Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Pokud rodič žije, musí platit alimenty. Pěstounský příspěvek pro prarodiče je jen ve velmi omezených případech. Dojděte se poradit na ospod.
Jo, budeš to muset hradit… Nejen Ty, ale i otec dítěte..
A nejde, aby sis dítě dal nechala ve své péči a mamka se o něj jen starala?
@Beckyttine5 píše:
Jo, budeš to muset hradit… Nejen Ty, ale i otec dítěte..
A nejde, aby sis dítě dal nechala ve své péči a mamka se o něj jen starala?
Za chvíli bude každý odkládat děti k prarodičům a bude chtít peníze od státu. Dítě má ještě otce, pokud s matkou nežije, peníze výživné bude posílat prarodičům a i zakladatelka.
Já jsem o tom mluvila s jednou vedoucí sociální pracovnici, co má pěstounskou péči na starost a říkala mi, že je přímo k dispozici judikat, který říká, že příbuzní dítěte, myšleno zejména prarodiče, by se o své příbuzné dítě měli postarat automaticky a bez nároku na příspěvek pro pestouna, výživné by jim samozřejmě rodiče dítěte hradit měli, ale není důvod, aby péči o dítě v rámci jeho rodiny ještě sponzoroval stát a platil babičce za to, že se stará o své vnouče.
Jenže v praxi je to tak, a to zejména u jistých rodin, že prarodiče bez příspěvku pro pestouna péči o dítě odmítnou a ta pracovnice má tedy dvě možnosti - buď umístit dítě do ústavu, nebo pestounskY příspěvek přiznat - a pro dobro dítěte je prostě lepší zůstat v biorodine než jít do ústavu.. A je to výhodnějsi i finančně, náklady na dítě v dětském domove výrazně převyšují příspěvek pro pestouna..
@Beckyttine5 to bohužel nejde, protože mamka ještě pracuje a ja zase nebudu mít takovou výplatu abych vše uhradila. Otec je těžce nemocný..
A i pro mamku by to byla uleva, protože na tom zdravotne neni dobre a dichod ma az za 15.let .
Moc nechápu, o co přesně jde? Mamka se o dítě nemůže starat bez příspěvků pro pestouna? A kdyby dostala těch cca 12 000, tak nemusí do práce?
Příspěvek upraven 18.07.21 v 08:22
@Beckyttine5 píše:
Já jsem o tom mluvila s jednou vedoucí sociální pracovnici, co má pěstounskou péči na starost a říkala mi, že je přímo k dispozici judikat, který říká, že příbuzní dítěte, myšleno zejména prarodiče, by se o své příbuzné dítě měli postarat automaticky a bez nároku na příspěvek pro pestouna, výživné by jim samozřejmě rodiče dítěte hradit měli, ale není důvod, aby péči o dítě v rámci jeho rodiny ještě sponzoroval stát a platil babičce za to, že se stará o své vnouče.
Jenže v praxi je to tak, a to zejména u jistých rodin, že prarodiče bez příspěvku pro pestouna péči o dítě odmítnou a ta pracovnice má tedy dvě možnosti - buď umístit dítě do ústavu, nebo pestounskY příspěvek přiznat - a pro dobro dítěte je prostě lepší zůstat v biorodine než jít do ústavu.. A je to výhodnějsi i finančně, náklady na dítě v dětském domove výrazně převyšují příspěvek pro pestouna..
No upřímně, on ten český důchod bývá nízký. Pokud by pečující seniorka nebydlela ve svém, ale měla platit nájem, tak ztěží uživí sebe, natož dítě. I seniorský pár, tj. Dva důchody budou na uživení dítěte ne zrovna dostačující. Chápu, že šlo o to zatrhnout zneužívání těch dávek, ale provedlo se to hloupou novelizací.
@Anonymní píše:
Dobrý den, chci se zeptat, chtěla bych zařídit pěstounakou péči pro sveho syna. Chtěla bych výhradně aby šel pouze k mojí mamce a aby ho nedostal nekdo jiný. Je to ze zdravotních duvodu mych. A skrz výplatu musela bych ja mamce platit alimenty nebo by to platil stat? A pripadne kde vyřídit? Dekuji
Mamka pravděpodobně nedostane příspěvek na pěstouna. Otázka je, co je u otce vážná nemoc. I ten má svá práva. Teoreticky by sociálka mohla volit raději jeho rodinu. Pokud by šlo o dočasnou péči, tam to funguje zase jinak. Ale nerozumím tomu, že dítě dáváš své matce kvůli nemoci, přičemž je ona sama nemocná. Pokud jde o ten příspěvek pro pěstouna, nejspíš by ho tvoje mamka nedostala.
Edit. Záměna slova
@Anonymní píše:
@Beckyttine5 to bohužel nejde, protože mamka ještě pracuje a ja zase nebudu mít takovou výplatu abych vše uhradila. Otec je těžce nemocný..
A i pro mamku by to byla uleva, protože na tom zdravotne neni dobre a dichod ma az za 15.let .
Jasně…všichni jste sráááášně nemocný
. Ale hlava Vás u vymýšlení způsobů, jak hlavně nedělat a škubat stát zjevně nebolí viď
?
@prokr píše:
Jasně…všichni jste sráááášně nemocný. Ale hlava Vás u vymýšlení způsobů, jak hlavně nedělat a škubat stát zjevně nebolí viď
?
Chová se jak minorita společnosti, u nich je to normální.
Píšeš, že nemáš takovou výplatu, abys vše uhradila.. Tvoje mamka chodí do práce, tak je asi finančně soběstačna, takže tady jde o to, že nevydelas dost na to, aby sis mohla dovolit poslat měsíčně pár tisícovek pro své dítě? A očekávás, že se postará stát?
Kdybys měla skutečně vážné zdravotni problémy, přes které není možné se starat o dítě, tak si můžeš zažádat o invalidní důchod, s nízkým příjmy pak můžeš dosáhnout na příspěvek na bydlení a přídavek na dítě.. Dívej, tady jsou ženy, co se třeba musí postarat o více dětí, žijí z rodicaku, bývalý jim neplatí a nějak to zvládají, protože prostě musí..
Když bude tvoje mamka oficiálne pěstounka, tak dá dítě ráno do školky /školy, půjde do práce, pak jej vyzvedne a bude s ním trávit odpoledne a víkendy. Jeho potřeby bude hradit z výživného, které jí ty a otec dítěte budete posílat, takže se toho pro ni z finanční stránky toho moc nezmění..
Ty jsi nemocná a nemůžeš se starat. Otec je nemocný a nemůže se starat. Babička chodí do práce, má zdravotní problémy a starat se muže?? ![]()
Kolik je dítěti?
Nechci rýpat, ale co doopravdy nechápu, jak te mohlo napadnout, ze jim nebudes posílat žádné výživné - i kdyby ten pěstounský příspěvek dostala. Kdyby si moje máma vzala kvůli mým problémům MOJE děti do péče, posilala bych jim vše co bych mohla a vůbec bych to neřešila, naopak, byla by to pro mě samozřejmost.
Každopádně doufám, ze se u vás situace nějak vyřeší a dobře to dopadne.
Mam podobny pripad v okoli, ale dcera mela jine duvody, ze nemohla pecovat, ne zdravotni. O pestounskou peci zadali sami prarodice u soudu, s podáním žádosti pomohl ospod, který pak delal pro soud i setreni cele situace. Nedostavaji davky jako profi pestoun ciziho ditete, vyzivne musi platit otec i matka ditete, mají ho proste sverene do pece..Babicka chodi normalne do prace a kluk je ve skolce.
Myslím, ze si predstavujes, ze ze sve matky udelas profesionalni placenou pestounku.Toho zneuzivala minorita a ted uz to tak nefunguje
Dobrý den, chci se zeptat, chtěla bych zařídit pěstounakou péči pro sveho syna. Chtěla bych výhradně aby šel pouze k mojí mamce a aby ho nedostal nekdo jiný. Je to ze zdravotních duvodu mych. A skrz výplatu musela bych ja mamce platit alimenty nebo by to platil stat? A pripadne kde vyřídit? Dekuji