nepřijde, že by to pomáhalo. Naopak je z toho dcerka hodně vystresovaná a dlouho trvá, než se pak uklidní.
Zkusím to probrat s fyzioterapeutkou, jestli se nedají dát jiný cviky třebas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
24.4.10 09:05

Želvičko- kolik je dítku? Cvičení bych řekla trvá kolem 10ti mminut i když budu počítat připravování do polohy. Musíš vidět, že reaguje, že nakročí několikrát, nebo se opře o ruku. nebo to, co máte hlídat a pak jít dál.
Někdy si člověk hraje s tou polohou a trvá to dýl. AleTak nějak 10 min by to mělo běžně vypadat. Na rehabilitaci to trvá vždycky dýl.
Kamilenko- malá měla asi spíš hypertonii. Hypotonii je spíš potřeba cvičit a dítka se z ní pomaleji lížou. A taky se mnohem, mnohem hůř cvičí - než se ten sval nastimuluje. Už to bohužel vím sama podle Jonáše. Záleží samozřejmě na tom, jak moc je dítě hypotonický nebo hypertonický a proč takový je.
Dítka se z toho většinou vylížou sama - i bez cvičení. Jenže já bych se to bála risknout. A čím dřív se cvičí, tím dřív se zapojí správné pohyb stereotypy a nemusí se bourat ty špatný - který se ještě nestihnou vytvořit.

No a zas čumákuju tady, místo abych se učila. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
24.4.10 09:08

Founik- já opravdu nevím. Dítka spíš brečí jen u Vojtovky. Tak cvič častěji, ale vždy jen jeden cvik třeba. Držím pěsti. Já na tyhle motivační cvičení moc nejsem. Já jsem ortodoxní Vojtovec. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
24.4.10 09:09

Adli tak to asi flakam, jeden cvik vzdycky kdyz vidim ze udela treba 5×, 6× to co ma,tak ji otocim na druhou stranu a hotovo.
Cvici relfexni plazeni na brisku(musime posilit brisko)
ted jak pridali ten druhy (na boku, mackam jakoby ukycel tu kustku,druhou rukou lopatku a pod prsem mezi zebry(kvuli spravnemu dychani branici)a tady potrebuju aby nakrocila nozku a u spodni ruku se nzaporela a tocila se na brisko.
Mame problem s levostrannym hemisyndromem ve vsech polohach. na brisk ose mi toci od 4 mesice koriugovane. jinak ma 5,5 mesice korigovane a 7 bio

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
24.4.10 09:10

jinak teda nevim,ale ted jak mame od pondelka ten cvik na boku, tak jen ji polozim,upravim spodni nohu a nez ji chytnu nahore,pod lopatkou a prsickem uz se mi toci pres to zapreni na ruce,co ma pod sebou aniz bych stihala neco stlaciát,je to dobre???nebo za par dnu cviceni uz se naucila co ma delat???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
485
24.4.10 09:26
Aladina píše:
Founik- já opravdu nevím. Dítka spíš brečí jen u Vojtovky. Tak cvič častěji, ale vždy jen jeden cvik třeba. Držím pěsti. Já na tyhle motivační cvičení moc nejsem. Já jsem ortodoxní Vojtovec. :mrgreen:

Nic proti Vojtově metodě, ale rozhodně je podle mně vhodnějších u dětiček tak nejvíc do půl roku, dítko kolem roku se už u Vojtovky těžko zvládá.Samozřejmě, ale je to individuální a záleží na míře daného problému.Nám se fyzioterapeutka fakt věnovala a ukazovala cviky, které byly zakomponovány do hry a v pohodě. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
24.4.10 09:27

a jeste jsem chtela.
neurolozka nam napsala 10× rehabky a rikala ze si mysli,ze vic potrebovat nebudeme.
znama mi pak rikala,ze nas rehabka nepusti dokud nebude mala spravne lozit???jak to byva???adlin prosim nevis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1214
24.4.10 13:33

Upřímně je mi vlastně jedno, jestli je to Vojtovka nebo cokoliv jiného, důležité je, aby jí to pomohlo, nic víc, nic míň :)
Nám, tedy taky RHB říkala, že se uvidí, podle toho, jak bude co zvládat a potom by se s tím skončilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
24.4.10 22:39

Aladino malá měla hypotonii. Nedržela dlouho hlavičku a problém měla s pasením koníků. Když jsme byli v tý nemocnici s bronchitidou na plicním, tak povolali nauroložku ať jde malou zkouknout, že se jim zdá, že je silně hypotonická. Chápeš, na plicním a zdálo se jim to tak hrozné, že zavolali neurologa! Tenkrát mě to úplně položilo. Doktorka na ní koukla a řekla mi, že je malá ve 3 měsících motoricky na úrovni novorozence. Takže následovala rehabilitace a jak to dopadlo, jsem psala výše… Opravdu jsme civičit nemohli, a já jsem z toho byla strašně vynervovaná, že něco zanedbáme. Během jednoho měsíce udělala malá sama od sebe strašný skok a pak už se motoricky vyvíjela úplně normálně. Chodí od 13 měsíců…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí