Velká fontanela - kdy má srůst?

168
20.4.10 20:04

Velká fontanela..kdy má srůst?

Ahoj holky,
prosím vás… náš malý má 4 měsíce a už se mu uzavírá fontanela. Má ji na špičku prstu. Prý to má vliv na růst mozku apod. Máte někdo zkušennost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
77
20.4.10 20:30

Ahoj,
Nelince se uzavřela fontanela ve 4. měsíci úplně :-( a doktorka nás poslala k neuroložce. Chodily jsme pravidelně na pozorování a přeměření růstu hlavy co dva měsíce cca do 10měs.
Teď máme jít na kontrolu, až Nela bude sama chodit. Musela jsem měřit obvod hlavy každé 2 týdny a zapisovat do grafu, aby se sledovalo, jestli hlavička roste. Pokud by přestala růst, nebo začala zvracet a být malátná, mohlo by jít o známky toho, že mozek přestává mít dost místa pro vývoj a muselo by se přistoupit k operaci. :cry:

Ve většině případů jde ale jen o sledování růstu hlavičky a v souvislosti s tím hodnocení psychomotorického vývoje. :-) Vždy si doktorka na kontrole ověřila, co Nela umí a srovnala s tím, co by měla v daném věku umět. Jelikož nic odlišného neshledala, většinou prohlídku ukončila s tím, že má menší obvod lebky, ale vývoj je v normě a pokračuje. :-D

Ale jinak v průměru fontanela zarůstá kolem 8-10.měsíce. Ale je samozřejmě spoustu odchylek :wink: - někomu už ve 4měs., někomu až ve 2letech.

Držím palce, ať je vše v pořádku :-) ale neboj, určitě bude. Jestli umí vše, co by měl umět, tak je to v pohodě. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5552
20.4.10 21:23

Syn patří k tomu druhému extrému, fontanela mu zarostla až v 21. měsíci. Podle doktorky nic neobvyklého, spíš jsem plašila já, protože jsem si myslela, že by už měla být zarostlá v roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13503
20.4.10 21:24

Male zarostla velka fontanela nekdy po prvnim roce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
248
20.4.10 21:50

Dneska jsme byli zrovna u neuroložky a taky říkala, že má malá ještě poměrně velkou fontanelu. Dceři je 18 měsíců. To jsou fakt extrémy :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
20.4.10 21:56

na minulé prohlídce jsem se na to ptala mudry, protože jsme měla pocit, že se nesmí uzavřít dřív než v roce a Lukáš už jí má též uzavřenou. Doktorka mě uklidnila, že si to hlídá, že by problém byl, kdyby se zcela uzavřela v 3.-4. měsícem života, že tam se to pak musí hlídat, aby měl mozek dost místa na růst a popřípadě ta operace, ale pokud zaroste později, tak už to průser není. Pokud má 4 měsíce a ještě není zcela uzavřená, tak je to ještě dobré. Hlídej to a na příští kontrole na to doktorku upozorni, nebo se jí optej. Věřím, že je to v pořádku, ale radši se 3× blbě zeptat, než jednou něco zanedbat :wink: Moje doktorka už musí být z těch mých stupidních dotazů šílená, ale pořád trpělivě s úsměvem odpovídá, takže asi nejsem sama, kdo se ptá na všechno :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9099
20.4.10 21:56

My jsme byly dnes u dr a malá má fontanelu 1×1cm ,ale nic k tomu neříkala tak je to asi dobře :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
20.4.10 22:41

fontanela dorůstá až do dvou let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
168
21.4.10 08:21

Noo holky diky za odpvedi :) Jsem spatne vycetla, ze na spicku prstu. V celkove zprave ma 1×1cm. Maly je vysetreny od paty az po vlasky kvuli tekutine v brisku se kterou se narodil. Ma i neurologii, EEG.. proste vsechno. Asi 20 doktoru mu na hlavicku sahlo a nikdo nerekl nic spatneho. Jen ve zprave ma napsane : VF 1×1cm za tri mesice kontrola na neurologii, pri uzavreni dalsi postup,tak me to vystrasilo. Jeste kdyz opet na „chytrem“ internetu ctu a beru si to nejhorsi :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
21.4.10 16:02

Zrovna nad tím doma taky schízuju i když opačně. Přijde mi že naše malá jí má obrovskou, i když doktorka nic neříká tak asi dobrý :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zuzasally
1.6.10 12:28

fontanela

Ahojky,malá má 4,5 měsíce a fontanelu už máme zarostlou úplně.obvod hlavy má 41,5 cm a dneska jsme byli na neurologii a pani doktorka zatím nezaznamenala,že by bylo něco špatně,ale v 6-ti měsících musíme zase na kontrolu.jsem z toho docela nervozní.cchtěla bych se zeptat na to co by se dělo kdyby bylo něco špatně a hlavička by netostla.

• Citovat
  • Upravit
31.5.11 17:27

dobry den byli jsme se synem na kontrole je mu 10 mesicu a fontanela je uzavrena za mesic mame jit na kontrolu a tak se bojime jestli je vse ok kluk je chytry vyvyji se normalne nemusime se bat ze ne dekuji vam za odpoved

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.5.11 17:32

dobry den podivejte se na muj dotaz dekuji midairda1

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8384
6.7.11 00:26

ahojky malymu jsou 4 mesice prijdem i ze od porodu se fontanela nezmensila ani o milimetr, porad je dost velika, jde skoro porad videt a casto tepe…cetla jsem tu ze zarusta dyl, ot jo ale zajima me kdy se konecne zacne zmensovat alespon trosku, kamaradek deti ji maj o toli kmensi a nejde videt…

velikost na prvni kontrole byla 2×1 a potom 3× 2,5 a na dalsi kontrole to samy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
594
6.7.11 06:01

Ahoj.
Klídek. Mému synovi je devět měsíců a má jí podle mne 2,5×2,5 možná i víc. Vzhledem k tomu, že mu i vyrostla hlava, tak se mu naopak od porodu zvětšila.
Záleží také na spoustě věcí. Jak rychle mu hlavička roste a jak jí má od porodu velikou. Můj starší syn měl ještě v roce fontanelu 2×2,5 a pak jí měl v roce a půl srostlou.
Opravdu buď v klidu. Vím, že není příjemné se dívat jak tam tepe krev. Ale dokud jí nemá zavřenou, tak má hlavičku pružnou a tím i odolnějsí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí