Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte holky ![]()
Prosím pěkně uklidní mě některá z vás?
Mojí malé bude za 14 dní 13 měsíců..
Leze, sedí, povídá si..ale ještě nechodí.
Když je v postýlce tak se postaví.. i ke stolu se postaví, ale drží se.
Sama ještě nestojí ani nechodí..je to špatně? ![]()
Narodila se ve 37.tt a je od narození pomalejší.. ![]()
Vsak ma jeste spoustu casu.. malymu bude 14 m a jeste nechodi a nehrotim to, ma svoje tempo, lezl a sedl si az v 10,5 mesicich. Dej ji cas ☺️️
A ona ani neobchazi nábytek?
Jedni dítě mi začalo chodit v 16 měsících, ale od 10 stalo u nábytku a od 11 měsíců obcházelo.
Nicméně pokud se dítě postaví, tak neboj, chodit bude. ![]()
Je to zcela v pořádku. Proč a kam na ni tak spěcháš? Norma na chůzi je do 18 měsíců. Pokud leze, stojí u opory, tak se určitě jednou rozejde. Schválně se zeptej rodičů, kdy jsi chodila ty. U nás v rodině máme rozvážné děti, chodí později, ale zato skoro nepadají. Nejstarší dítě chodilo v 18 měsících, prostřední v 15 a nejmladší stejně staré jako tvoje ještě nechodí a nějakou dobu ještě nebude.
Klid. Nase zacala v 16 mesicuch. Kdyz se poptas kolem, zjistis, ze prumer je 18 mesicu.
@Lenka76 píše:
Klid. Nase zacala v 16 mesicuch. Kdyz se poptas kolem, zjistis, ze prumer je 18 mesicu.
průměr určitě ne
, je to širší norma, kdy je to ještě fyziologické,
já sama začala chodit v 16 měsících, moje dcera v 10
Mladší dcera začala chodit v 16 měsících. Do té doby jen lezla - jak horizontálně, tak i vertikálně (třeba na stůl, na okno
).
Na samostatnou chůzi je čas do 18 měsíců. Jestli žiješ ve staré představě, že dítě musí chodit do roka, tak ta už je dávno vyvrácená. Dej jí čas a neřeš koniny. Je ještě malá.
Když moje dcera ještě nechodila ani v 17 měsících, už jsem plašila. Ale taky se do těch 18 měsíců rozchodila sama.
V klidu
, naše malá začala chodit v 15 měsících
a jak holky píši do 18 měsíců má čas.
Dcera se narodila v dubnu, začala chodit až za rok na konci června. Ve 2 letech už jsem jí nestačila:-)
@Majka6802 píše:
Ahojte holky
Prosím pěkně uklidní mě některá z vás?
Mojí malé bude za 14 dní 13 měsíců..
Leze, sedí, povídá si..ale ještě nechodí.
Když je v postýlce tak se postaví.. i ke stolu se postaví, ale drží se.
Sama ještě nestojí ani nechodí..je to špatně?
Narodila se ve 37.tt a je od narození pomalejší..
Moje nejmladšátko začalo chodit až v patnácti měsících a mluvit ve čtyřech letech. Zdálo by se, že bude pomalejší, ale není to pravda, je velmi sportovně založené, mluví až moc a bez problémů studuje osmiletý gympl. ![]()
To, že tvoje holčička nechodí nemusí znamenat vůbec nic, neplaš se. Prostě se jí nechce. ![]()
Znamy syn mel ted rok a pul a zacal tenhle tyden chodit
v klidku
První dítě 16m, druhý v 15. I na fyzio mě říkali, že bude pro ně jen dobře když budou co nejdyl lézt po čtyřech.