Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, mám skoro 4 měsíční holčičku a hrozně málo přitahuje nožičky k bříšku, což už by podle všeho měla. Pod hrazdičkou do hraček plácá rukama a chytá je, ale nožičky má na zemi jen položené, propnuté nebo s nimi kope, e málokdy je přitáhne k bříšku. Snažím se ji i hodně často rozbalovat z plen ale moc to nepomáhá. Zkoušela jsem už i overball, měla snahu a už zase nic.
Máte někdo s tímto zkušenosti?
Samozřejmě už mám prečtený internet a děsí mě články o DMO.. ![]()
Děkuji
Tak tolik nečti internet. Sis na internetu přečetla ze ma zvedat nohy, tak ji cvicis podle navodu, a pak se stresujes, ze musi mit nejakou nemoc..pritom je uplne normální a nic ji treba neni. Dcera taky nejak extra nezvedala k brisku nebo takove to typicke cumlani si palcu u noh ani nekopala nohama na hrazdu nebo nechtela drzet balonek nohama, a normalne se zacala plazit, lozit, behat, sedet bez problemu…
Tak naše děti to taky moc nepraktikovaly, starší vůbec, mladší párkrát strčila nohu do pusy, ale až později si myslím…pokud máš pochybnosti, dojdi si za nějakou rehabilitační doktorkou…ono i tím overballem, pokud to neumíš, ji můžeš i ublížit…
Kašli na tabulky. Moje malá začala zvedat nožičky cca v 5.5m. Resila jsem to tehda stejně jako ty😊 navic ten 4m bývá spíš když s tím ty rychlejší děti začínají. To je to samé jako že otáčet na bříško by se měli začít po ukončené 3, ale málokdy už se napíše, že čas na to maj do 6. V tom jsem plasila taky, že se neotaci. Nakonec se zacla otáčet v ukončené 4m (ne pravidelne) od toho 5.5m skoro furt na zádech už pak nebyla skoro vůbec.. Samozřejmě když vysumel tenhle problém, zacla jsem řešit lezeni😂 😂 a přestala až tehdy, když jsme byli v 6.5m u fyzio. (z mé iniciativy, aby mě uklidnila, popřípadě aby jsme nic nezameskali. No splnilo to účel) Ta mi řekla co blbnu, že dělá krásně to co má a vše spravne😊. V té době nelezla neplazila se neseděla neotacela se zpět z bříška na záda. Otacela se pouze na bříško, zvládla druhé vzpřímené šikmý sed a hodiny. Teď je nám čerstvých 8 valí krásně sudy nevydrží v klidu a je to prez týden co se zacla pohupovat na kolinkach. A do 9 měsíce má na lezení čas. První dítko?
@Zuzana5n12 píše:
Kašli na tabulky. Moje malá začala zvedat nožičky cca v 5.5m. Resila jsem to tehda stejně jako ty😊 navic ten 4m bývá spíš když s tím ty rychlejší děti začínají. To je to samé jako že otáčet na bříško by se měli začít po ukončené 3, ale málokdy už se napíše, že čas na to maj do 6. V tom jsem plasila taky, že se neotaci. Nakonec se zacla otáčet v ukončené 4m (ne pravidelne) od toho 5.5m skoro furt na zádech už pak nebyla skoro vůbec.. Samozřejmě když vysumel tenhle problém, zacla jsem řešit lezeni😂 😂 a přestala až tehdy, když jsme byli v 6.5m u fyzio. (z mé iniciativy, aby mě uklidnila, popřípadě aby jsme nic nezameskali. No splnilo to účel) Ta mi řekla co blbnu, že dělá krásně to co má a vše spravne😊. V té době nelezla neplazila se neseděla neotacela se zpět z bříška na záda. Otacela se pouze na bříško, zvládla druhé vzpřímené šikmý sed a hodiny. Teď je nám čerstvých 8 valí krásně sudy nevydrží v klidu a je to prez týden co se zacla pohupovat na kolinkach. A do 9 měsíce má na lezení čas. První dítko?
Ano mám první mimčo, takže jsem hodně vyplesklá a vím, že ji hodně pozoruju. Internet mám nactený a teď když vidím, že to a to nedělá a už by měla tak mám nervy.
Je to tak, ze pokud nezačne zvedat hezky nožičky tak se ani nezačne otáčet?
@teriiiy v podstatě ano musí je zvednout, ale až tak moc taky ne. V těch 4m kdy se malá otocila prvně je zdaleka nijak hodně nezvedla, taky ji ta otocka šla hur. Postupně to vypylovala. Dnes by si je strčila ať za krk. Já právě též první mimčo a taky jsem měla Net křížem krážem prostudovany, srovnával s ostatními (vecinou byli práve před námi už a my pozadu) Úplně vás chápu. Uklidnila mě až ta fyzioterapeutka. Možná by vám to taky pomohlo k ujištění, že je vše ok. Ale počkala bych do toho 6m pokud vás tam nepošle dr. sám. A vybrat si někoho s dobrou recenzi ať vás nezdimaji z peněz jen (taky občas tací jsou). Já konkrétně hledala mezi těmi co využívají i act metodu. Bála jsem se vojtovky a chtěla mít možnost alternativy. Pani, u které jsme byli využívá jak act tak vojtovku. Tady je seznam fyzio v čr, kteří tu možnost act nabízejí. http://www.act-method.com/…euti-act.php
@teriiiy tady je taková celkem fajn tabulka. Ale i tak stejně nemusí být mimčo vždy tabulkové a je v pohodě. Já osobně začala lézt prý az v 10m. A nic mi neuteklo. 😊
https://www.google.com/search?…
@teriiiy ne že by jste se ptala na lezení, spíš že je uvedené do 9m a taky to vždy nemusí tak být a není to hned problem😊 stejně tak u všeho oststniho😊
@Zuzana5n12 píše:
@teriiiy ne že by jste se ptala na lezení, spíš že je uvedené do 9m a taky to vždy nemusí tak být a není to hned problem😊 stejně tak u všeho oststniho😊
Moc děkuji za podporu a vyčerpávající odpověď
možná že nás cvičení stejně nemine, už nad fyzio přemýšlím. Doufám, že bude všechno v pořádku.