Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn měl od roku vždy už jen spánek po obědě, většinou 2-3h od 12:30. Takže zkusila bych vynechat ten ranní spánek. Zároveň, nevím, jestli již pevně chodí, ale pokud ještě ne, syn měl úplně narušené spaní v období, kdy se učil chodit, což u nás bylo od 12-15 měsíců. Tedy může to být i tím.
Jako žádné velké denní spanky nemá. Spis nějaký vývoj. U nás to taky chodí narazove kdy několik noci třeba 2h nespala a pak se to zas upravilo. Dva spanky měla určitě do 15-16m než přešla na jeden. Kluk taky cca do těch 15m dva spanky.
Nezacala chodit? Tohle mi delaly deti, kdyz zpracovavaly nejakou nove nabytou dovednost.
Moje 2.dite bylo takhle neuspatelne snad 3/4 roku, zacalo to už kolem půl roku se zubama, od té půlnoci do 3/od 1 do 4 prostě jak jsem přestala houpat kočár (u puštěné digestoře) nebo houpátko, že spí a lehla si, kuk, oči jak baterky, já na mrtvici a v 6 vstaval starší a bylo třeba ho vypravit do školky (předškolák). Ale nechci strašit já mám nespavce no, starší se dokud byl kojeny budil každou chvíli, divím se že jsem to s oběma přežila. Nemůže si někdy o víkendu vzít „noční“ manžel, pokud třeba před půlnocí nejde spát a nechat spát tebe, tohle se dlouhodobě nedá… Ale určitě je to jen období! Přijde mi že ti nespí zas tak dlouho přes den, ta naše potvora to naspala v kočárku totiž, tam si dala klidně 3-4h v kuse.
@Hobitka No ťapká kolem nábytku ale to už tak 3 týdny a do teď spala v noci v pohodě 😊
Ten druhy denni spanek bych zkusila posunout o trochu pozdeji, aby sla i pozdeji vecer spat, min. v 20 hodin. Sledujes bdela okna? Maly v te odbe mel cca 3 hodiny a vecer 5. Takze kdyz se vzbudil odpo ve tri, v osm jsem davala vetsinou spat.
@Janee19 Ano bdělé okno má večer také 5h vstává 14:15 a kolem 19h usíná ještě před týdnem to bylo v pohodě a budila se jednou v noci je možný taky že ty zuby no dnes ráno jsem koukala nahoře dvojka vpravo že se tam dělá bílá čárka no ale u zubů mi tohle nikdy nedělala ano když měla zuby tak jasné že se budila často ale nebyly jsme takhle každou noc 3h vzhůru. Také mě napadla separační úzkost v tu noc když je vzhůru totiž usne v postýlce na 10 minut pak se zase vzbudí zkoušela jsem i kočárek to je to samé co postýlka jediné co teď funguje je prostě že usne se mnou v posteli ale na mě na hrudi a když vytuhne prendam ji vedle sebe a spí s námi pak do rána no..tak možná by to mohla být i ta separacka
@moncahavlova píše:
@Janee19 Ano bdělé okno má večer také 5h vstává 14:15 a kolem 19h usíná ještě před týdnem to bylo v pohodě a budila se jednou v noci je možný taky že ty zuby no dnes ráno jsem koukala nahoře dvojka vpravo že se tam dělá bílá čárka no ale u zubů mi tohle nikdy nedělala ano když měla zuby tak jasné že se budila často ale nebyly jsme takhle každou noc 3h vzhůru. Také mě napadla separační úzkost v tu noc když je vzhůru totiž usne v postýlce na 10 minut pak se zase vzbudí zkoušela jsem i kočárek to je to samé co postýlka jediné co teď funguje je prostě že usne se mnou v posteli ale na mě na hrudi a když vytuhne prendam ji vedle sebe a spí s námi pak do rána no..tak možná by to mohla být i ta separacka
Jo, tak to muze byt klidne separacka… Maly cim je starsi, tim je to horsi…
![]()
Ahoj, mám stejně starou a stejné trable 🙈 začalo nám to tedy o něco dříve, ale je taky nevybitelná a v noci zvládala 3h skákat v postýlce. Do toho se od narození budí co hodinu, teď protáhnute na dvě, takže spánek nám nic neříká a spaní přes den je 2× 20 min. Teď už má naštěstí pauzičku už třeba jen 1× za týden, ono se to uklidní a srovná!) Teď možností je milion PROČ?! škoda, že nám to už neřeknou co?🙈 ale občas pomůže vědět, že v tom nejsi sama😁 držím pěsti, ať se to brzy srovná!
@moncahavlova píše:
Zdravím potřebuji poradit nebo se zeptat na zkušenosti. Mám skoro 13m holčičku a režim je u nás asi takto ráno vstává cca 7-7:15, dopolední spánek má 9:45 - 10:30, pak spí odpoledne od 13:30-14:20 a večer 17:30 má k večeři většinou kaši, 18:30 koupání a 19:00 spánek… Spí většinou hezky už párkrát dala i celou noc nebo se třeba 1-2× vzbudila a hned zas spala. Teď asi už něco přes týden se vzbudi někdy to je v 1 ráno někdy ve 23h cca kolem té půlnoci a jsme vzhůru 3,5h. Myslela jsem jestli to nejsou zuby ale ona ani moc neknoura ani nepláče prostě nespí má energii, někdy zase ziva a nemůže zabrat. Manžel vstává ve 4 do práce tak se snažím najít něco aby se už konečně vyspala hlavně kvůli ní je zvyklá spát v noci 12h. A takhle spí prostě třeba 10 no.. jestli upravit režim možná už jen jeden spánek? Nebo nevíte čím to může být? Když ji trápí zuby tak se budí třeba často každou hodinu dostane gel nebo něco na bolest a zase spí dál ale ještě se mi nestalo že by takhle každou noc byla vzhůru min 3h 🥴 Jinak večer před spaním je vzhůru asi 4,5-5h.. podle mě je něco špatně třeba právě v denních spáncích že už ji bude stačit třeba jeden?
Takhle mi nespaly ani jako miminka a v 17 m uz nespaly vubec… mladsi spala celiu noc az ve 4 letech… Takze myslim, ze je moc prespala 2 spanky ve 13m …Je to podle me obdobi prestupu na ten jeden spanek. Proc proboha spi v 9:45, kdyz se budi po 7? Dej ji spat az po obede a myslim, ze bude spat dobre…
@Aglája75 a proč proboha? Dcera je taky schopna usnout tři hodiny po probuzení. Když je protivná a jen křičí a pláče, tak ji mám držet pak až do bůh ví kolika? ![]()
@Emenem píše:
@Aglája75 a proč proboha? Dcera je taky schopna usnout tři hodiny po probuzení. Když je protivná a jen křičí a pláče, tak ji mám držet pak až do bůh ví kolika?
Kdyz ti dobre spi tak ne… kdyz v noci nespi, je za me prespala. Samozrejme muze byt v noci vzhuru… kdyz by ji to nevadilo, ale pani to vadi, takue zmenit spani pres den… je jedna moznost
Jo, takže si moje da 2× 20 minut šlofík a je přespala:D mě mělo napadnout dříve:D nikde jsem nepsala, že nám to nevadilo. Bylo ro peklo a do teď jsem chodící zombie, ale mohly jsme se stavět na hlavu a nic s tím udělat nešlo, každý dítě je unikát a byla to fáze.
@Emenem píše:
Jo, takže si moje da 2× 20 minut šlofík a je přespala:D mě mělo napadnout dříve:D nikde jsem nepsala, že nám to nevadilo. Bylo ro peklo a do teď jsem chodící zombie, ale mohly jsme se stavět na hlavu a nic s tím udělat nešlo, každý dítě je unikát a byla to fáze.
Ja jsem nepsala o tobe, psala jsem zakladatelce … me starsi dcera od 2 do 10 mesicu soala od 10 vecer do 5 do rana. Budila se milionkrat a pres den spala 2-3× 20-30 minut:)… v 11-15 mesicich spala hodinu po obede a od 17 mesicu uz vubec… proste kazde dite potrebuje jine mnozstvi spanku…Mladsi se zase do 2,5 let budila milionkrat v noci, od 17 mesicu taky uz pres den nespala a orvni celou noc prospala ve 4 letech… vse jen na me, ne ze sem se stridala s manzelem nebo ze by pomohly babicky, naopak u mladsi jsem se jeste pomahala starat o jmirajici tatinka … Co to na tom meni… mlaadsi jsem zkousela i homeo na miru… nic nepomohlo.
Zdravím potřebuji poradit nebo se zeptat na zkušenosti. Mám skoro 13m holčičku a režim je u nás asi takto ráno vstává cca 7-7:15, dopolední spánek má 9:45 - 10:30, pak spí odpoledne od 13:30-14:20 a večer 17:30 má k večeři většinou kaši, 18:30 koupání a 19:00 spánek… Spí většinou hezky už párkrát dala i celou noc nebo se třeba 1-2× vzbudila a hned zas spala. Teď asi už něco přes týden se vzbudi někdy to je v 1 ráno někdy ve 23h cca kolem té půlnoci a jsme vzhůru 3,5h. Myslela jsem jestli to nejsou zuby ale ona ani moc neknoura ani nepláče prostě nespí má energii, někdy zase ziva a nemůže zabrat. Manžel vstává ve 4 do práce tak se snažím najít něco aby se už konečně vyspala hlavně kvůli ní je zvyklá spát v noci 12h. A takhle spí prostě třeba 10 no.. jestli upravit režim možná už jen jeden spánek? Nebo nevíte čím to může být? Když ji trápí zuby tak se budí třeba často každou hodinu dostane gel nebo něco na bolest a zase spí dál ale ještě se mi nestalo že by takhle každou noc byla vzhůru min 3h 🥴 Jinak večer před spaním je vzhůru asi 4,5-5h.. podle mě je něco špatně třeba právě v denních spáncích že už ji bude stačit třeba jeden?