Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@pet p píše:
@Scara Až budeš u syna řešit ve škole nedostatek soustřední a roztěkanost, tak si vzpomeň na tu televizi, které si podle tebe „absolutně nevšímá“. Doporučuji přečíst tu kapitolu z knížky, kterou jsem tady už zmiňovala.
Neni absolutne pravidlem, ze toto nastane ![]()
@Scara píše:
Neni absolutne pravidlem, ze toto nastane
Pravidlem určitě ne. Ale jdeš tomu naproti.
Ale je na každém, ať si k tomu najde vlastní přístup.
@Melodie91 a už víte, jestli ji ta tv uškodila? 😀 Děti nejde srovnávat, ale přijde mi jako problém pohádky z youtubka, které jsou krátké a graficky hodně lákavé pro oko.. navíc to, že rodiče nechávají děti přepínat videa, tam podle mě vzniká ta roztěkanost.. my měli doma telku odjakživa, dívala jsem se podle mě dost, když to srovnám s mým dítětem a hele, dvě vysoké školy a blbá taky úplně nejsem 😅
Doporučuje se do tří let nua - žádný mobil, žádné obrazovky.
Vy si teď lebedíte, jak máte klid na vaření a podobně, ale časem se začnete rozčilovat, že Vaše dítě kouká ceý den do mobilu. Jenže to už bude pozdě, to už z dítěte bude závislák. Digitální feťák.
Můzu se rozepsat o tom, jak televize a mobily, respektive pohádky v nich zabíjejí dětskou fantazii a představivost, a že tyto dovednosti rozvíjí právě čtení pohádek z knížek, včetně slovní zásoby, ale zmíním jiný pohled. Čas strávený s dětmi, když jsou malé, je ta nejlepší investice do budoucna. Proto není důležité, že máte klid na vaření a zvládnete ho rycheji a bez dalšího nepořádku. Společné aktivity budují vztah mezi Vámi a dcerkou.
Když jí teď umožníte, aby Vám pomáhala, bude pak automaticky bude pomáhat celý život. Když ji necháte sedět u televize, naučíte ji akorát, že nemusí nic dělat a Vy se postaráte o všechno. Pak už bude pozdě se rozčilovat, že Vám s ničím nepomůže…