Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj prosím potrebuji radu! Dcera 4 roky stále v noci se porad budi a chce prso, byla od narození plně kojena, z důvodu vážného onemocnění v roce sem neprestala kojit a prso ji ponechala, mela sem v plánu kojit cca do roka a pul ale bohužel, přes den prso nechce ale na noc ano! A v noci je schopna se zbudit i 4× na prso
přitom to ani nepije jen to drzi v puse…mate někdo prosím radu, existuje něco aby se prostě v noci uz nebudila, je pravda ze to spaní od léčby kterou mela ma teou jiné a blbe, ale tím že se budi si po každý to prso veme jinak ho nepotřebuje!!
@Miskaa91 píše:
Ahoj prosím potrebuji radu! Dcera 4 roky stále v noci se porad budi a chce prso, byla od narození plně kojena, z důvodu vážného onemocnění v roce sem neprestala kojit a prso ji ponechala, mela sem v plánu kojit cca do roka a pul ale bohužel, přes den prso nechce ale na noc ano! A v noci je schopna se zbudit i 4× na prsopřitom to ani nepije jen to drzi v puse…mate někdo prosím radu, existuje něco aby se prostě v noci uz nebudila, je pravda ze to spaní od léčby kterou mela ma teou jiné a blbe, ale tím že se budi si po každý to prso veme jinak ho nepotřebuje!!
Prostě ji ho nedat. Bude asi řvát, ale to musíš vydržet. Utěšit ji, dát napít vody, čaje.
Šmarja nedat prostě, 4leté dítě můžeš uklidnit jakkoli, mazlit se dá i bez cucání prsa. Ještě že má mé dítě na tulení v noci jen plyšáka ![]()
Bez pláče to asi nepůjde, to je moje první poznámka. Ono i u menších dětí se „na noc“ neodstavuje někdy úplně snadno (u každého z mých to trvalo cca týden), ale vy jste to nechali zajít už hodně daleko (jakkoli chápu důvody). Prostě nedat a vydržet, v noci bude s jinou osobou, která prso nemá (tatínek). Jiné řešení není. V podstatě už je to jen takový zlozvyk, není to nic, na čem by byla opravdu existenčně závislá a co by se nedalo nahradit něčím jiným.
To že ji odstavíš nezaručuje, že se přestane v noci budit. Pokud ji chceš odstavit musíš jí to prso nedat. Vysvětlila bych to dítěti a pak vytrvala. Musí se naučit jiné spánkové mechanismy, je přirozené, že jí to vadí.
Nahradila bych to mazlením, hlazením, atd…
Oblíbenou hračkou, dítě co nejvíc motivovala.
To že by jsi odstavovala v 1,5 v roce vůbec neznamená, že by ti proběhlo v klidu. Vždy záleží na dítěti.
Mně se budí už od porodnice dítě cca co 1,5- 2 hodiny v noci. Zřejmě nezvládá stále spánkové přechody a řeší je kojením.
Na pití v noci bych jí neučila. Budeš místo prsa řešit pití.
Příspěvek upraven 05.02.24 v 11:33
@johanka.1987 píše: Šmarja nedat prostě, 4leté dítě můžeš uklidnit jakkoli, mazlit se dá i bez cucání prsa. Ještě že má mé dítě na tulení v noci jen plyšáka
Některé dítě má plyšáky, některé palec, některé žoulá deku… každé dítě je jiné.
Můj 4 leťák pije v noci mléko, akorát z flašky.
Připadá mi ještě malej, nechávám ho.
Já bych klidně dál kojila, jestli tě to nějak neruší a víš, že to dcerka potřebuje. Však je to jedno kolik ji je let.
Budit se právě může i po odebrání a může to být ještě horší, že jen tak neusne. ![]()
Sebrala bych a proste nedala. Hlady se nebudi, takže to ma jen jako psychickou berlicku. Nahradila bych něčím jiným - plysakem, nějakou dekou, hračkou… jestli se ti pak přestane budit nevím, ale minimálně tě nebude v noci ožižlavat a snad se lepe vyspis.
@Dollorres píše:
Já bych klidně dál kojila, jestli tě to nějak neruší a víš, že to dcerka potřebuje. Však je to jedno kolik ji je let.
Budit se právě může i po odebrání a může to být ještě horší, že jen tak neusne.
Ve čtyřech ti přijde ještě malý… božínku. Už je veliký na to aby se budil na mléko… My odstavili dceru ve dvou v noci. Budila se cca ve 4 ráno… už mi to přišlo že je velká a prostě to nepotřebuje!!!
@Dollorres píše:
Budit se právě může i po odebrání a může to být ještě horší, že jen tak neusne.
ale dcerka zakladatelky kojení přece nepotřebuje, sama zakladatelka to píše -) nepije, jen dudlá prso. A to mi ve 4letech už úplně jedno nepřijde ![]()
Nedat!!!Bude to ale určitě trvá několik noci…!!! Musíš se rozhodnout a nedat. Večer bych ji to i řekla že je velká, prsa tě bolí a už se v noci bude spinkat bez kojení! A rozhodnout se a nedat. Já odnaučovala dceru ve dvou od nočního UM, budila se cca ve 4 ráno… i to nebylo jen tak pohoda… vzbudila se a chtěla to mlíko.. já nedala, nic ani ten čaj, vodu… leželi jsme, hladila jsem ji, tulila… ona fňukala, brečela, vrtěla se.. víceméně až do rána… ale už třetí noc byla lepší… a pátá, šestá spala..!!! Takže vydržet!!!
@Keyllah píše:
ale dcerka zakladatelky kojení přece nepotřebuje, sama zakladatelka to píše -) nepije, jen dudlá prso. A to mi ve 4letech už úplně jedno nepřijde
myslím si že ve čtyřech už ani to UM dítě nepotřebuje!!! Na to je prostě velké aby jedlo v noci!
@Dollorres a pak čistíš zuby? Dcerku jsem po domluvě s ní odstavila ve 2letech a 2měsících, má 4 roky, v noci se občas budí, ale k pití nic nedáváme, nechce, spíš potřebuje pomazlit
um jsme vůbec nezaváděli, v roce a půl začala chtít normální mléko z lednice a do kelímku/hrnečku…
Prso nedat, odstavit. Říct, že už není, zalepit prsa a být důsledná.
Já ukončovala 2 kojení u dcer okolo 2,5 let a nikdy se to neobešlo bez pláče..bohužel, ale to bych kojila ještě teď snad, když už chodí do školy ![]()
Tohle čtu fakt nerada
Já se teď snažím odstavit 2 leté dítě a docela bojujeme. Koupili jsme i Nutrilon a láhev, ale to nechce, nechutná jí. Z láhve pít neuměla, ale dávala jsem jí do ní teď vodu a už chápe
Ona ale při kojení fakt pije mléko. Chce ve dne i v noci. Přes den se snažím zabavit, nabízím jídlo, ale ty noci jsou děs. Šíleně řve, když jí nedám. Teď je pro změnu nemocná, tak mě všichni od odstavu odrazují, že to mám posunout, až jí bude lépe, ale mě už přijde prostě fakt velká ![]()
Tak jsem se nějak uklidňovala, že třeba ve 2,5 letech už by mohla pochopit lépe, že jí kojit nebudu, ale že by ještě ve 4 letech dělalo dítě takové scény.
A mě je jí prostě líto, když pláče. Se picnu ![]()
Předchozí dvě děti jsem odstavila do roka a bez problémů přešli na umělé. Neměli žádný problém, tak jsem tak nějak počítala s tím, že to stejně půjde u třetího a ono ne. ![]()