Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Anonymní, já bych na tu pohotovost nebo k mudr. nejdřív pro jistotu zavolola, abys malýho zbytečně netahala mezi nemocné děti, ale zase aby se nic nezanedbalo.
Já nevím, ale uráty se objevují jen u novorozenců, ne? Nikdy jsem o tom nic nečetla, jen vím, že nám o tom říkali v porodnici. Abysme se neděsily, když najdeme špinavou plenku, ale objevilo se to u Lucinky pár dní po porodu, pak už ne, tak nevím, jestli to může být i u takhle velikýho mimča ![]()
Romik píše:
Anonymní, já bych na tu pohotovost nebo k mudr. nejdřív pro jistotu zavolola, abys malýho zbytečně netahala mezi nemocné děti, ale zase aby se nic nezanedbalo.
Já nevím, ale uráty se objevují jen u novorozenců, ne? Nikdy jsem o tom nic nečetla, jen vím, že nám o tom říkali v porodnici. Abysme se neděsily, když najdeme špinavou plenku, ale objevilo se to u Lucinky pár dní po porodu, pak už ne, tak nevím, jestli to může být i u takhle velikýho mimča
Mám vlastní zkušenost se synem, který je měl cca ve 3 nebo 4 měsících (potvrzeno doktorkou) - takže se to určitě netýká jen novorozenců ![]()
Mému synovi, dnes již osm měsíců se stalo to samé přibližně ve třech měsících. Za celou noc nic nevyčůral a ráno na plence oranžová skvrnka stejná, jakou míval v porodnici. Odebrali jsme moč, ale nic se nezjistilo, od té doby vše ok. Takže bych si s tím nedělala hlavu. Dobré je, když bude hlavně hodně dostatečně pít ![]()
Anonymní,pracovala jsem v laboratoři a docela často jsme v moči diagnostikovali uráty i u starších miminek, i u batolat. Je to způsobeno hlavně nižším příjmem tekutin, takže bumbejte a kdyby se to ještě objevilo tak raději k doktoru, aby nedošlo k dehydrataci.
Potřebovala bych poradit. Čtrnáctiměsíční syn měl od pondělka prujem + zvracení. Dnes je první den bez stolice. Problém je v tom, že nechce pít a málo čůrá (ve středu počůrané 2 pleny, včera 3, dnes ve 3 hod. v noci a až teď). Během této situace jsem mu objevila 2× oranžové skvrny na počůrané pleně.Teď byl před čůráním velmi nevrlý a po čůrání se zas usmíval. Můžou být ty skvrny uráty díky tomu, že velmi málo pije? Krev by měla spíš růžovou barvu ne?
Děkuji ![]()
Já bych teda,s tím,že málo pije šla k doktoru.Krev v moči nemusí mít růžovou barvu.Tohle ti asi jen tak někdo přes web neporadí.Zkus si koupit lakmusové papírky a ten úplně poslední čtvereček dole musí zůstat žlutý,pokud se zabarví do modra nebo modré ťupky je v moči krev. Ale hlavně bych fakt dala bacha na dehydrataci,kor když je po průjmu a zvracení.
@mersii je to z toho nejspíš,že nepije.může to být tím.
jak mu bude lépe,začne se spravovat.zatím zkus v lékárně koupit kulíšek,dodá mu to vše,co průjmem a přílišnou dehydratací ztrácí.uvidíš,bude líp
@tetes u doktorů jsme za poslední týden krom včerejška denně. Dnes nám Dr. napsala žádanku na kapačku, pokud se nerozpije a nebude líp čůrat, máme si tam zítra zajít. Jen mě právě zas rozhodilo tohle.. A nevíš, kde se dají koupit lakmusáky? V lékárně?
@čtverda kulíšek se mi do něj za boha nedaří dostat. Za celé odpoledne jsem do něj narvala jen asi 2 lžičky vody.. nevíte jestli mu ten kulíšek můžu zamíchat i do jídla když to ve vodě nechce?
@mersii jj,v lékárně.Tak mu zkus hroznovým cukrem trochu osladit čaj.Kulíška do jídla dát asi můžeš,ale pochybuji,že by to jedl.Kulíšek je chuťově dost hnusnej.Ještě v lékárně prodávají od Hippu myslím,že se to jmenuje ORS nebo tak nějak,je to ve skleněné lahvičce a chuťově je to lepší než Kulíšek a taky to dodává minerály apod.Je to tohle http://www.hipp.cz/…-ors-200.htm
to od hippu jsem zkousela,ale on odmita pit cokoli. ani na silu to nejde. ale rozmixovanyho jidla si trochu da, tak me prave napadlo dat to do nej. no uvidime..
Ahoj, dnes se nám na plence objevilo toto, je možné že by to byly uráty??? Mám třetí mimi, ale tohle mě dost vyděsilo. Malé je 5 měsíců. Objevilo se to právě v oblasti pochvy. Tu jsem vytřela teda vatovou tyčinkou, abych viděla jesti tam není krev a není, takže to musí být jedině v čůraní.
@sonelik píše:
No a lakmusový papírek hlásí krev.
zaběhni raději k doktorce. může to být cokoliv, miminko máš malé, at něco nezanedbáš. já už bych s tím byla i zpět. dej pak vědět, může to být i prkotina, ale at máš jistotu.
držím pěsti ![]()
Mám doma tříměsíčního synka. Koncem minulého týdne (tuším ve čt) jsme na plence objevili oranžovo-červenou kapičku. Domnívala jsem se, že se jedná pouze o vadu plenky, ale sem tam sledovala další pleny. Nic se neobjevilo až do této chvíle. Dnes jsem na počůrané plence objevila další kapičku stejné barvy. Prý by se mohlo jednat o uráty i krev. Navíc malému dnes nebylo moc dobře (ale v tomto případě by se mohlo jednat o zuby, hodně slintá
) Máte s tím někdo zkušenosti? Zítra se chystám doktoru, nechce se mi to hrodit. Najdu-li zašpiněnou plenku dnes ještě jednou, pojedeme na pohotovost.