Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím maminky, které mají zkušenost s tím, že dítko páslo hříbátka tzv. „neideálně“. Malýmu jsou čerstvě 3 měsíce a když ho dám pást hříbata, tak se u toho propíná, vlastně se „houpe“ na bříšku, ručičky rozpažené za sebe (jako při letadlu), nožičky natažené a snaží se odpichovat špičkama a lezt. Je to pro něj šílená zabíračka na šíjový, zádový a břišní svalstvo, takže se hned vyčerpá a řve.
Zjistila jsem, že tahleta poloha je velmi nevhodná pro další vývoj plazení a otáčení. Správně se má opírat o předloktí, těžiště u prdelky a nožičky mají být roznožené jako žabička. Koukala jsem zpětně na fotky/videa a ještě ve dvou měsících to uměl krásně. Jenže od tý doby mu asi zesílily svaly na zádech a na nožkách (je fakt hodně pevnej a už udrží svojí váhu na nožičkách), ale ručičky jakoby neví, že má … takže se propne v zádech, nohama kope, ale ruce nazapne.
Zkoušela jsem ho do tý správný polohy nastavit, ale je to boj a hlavně mi chybí ruce … jenco mu dám ručky pod hrudník, tak vystřelí nožkama za sebe, jak mu dám nožky do žabičky, tak se rozplácne na břiše a ruce zase letí od těla.
Nezažil to někdo? S doktorem jsem to ještě neřešila (poradna za 14dní) a moje okolí (matka, manžel, segra) mají takové ty kecy „no bóoože, on to dožene, viď prďolko … ty naděláš, ty to zveličuješ, vždyť krásně drží hlavičku, ty na něj máš úplně tabulkový požadavky“ a podobně, čímž si připadám jako hysterka, ale celkem mě to znepokojuje, protože správný pasení je důležitej základ pro další pohyby (lezení atd. atd.).
Nemáte zkušenost???? Budu ráda za jakejkoliv tip.
Zajdi s ním k rehabilitační sestřičce, nemusíš mít doporučení, ale pak to sama platíš… čím dřív se cokoli takového podchytí a začne se třeba s nějakým cvičením, tím líp.
On by se asi časem nějak naučil pást, otáčet se, lézt… ale třeba by měl pak v dospělosti zbytečně sklony k bolavým zádům a tak…
Letadýlko by dělat neměl… ale ještě bych chvíli počkala, aspoň do té poradny, ono to může být jenom přechodné období - naučil se něco nového, zesílil a teď si to zkouší.
Mareček ze začátku taky chvíli „létal“, ale jen asi 3 týdny a pak sám od sebe začal pást správně.
Syn nesnášel pasení hříbátek,když jsem ho dala na bříško,tak řval,hlavu nechtěl zvedat a když jo tak jen na chviličku,přišel jak na to mezi 3-4 měsícem,ale když jsem srovnávala se synovcem,který už pomalu od dvou měsíců pásl jak o život,tak jsem byla taky vyjukaná
Pak se to ale všechno otočilo,syn se v půl roce začal plazit jako o život,v 7 měsících mi lezl po 4,v 8 se uměl postavit v postýlce.A synovec nic,v době kdy syn lezl po 4 se neuměl ani překulit na bříško,po 4 lezl až 11 m a nakonec museli k neurologovi.Co mi říkala mudra,prý je pro páteř nejdůležítjší lezení po 4,ale kolik dětí vůbec neleze a nic jim není.Takže bych nestresovala,případně když už ,tak se poradila s mudrou.
Příspěvek upraven 15.04.10 v 14:16
Ahojky, tak přesně tohle jsme taky měli u Kuby, a myslím, že i ostatní maminky. Neříkám, že je to správné, ale pokud to bude dělat jen chviličku, tak myslím, že není problém. Mohu říct, že když to Kuba začal dělat, tak jsem začala vyšilovat, že je nemocný, že budeme muset chodit na rehabilitace, a viděla jsem v tom všechno možné
Studovala jsem internet, srovnávala jeho polohu s knížkama a začala v té divné poloze hledat vadu
Asi týden jsem tahle plašila, než jsem zašla k Dr., která říkala, že je to normální, že si teprve zvyká na „pasení hříbátek“, a že si tím tak nějak hraje...........no holka, nevěřila jsme jí (ve všem je v pohodová, ale tohle jsem jí prostě nevěřila). Do dalšího týdne se Kubík srovnal, opíral se o ruce a už „pásl“ normálně.
Takže záleží, jak dlouho ti to už dělá. A pokud si opravdu nejsi jistá, zajdi k Dr.....ta by měla říct, co a jak ![]()
Ahojky, dnes je našemu Kubíčkovi skoro patnáct měsíců. Měl také problémy pást hříbátka. Nechtěl se opírat o ručičky a zakláněl se a prohýbal dozadu. K tomu ještě preferoval hlavičku spíše jen k jedné straně. Na třech měsících, když jsme byli v poradně jsem to řekla doktorce. Ta v tom sice tolik neviděla problém, ale přesto ho poslala na rehabilitaci, aby se na něj podívali přeci jenom odborníci. Nakonec jsme tam skončili. Uvidíte, co vám poví vaše dětská lékařka, ale pokud budete mít stále pochyby, zažádejte si u ní rehabilitaci. Tam se tím zabívají a vědí více než dětská doktorka. Kubík začal cvičit na správné zapojování svalů. Srovnal se do dvou měsíců. Kdybych s ním na rehabilitaci nechodila, byl by z něho taky normální chlapeček, ale později by se to prý mohlo ukázat na špatném držení těla, bolesti zad…atd.
u nás se to děje taky, chodíme kvůli tomu na rehabilitace, ale nic drastického, prostě jen cvičíme to ležení na bříšku. Ráno a večer položíme malou (když je nahá, jen s plínou) na bříško. Střídavě jí držím jeden loket - natažený tak, jak má být při opírání, hlavičku (tak aby byla souběžná se zádíčkama) a svým loktem přidržuju zadeček, tak aby se nezvedal. To samé pak dělám s druhé strany. Poté ji položím na bok a hlavičku opět tlačím do předu tak, aby se nepropínala. Přes den párkrát jen na bříško (občas přidržím lokte, tak jak mají být) a to je vše. Už se to pomalu zlepšuje, já myslím, že to časem půjde ![]()
já mám zas jiné obavy, všude čtu, že v našem věku by se měla malá už snažit se otáčet na bok a na bříško, případně do sedu, ale ani to s ní nehne ![]()
eva76 píše:
já mám zas jiné obavy, všude čtu, že v našem věku by se měla malá už snažit se otáčet na bok a na bříško, případně do sedu, ale ani to s ní nehne
Psát můžou
Kuba se otáčí teprve 2týdny, a před tím jen nazančoval otočení. Do sedu se snaží dostat jen týden...........takže bych moc neplašila. S tím už jsem právě byla u jednoho dětského fyzioterapeuta, a ten říkal, že mohou začít kolem 4.měsíce, ale norma je do 6.měsíce........neboj, přijde to rychle ![]()
ahojky,
pokud Tě to znepokojuje, tak se zkus poradit s nějakým fyzioterapeutem, co se specializuje na děti, a uvidíš.
Já si taky od mámy a tchýně vyslechla, že moc „tlačím na pilu“ a je zbytečný někam chodit… jenže nakonec jsem díky té svojí aktivitě zjistila, že malá pase hříbata naprosto špatně, na 3 měsících je pásla jako kdyby jí bylo o víc jak měsíc míň (my teda měly těžký porod a prý se jí u toho oslabily svaly…). Tak jsme začaly cvičit Vojtovku, nebylo to nic hrozný, malá nakonec své vrstevníky značně předběhla a navíc bych řekla, že je díky tomu daleko líp svalově vybavená. Takže osobně nelituju, že jsem vyhledala odborníka, naopak, nedám na Vojtovku dopustit ![]()
Jitulinek: jdeme v pondělí na kontrolu ohledně ležení na bříšku, tak se asi zmíním ![]()
Možná moje příspěvky vyzní, že byste neměly vyhledávat odborníky.......to nééééé. Pokud si opravdu nejste jisté, tak zajděte k odborníkům. Jen jsem tím chtěla říct, že než jsem se k nim v některém případě dostala já, tak se špatné pohyby a držení srovnalo (cca týden), a nebo když jsem tam zašla (při neotáčení na bříško), tak nakonec mě ujistili, že je vše OK.....to jen pro vysvětlenou ![]()
zoubky: my máme přepečlivou doktorku, takže k fyzioterapeutce už stejně chodíme ![]()
eva76 píše:
zoubky: my máme přepečlivou doktorku, takže k fyzioterapeutce už stejně chodíme
Tak to je fajn. Tak se jí zeptej.......ale jak říkám, Kuba se začal přetáčet až teď a sedy ho dlouho nebraly ![]()