15 letá dcera a výchova

Anonymní
13.7.21 13:47

15 letá dcera a výchova

Holky prosím o Vaše postoje k výchově 15letých dcer…jaký jste nastolily přístup a styl výchovy? Někdy je to sluníčko, ale většinou na mě z pokoje mluví jiná osoba :roll:
raději anonym

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
13.7.21 13:53
@Anonymní píše:
Holky prosím o Vaše postoje k výchově 15letých dcer…jaký jste nastolily přístup a styl výchovy? Někdy je to sluníčko, ale většinou na mě z pokoje mluví jiná osoba :roll:
raději anonym

Co jsi vychovala v předškolním věku, teď sklidíš :nevim: Za mě to chce mít nastavená už dávno jasná pravidla, která se ani s příchodem puberty nebudou měnit a bude se na nich trvat. Oni tu jistotu potřebují, i když jim není zrovna dvakrát po srsti. Rozhodně bych se teď nesnažila začínat nějak „vychovávat“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
13.7.21 13:55

Jak sis ji vychovala, takovou ji máš. Teď už je pozdě na výchovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
13.7.21 13:57

Jaký chceš v 15 letech nastolit styl výchovy? Co nezvládneš vychovat v dětství, v pubertě nedoženeš. Vychovávat musíš od mala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.21 14:00

Holky vychovavana byla, mantinely nastaveny, ale s nastupem puberty je proste jina…

• Citovat
  • Upravit
27281
13.7.21 14:01

Puberta, hormony no… obrň se trpělivostí. Už je skoro dospělá, má nárok na změny nálad podle toho jak se vyspí.

Je potřeba nastavit mantinely, pokud jsi je doposud nenastavila. Zkus s ní víc mluvit. Nebude o to ze začátku určitě stát, ale zkus si k ní najít cestu, abyste spolu byly schopné komunikovat i o vzájemných pocitech. Řekni jí jak se cítíš když s tebou jedná tak či onak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
13.7.21 14:02
@Anonymní píše:
Holky vychovavana byla, mantinely nastaveny, ale s nastupem puberty je proste jina…

Ale ona nebude stejná, jako když byla malá. Pubertu každý zvládá jinak, někdo ji má klidnější, někdo zase bouřlivou. Je třeba si uvědomit, že děti dospívají a tak je i brát. Pak to funguje. Ale hranice musí být nastaveny i nadále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
13.7.21 14:05
@Anonymní píše:
Holky vychovavana byla, mantinely nastaveny, ale s nastupem puberty je proste jina…

Jistě, že je jiná. A bude jiná. Copak bys chtěla, aby byla věčně malé dítě? :nevim: Od toho je puberta a dospívání, aby se dítě změnilo v dospělého člověka. Má nárok na to být náladová, protivná, nepříjemná, zpruzelá. Taky jsi taková v pubertě byla. Dál trvej na tom, co máte nastaveno (domácí úkoly, kroužky, pomoc v domácnosti) a jinak jí nech dýchat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80166
13.7.21 14:05

Důležité je, aby dodržovala pravidla. Že drzkuje nebo se prostě tváří je normální. Výdrž pár let a budeš mít svou dceru zpět. U nás platila stále stejná pravidla, a byl celkem klid. Třeba vždycky jsem znala kamarády i lásky, vždycky jsme o nich mluvili. Ale je fakt, že to bylo jednodušší v tom, že tenkrát třeba u nás na malém městě ještě moc nějaký drogy ani travka. A měli koníčky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5653
13.7.21 14:06
@Anonymní píše:
raději anonym

V 15 je pozdě na výchovu. V pubertě už jen poznáš, co jsi zasela. Anebo taky, bohužel, nezasela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6661
13.7.21 14:18

A na dodržování pravidel trvat i když u toho puberťák protáčí oči pětkrát dokola. Však já se do všech činností taky nevrhám s nadšením, ale je třeba je udělat, tak je udělám. Je třeba se obrnit trpělivostí, protože někdy to projde hladce a někdy se skřípěním zubů :nevim: Z tohoto se nesmí uhnout. Ale hlavně se mi osvědčilo naslouchat a brát je jako jedince, kteří budou již brzy dospělí. Nebagatelizovat jejich problémy, jejich pocity. Mají na ně právo a někdy se to v nich může hodně mlet. Mluvit s nimi, aby měli pocit, že je bereme a jsme tu pro ně. Oni už nechtějí být dětmi a přitom nás rodiče ještě moc potřebují. Asi i proto se nám svěří, když je něco trápí, mluví s námi o svých kamarádech a sdělují nám i své radosti. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31037
13.7.21 14:20
@unuděná píše:
Jistě, že je jiná. A bude jiná. Copak bys chtěla, aby byla věčně malé dítě? :nevim: Od toho je puberta a dospívání, aby se dítě změnilo v dospělého člověka. Má nárok na to být náladová, protivná, nepříjemná, zpruzelá. Taky jsi taková v pubertě byla. Dál trvej na tom, co máte nastaveno (domácí úkoly, kroužky, pomoc v domácnosti) a jinak jí nech dýchat.

Toho se jednou bojim nejvic, az pujdou deti do puberty. Se segrou to strasne mlatilo, vubec jsem ji nechapala, mne se nejak puberta vyhnula obloukem, trochu me lizla az na VS, kdy uz jsem mela sakra pocit, ze bych si aspon neco malo mohla rozhodovat sama. Jinak jsme byly vychovavane dost zkratka, ale mne to nevadilo, ja prosedela denne dve, tri hodiny u piana, hodinu, dve u kytary a ve zbytku casu cetla a nebo se pripravovala na vedomostni souteze :oops: :oops:. Takze fakt trnu, ze nenaleznu nadhled ani nebudu mit vhled do situace. Kez by byly deti v tomto po mne, ale to se mi asi nesplni :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6275
13.7.21 14:47

Naše vyučující vývojové psychologie vždycky říkala, že úkol rodiče, který má doma puberťáka, je ho nezabít ;) Je to vývojové období, ve kterém se běžně vymezují proti rodiči (někdy už z nastavení) a hledají si své vlastní já a názory, ze začátku skoro striktně založené na opozici. Prostě si dej čoko, víno, klid, nohy hore a pokud jsi dobře vychovala, tak jen sleduj, zda se neobjevují nějaké patologické stavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31037
13.7.21 14:50

@Lelio To je vyborny, to si musim nekam zapsat :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1266
13.7.21 14:52
@Anonymní píše:

Asi má pocit, že už je dospělá, a třeba čeká, že tak s ní budeš tak nějak přibližně jednat. Někdo tu psal, že je důležitá komunikace. Tak se s ní zkus bavit, o „jejích“ věcech, o tom, co ji baví, z čeho je nadšená, kdo nebo co se jí líbí, poslouchej s ní její hudbu, jděte společně na nákup oblečení, zkus jí nějaká svoje pikantní tajemství… Možná se k ní pořád chováš jako k malé holce, ale tou už ona není, a asi by byla ráda, kdybys k ní zaujala nový postoj - jako žena k ženě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí