Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
bohunko jak koukam, malemu uz je 5 mesicu. V tom veku by uz pesticky mit nemel. Ale nemyslim si, ze by mel nejaky neurologicky problem. Pokud si je schopny sahnout pro hracku, tak pesticku umi urcite otevrit.
Koukni se na jeho ramena a krk, jestli hlavicka neni jakoby zapadla do raminek (zezadu na krku je pak takova vraska). To by pak znamenalo, ze nema dostatecne silnou a stabilni oporu, a proto dela ty pesticky.
Uz se umi sam otocit ze zad na brisko?
Otočil se asi 3×, ale spíš omylem, než úmyslně…
Když leží na zádech, zvedá nožičky k bříšku a točí se na bok (symetricky, na oba zhruba stejně často). Vrásku na krku má a teď, když to říkáš, tak koukám, že ta hlavička zapadlá trochu bude.
Na šestiměsíční prohlídku jdeme 5.5. - myslíš, že to stačí nebo si mám radši jít vyžádat doporučení na rehabku dřív?
Holky, děkuju moc za info. Zkusím, co jste tu popisovaly a radši to začnu řešit s mudr a na cvičení, kam teď nově chodíme. Díky, pa! ![]()
bohunko jak to popisujes, tak to vypada, ze tam opravdu budou slabsi horni koncetiny, pravdepodobne spis v ramenou…i proto mu nejde ta otocka. Nozicky dokaze zvednout a pritahnout, ale uz se nedokaze odrazit horni casti tela, aby to dotocil.
Takze v tvem pripade ty pesticky a ta otocka maji stejny zaklad.
Idealne by mimi melo zvladnout otocku do 6 mesicu. Muzes to s nim klidne trenovat. Rehabilitace by vam pomohla urcite, i kdyz vim, ze Vojtova metoda zni drsne. Ale na druhou stranu, ted bude potrebovat, aby ty jeho ruce byly cim dal silnejsi (otocka, zvysena opora, lezeni atd.).
Yvushko, moc díky za rady - já to taky vidím na to cvičení, i když bych mu na jednu stranu chtěla ještě nechat nějaký čas, tak tuším, že to asi bude to cvíčo chtít. Vojtovky se nebojím, cvičila jsem to se starší, takže vím, do čeho jdu - holt asi příští týden zavolám doktorce a půjdem na to - chudák malej, to zase bude řevu ![]()
tak to uz mas na pul vyhrano, kdyz uz vis, do ceho jdes
Ale nektery deti u toho ani nebreci. No a pokud jsi rozhodnuta do toho jit, tak cim driv, tim lip. Nejhorsi je, kdyz doktorka posle treba desetimesicni dite (nebo jeste starsi), to je pak boj.
Tak drzim palce, at vam to jde.
já jen k těm pěstičkám…my jsme také vojtili cca 4 měsíce…naše fyzioterapeutka kromě jinýho hrozně řešila, že má malý pěstičky…strašila nás dokonce s DMO…
ale na hračku normálně šahal…
byla jsem na mrtvici, nikomu bych nepřála takový stresy zažít…
před nedávnem se mi dostal do ruky nějaký časák pro maminky, něco jako maminka apod…byly tam fotky miminek při pasení(asi 20 fotek, co poslaly maminky do nějaké ankety…) - 90 % dětí bylo 3-4 měsíčních a VŠECHNY děti měly pěsti při pasení
![]()
jo a ty pěstičky má malý občas do teď a to se plazí a houpe na kolínkách, a dle neuroložky je v pořádku…
Já mám zhruba stejně staré miminko a během „výkonu“ ji musím cca 1× za minutu srovnat do správné polohy - ručičky jí taky ujíždějí do letadýlka.
Včera jsem objevila tohle http://www.huggiesclub.cz/…/article.asp?…
a našla jsem na tom mém prďolovi hned několik nedostatků, hlavně teda nezvládá ten bod pět - vytáhnutí rukou do opory, protože jsem ji vždycky přetočila už do hotové polohy ![]()
Od kdy by se mělo mimi pokládat na pasení? Mám své první mimi, až od těch 3 měsíců nebo dřív?