Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Malé je 13M, dva měsíce si stoupá, ale špatně - přitažením za ruce a stoupne si na nárty. Teď už se tak snaží i obcházet třeba vanu, gauč - udělá dva tři kroky do strany a pak si klekne. Nárty sedřené, červené, úplně mě to za ní bolí. Nohy má u toho propnuté, že je nejde napolohovat, aby se opřela o chodidla. Chodím s ní na skupinové cvičení, které vede dětská fyzio. Když malá tohle začala dělat, bylo mi řečeno, že tak do 14dnů začne stoupat přes rytíře, že si tak na začátku některé děti stoupají. Ale už je to dva měsíce a nic. Na 12M kontrole pediatrička, že mám před malou napodobovat rytíře a zkoušet to s ní, motivovat ji. Přijdu si jak neschopná matka, ale prostě ať dělám, co dělám, i když tam tu nohu na rytíře dám, tak si leda klekne na 4 a odleze pryč. Že by mě napodobovala, to ani náhodou a to se tu fakt můžu přetrhnout. Fyzio na tom skupinovém cvičení malé ty nohy zkoušela do té polohy dát v moment, když se chtěla stavět a ani jí se to nedařilo. Moc info o stoupání na nártech jsem nenašla ani tady.
Jinak od 4.měsíce cvičena Vojtovka pro špatné 1.vzpřímení a predilekci, to se spravilo rychle, docházela jsem s ní k fyzio do jejího 9M, pak docházka ukončena. Plazení od 7M, lezení od 10M, kde si myslím hodně pomohla osteodynamika, kam jsem ji vzala. Tohle stavění na nárty od 11M, zkusila jsem zase osteodynamiku, ale nic, mám ji masírovat nárty a nohy, ale beze změny. Sedět začala sama pár dní po 12M kontrole (nikdy jsem neposazovala), bohužel začala sedat i do W sedu, ale už ví, že nohy má vyndat, stačí ji říct a narovná si je a i tak sedá častěji už sama od sebe. Omluva za román, ale nevím už co podniknout. Na neurologii jde až v půlce dubna (kvůli něčemu jinému, snad jen preventivně). Jak pediatrička, tak fyzio, kam chodila na Vojtovku, že říkaly, že má slabé břicho. Ale moc se toho asi nezměnilo, nechci něco zanedbat. Řešil někdo něco obdobného? Kam ještě zajít, nějaký nápad na cviky? Díky za každou radu, fakt mě to trápí.
Prudit. Pořád a dokola. Klidně ať se rozčiluje. Tisíckrát denně. A naučí se to. Vlastní zkušenost.
Ať se staví že sikmeho sedu nebo z polohy na 4. Hlavně ne z tureckého sedu. Pokud tak sedí, prvně prerovnat nožky na šikmý sed.
Já vůbec nechápu, jak může stát na nártu? To přece nejde, aniž si vykloubíš kotník. Nemáš foto?
@safina @Havlova bohužel to jde a jde tak i chodit do strany kolem nábytku. A jo, zní to divně, ale je to tak. Proto ta zoufalost.
fotky mluví jasně
A zkusila jsi jí dát botičky? Myslím klasické, kotníkové s pevnou patou. Klidně třeba jen na dobu, než se naučí chodit normálně a pak sebrat.
@Modra1 píše:
Prudit. Pořád a dokola. Klidně ať se rozčiluje. Tisíckrát denně. A naučí se to. Vlastní zkušenost.Ať se staví že sikmeho sedu nebo z polohy na 4. Hlavně ne z tureckého sedu. Pokud tak sedí, prvně prerovnat nožky na šikmý sed.
Turecký sed nedělá. Jak dlouho ti tak dítě stoupalo a jak dlouho jsi přeucovala? Fakt ji driluju, ale prostě ani ťuk.
@mokkk píše:
A zkusila jsi jí dát botičky? Myslím klasické, kotníkové s pevnou patou. Klidně třeba jen na dobu, než se naučí chodit normálně a pak sebrat.
Na boty mi pediatrička i ta fyzio řekly, že nedávat. Taky mě to napadlo právě, proto jsem se jich ptala. Nikomu v okolí takhle dítě nevstávalo, chápu, že každé dítě je jiné, nechci ji srovnávat a škatulkovat, ale přijde mi to už dlouhé, že to dělá 2 měsíce a hlavně když tak i udělá ty kroky do strany, je to fakt děsivej pohled.
@jahodova.limonada píše:
Turecký sed nedělá. Jak dlouho ti tak dítě stoupalo a jak dlouho jsi přeucovala? Fakt ji driluju, ale prostě ani ťuk.
Cca 3 týdny, pak se to prolinalo, jednou tak a jednou tak. Držet ručičky nahoře, aby to nevzdala a necouvla a zvednout nožku na rytíře a nutit.
@jahodova.limonada píše:
Na boty mi pediatrička i ta fyzio řekly, že nedávat. Taky mě to napadlo právě, proto jsem se jich ptala. Nikomu v okolí takhle dítě nevstávalo, chápu, že každé dítě je jiné, nechci ji srovnávat a škatulkovat, ale přijde mi to už dlouhé, že to dělá 2 měsíce a hlavně když tak i udělá ty kroky do strany, je to fakt děsivej pohled.
Já bych stejně asi ty botičky zkusila :nevim. Vždyť je může mít na chvilku, tím se nic nezkazí.
A že by měla nějak zkrácené achilovky nebo lýtkové svaly, to by asi na tom fyziu poznali?
Jo a zkus se zeptat fyzio, jestli umí tejpovat. Nebo se zeptat i u jinych fyzio, jestli by ji ty nozicky nezatejpovali.
Moje malá si stoupá úplně stejně, ale dělá to zatím jen chvilku, taky jsem o tom moc informací nenašla. Zkouším dávat ty botičky, jak už tu někdo psal.
@Modra1 píše:
Cca 3 týdny, pak se to prolinalo, jednou tak a jednou tak. Držet ručičky nahoře, aby to nevzdala a necouvla a zvednout nožku na rytíře a nutit.
Dám tomu ještě tenhle týden domácího úsilí, to už bude 9 týdnů tohodle děsu, uvidim taky, co na to tenhle týden řekne fyzio na tom skupinovém cvičení, že to stále dělá přes nárty… a pak asi botičky, protože fakt už nevim. Na osteodynamice pani říkla, že tam neni zkrácena achilovka a nic takovýho.