Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
naše holčička-sluníčko prožívá radostné období vzdoru či co, vzteká se a brečí jako šílená, spouštěč je pořád stejný - když jí něco zakážu, nepůjčím, vezmu, zavřu dveře někam, kam nesmí…Je to xkrát denně, má celkem výdrž, já z toho šílím. Takže prosím vás, jak se chová vyrovnaná, moderní a racionální matka?
Příklad - hází ze židličky na zem jídlo a flašku s vodou, pořád, i přes veškerý moje tytyty, nesmíš, flaštička se rozbije, nenene, nakonec plácnutí přes ručičku - směje se a dělá to pořád.
Příklad 2 - na jakýkoli zákaz viz výše řve, nic nepomáhá, odvést pozornost, zpívat, ukázat hračku, pochovat - nechce, sedí a řve.
Díky ![]()
Mi to máme také už delší dobu, ale při vztekání se začne mlátit hlavou o zem nebo zeď, nejlepší je tak trochu vztekání ignorovat, ale vždy to nejde, nejlepší je když mi to ělá venku na procházce když řeknu že jdeme jiným směrem:-) to je pak řevu
Altche píše:
Ahoj holky,naše holčička-sluníčko prožívá radostné období vzdoru či co, vzteká se a brečí jako šílená, spouštěč je pořád stejný - když jí něco zakážu, nepůjčím, vezmu, zavřu dveře někam, kam nesmí…Je to xkrát denně, má celkem výdrž, já z toho šílím. Takže prosím vás, jak se chová vyrovnaná, moderní a racionální matka?
Příklad - hází ze židličky na zem jídlo a flašku s vodou, pořád, i přes veškerý moje tytyty, nesmíš, flaštička se rozbije, nenene, nakonec plácnutí přes ručičku - směje se a dělá to pořád.
Příklad 2 - na jakýkoli zákaz viz výše řve, nic nepomáhá, odvést pozornost, zpívat, ukázat hračku, pochovat - nechce, sedí a řve.
Díky
Obejmout, dát pusu, pohladit a nechat at si tu „křivdu“ odžije a vykřičí …takto malé díyě je uzlík emocí vysvětlování je celkem na nic v tomto věku. Dobrá je prevence …předvídT SITUACE ..PŘ VIDÍM ŽE LAHVIČKA UŽ UŽ LETÍ CHYTNU A DÁM MIMO DOSAH DÍTĚTE, PAK SE CHOVÁM JAKOBY NIC PŘESTOŽE KŘIČÍ -když uvidí že to ignoruješ a jedeš dál normálně ..tak ted napustíme vodu, vysajeme bez ohledu na ryk, přestane sama.
Omluva za caps … jen se mi to nechce přepisovat, význam v textu nemá žádnej.
Já si právě říkám, jestli to vysvětlování k něčemu je, když jsou takhle malinký…Myslíš pomazlit? A nebude pak zas rozmazlená? To taky dost chce, nosit, jenže už je těžká, když si s ní sednu, lehnu, řve, když jí po deseti minutách položim, řve…
Mimochodem jsem někde četla, že dítě tím, že hází předměty dolů na zem trénuje prostorový vidění a odhad hloubky, vzdálenosti, že je to vývojově v pořádku a nezbytný… je fakt, že jídlem nehážeme, ale dá se házet míček ..klidně i při jídle …já krmím, dítě hází, ale vhodným předmětem … neboj se, že nebude vychovaná, je to jen období , můj dvoulete a ani ti starší ted už ničím ze stolu nehází ač si při jídle „nevýchovně“ hráli. ![]()
u nás mazlení nepomáhá, je to ještě horší, vysvětluji i když to asi nemá smysl ![]()
Altche píše:
Já si právě říkám, jestli to vysvětlování k něčemu je, když jsou takhle malinký…Myslíš pomazlit? A nebude pak zas rozmazlená? To taky dost chce, nosit, jenže už je těžká, když si s ní sednu, lehnu, řve, když jí po deseti minutách položim, řve…
Nebude ..podívej ona má z jejího úhlu pohledu „křivdu“ protože př házet věci je taková prča a protivná matka si to nepřeje
… pak je dobrý tím objetím dát najevo - jo já ti rozumím, že moc chceš toto dělat, ale přesto se to dělat nesmí …obejmu dám pusu a vzdálím se … bud přijde že chce ještě obejmout a dofňuká si to u mě a nebo si to „dojede“ sama a dobrý pokračujem dál …
No a zkouší to furt a furt a furt … pevný nervy
ale kolem dvou let by s títmto měl být pokoj- mám čtyři děti a tohle bylo u všech takto.
Sisulík píše:
Mimochodem jsem někde četla, že dítě tím, že hází předměty dolů na zem trénuje prostorový vidění a odhad hloubky, vzdálenosti, že je to vývojově v pořádku a nezbytný… je fakt, že jídlem nehážeme, ale dá se házet míček ..klidně i při jídle …já krmím, dítě hází, ale vhodným předmětem … neboj se, že nebude vychovaná, je to jen období , můj dvoulete a ani ti starší ted už ničím ze stolu nehází ač si při jídle „nevýchovně“ hráli.
taky jsem to cetla, bohuzel v tomhle obdobi poleti na zem vsechno, co bude v jejim v dosahu
a vztekani se, sice jsem to nezazila , ale asi bych to ignorovala pokud by to slo ![]()
say píše:
u nás mazlení nepomáhá, je to ještě horší, vysvětluji i když to asi nemá smysl
Tak ono si to to dítě časem spojí - nesmíš nenene a to že mu tu lahvičku nebo cokoliv vezmeš… ale až časem. Tyhle okolo roku jsou fakt ještě prťavky.A nemyslím mazlit jako nějak dlouho, si představ jak by bylo tobě když máš „ukrutnej žal“ a někdo tě ještě olíbává a muchlá
. Mě osobně se osvědčilo fakt postavit na zem obejmout - krátce, políbit a pustit at si to dovzteká.
ivana-domca píše:Sisulík píše:taky jsem to cetla, bohuzel v tomhle obdobi poleti na zem vsechno, co bude v jejim v dosahu
Mimochodem jsem někde četla, že dítě tím, že hází předměty dolů na zem trénuje prostorový vidění a odhad hloubky, vzdálenosti, že je to vývojově v pořádku a nezbytný… je fakt, že jídlem nehážeme, ale dá se házet míček ..klidně i při jídle …já krmím, dítě hází, ale vhodným předmětem … neboj se, že nebude vychovaná, je to jen období , můj dvoulete a ani ti starší ted už ničím ze stolu nehází ač si při jídle „nevýchovně“ hráli.a vztekani se, sice jsem to nezazila , ale asi bych to ignorovala pokud by to slo
Jo
domácnost u lidí co mají děti ve věku mezi rokem a dvěma je taková napůl vybydlená vše u stropu a nebo zastrkaný
tak to prostě je.
Ještě k tomu házení jídla na zem - jsem rádá, že mám dva kocoury, vypěstovali si reflex - seděli pod krmící židličkou a co upadlo nebo bylo hozeno rovnou luxovali
, takže praktický. Kupdivu jedli i dušenou zeleninku a podobný miminčí blafy, což do ted nechápu ![]()
Sisulík píše:ivana-domca píše:JoSisulík píše:taky jsem to cetla, bohuzel v tomhle obdobi poleti na zem vsechno, co bude v jejim v dosahu
Mimochodem jsem někde četla, že dítě tím, že hází předměty dolů na zem trénuje prostorový vidění a odhad hloubky, vzdálenosti, že je to vývojově v pořádku a nezbytný… je fakt, že jídlem nehážeme, ale dá se házet míček ..klidně i při jídle …já krmím, dítě hází, ale vhodným předmětem … neboj se, že nebude vychovaná, je to jen období , můj dvoulete a ani ti starší ted už ničím ze stolu nehází ač si při jídle „nevýchovně“ hráli.a vztekani se, sice jsem to nezazila , ale asi bych to ignorovala pokud by to slo
domácnost u lidí co mají děti ve věku mezi rokem a dvěma je taková napůl vybydlená vše u stropu a nebo zastrkaný
tak to prostě je.
Me kluk dostal zachvat jednou, ale to jsem o nej mela strach, protoze byl uplne fialovy v obliceji a nemohl se poradne ani nadechnout a ja nevedela, co s nim, tak jsem ho postavila na zidli, kterou mel u umyvadla, aby si mohl cistit zoubky a splouchla mu rukou trosku studene vody do obliceje a byl klid
Kdyz jsem to rikala mame, tak jsem pochopila po kom to ma, protoze ja jsem jako vztekloun skoncila parkrat v obleceni pod studenou sprchou,protoze jsem pry modrala v obliceji a nemohla dychat:-( Driv se to tak delavalo, ale neumim si predstavit, ze bych to mela praktikovat na svych detech.
Tak ono je rozhodně rozdíl šplíchnout trochu vody do obličeje a osprchovat ledovkou celýho… ![]()
Nejstarší byl přesně ten typ vztekacího fialovějícího dítěte .. proto jsem se naučila ty scény spíš předvídat a předcházet tomu.
Sisulík píše:
Tak ono je rozhodně rozdíl šplíchnout trochu vody do obličeje a osprchovat ledovkou celýho…
Nejstarší byl přesně ten typ vztekacího fialovějícího dítěte .. proto jsem se naučila ty scény spíš předvídat a předcházet tomu.
Tak driv byly uplne jiny nazory na vsechno, kojilo se maximalne tri mesice, rikalo se, ze je skoda kazde rany, ktera padne vedle a kdyz ditko rvalo v postylce bez duvodne, tak se nechavalo vyrvat, dneska je ten pristup k detem mnohem tolerantnejsi ![]()
No jo no mě přijde, že některé moderní maminky jdou taky z extrému do extrému - bud úplně liberální bez pravidel a nebo teda stavět dítě do latě za každou cenu, aby náááhodou nebylo rozmazlený.Těžký se v tom vyznat potom co je správně.Asi taky věřit svýmu instinktu že vím co mý dítě potřebuje.