Nechat si dítě hrát samo?

Anonymní
17.7.21 15:07

Nechat si dítě hrát samo?

Ahoj maminky, mám na vás dotaz. Mám 9.měsíční dceru a dokáže si vesměs celý den hrát sama.Jsem ráda, že si stihnu uklidit, uvařit, mít nějaký ten čas pro sebe..ale. Když je většinu dne sama, abych udělala své věci (samozřejmě si s ní třeba povídám a tak),tak mám ze sebe špatný pocit, že se jí dostatečně nevěnuji. Když si k ní sednu a ukazuju jí třeba knížky nebo hraju si s ní s hračkama, tak je to v pohodě a po nějaké době si stejně jde hrát sama. Vím, že některé maminky by za to daly cokoliv, ale prostě mám z toho špatný pocit, že bych se měla věnovat víc. Ale zas jsem moc ráda, že je samostatná a je to i velké + do budoucnosti. Jak to máte vy? :oops:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
578
17.7.21 15:14

Ahoj, u nas je to prakticky stejne. V podstate cely den na ni mluvim a mam ji samozrejme na ocich. Ale cas, ktery si s ni vylozene aktivne hraju, ctu, zpivam atd je v souctu treba 2 hodiny. Jinak pokud uz ji to samotnou nebavi, prijde se pomazlit a delame neco zase chvili spolu :) A jsem za to uprimne fakt rada. Hezky se ten cas rozlozi - hrani - uklizeni - vareni - hrani - spani :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12330
17.7.21 15:31

Bud rada, ze si vystaci sama. Myslim, ze je to i pro ditko lepsi, nez kdyz mu porad musi asistovat rodice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
17.7.21 15:31

Obě děti jsem mela takove. Výčitky jsem nemela. Akorát teď co 19ti měsíční dcera už tu pozornost chce, tak naopak ta mladší 7mi měsíční ji stale nevyžaduje. To už mě pak trochu hlodá že se věnuju jen starší. Ale nic si z toho nedelej, opravdu buď ráda.

• Citovat
  • Upravit
2128
17.7.21 15:32

Já si myslím že vůbec nemusíš mít sama ze sebe špatný pocit. Naopak můžeš být šťastná že máš takové dítko protože většina lidí má opačný problém že si jejich dítě neumí hrát samo :lol: a taky si myslím že u tak malého dítěte to není o takovém tom hraní jako takovém ale prostě mít ho u sebe mluvit na něj když třeba u vaření malé budeš říkat co děláš co do toho přijde atd zkrátka aby tam byl nějaký ten kontakt a ten tam je ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35429
17.7.21 15:38

Nikdy děti nezabavuju. Když mají zájem, pohrajeme si, ale žádnou řízenou zábavu od rána do večera neposkytuju.
V tomhle věku stačilo vytáhnout hrnec a vařečku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17.7.21 15:53

I ja jsem to tak s dcerou mela. Rada si hrala sama, byla klidas a zustalo ji to. Verim, ze v puberte si to vybere svou dan :mrgreen:

Jinak casem, kdy uz nebyla uplne mimino jsem ji zapojovala do cinnosti, ktere jsem delala ja-peceni, kresleni, cviceni, nebo kdyz jswm uklizela, dostala hadrik a dulezite neco omyvala apod. Vzdycky ji to bavilo, s hrackama si vesmes hrala sama, semtam jsem s ni vymyslela nejakou blbost, protoze me nebavi hrat si podle pravidel :D jinak jsme si taky dost povidaly. To bych rekla, ze ne dost dulezite. A prijde mi, ze nejvic jsem si s ni vzdycky uzila venku, kde jsme si mohly ukazovat prirodu, kyticky, zvirata a povidat si, neco sbirat v zime snehove radovanky apod.
Casem jsem pochopila, ze tenhle plnohodnotne straveny cas ji da vic, nez kdybych s ni cely den sedela na koberci a stavela kominy z kostek. Mne prijde fajn, ze dite ma tu svobodu zabavit se samo a nenudit se, moznost kreativne se rozvijet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2624
17.7.21 16:01

To je super, dítě se takhle krásně učí. Naučí se, jak se zabavit, samo si poradí + samozřejmě i hra je učení ;)
Naopak, když hru ridi rodič, tak je to pro to dítě spíš minus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
17.7.21 16:32
@Fiducia píše:
Nikdy děti nezabavuju. Když mají zájem, pohrajeme si, ale žádnou řízenou zábavu od rána do večera neposkytuju.
V tomhle věku stačilo vytáhnout hrnec a vařečku :lol:

Souhlas, jen si vzpomínám, že jsem kdysi na zdejším fóru v nadsázce napsala, že malému dítěti stačí vařečka a hrnec a hned jsem byla označena za hyenu. Tak raději s tímto náčiním opatrně :lol:

K úvodnímu příspěvku. Buď ráda, ale sem tam se snaž nabídnout společnou zbavu a uvidíš, jak bude dítě chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
17.7.21 16:41

Dceři taky stačilo, že jsem někde poblíž a jinak si dělala svoje. Mě na takový ty blbiny jako paci paci neužije, takže když už chtěla moji pozornost tak jsme spolu spíš blbnuly - lechtání, srandičky, občas trochu pocvičit, jak byla starší tak jsem ji zapojovala do svejch činností. Takové ty animační programy neposkytuju, kostky nestavím, říkanky žádný neznám :mrgreen: nevypadá, že by tim nějak strádala, šikovná je až až :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
17.7.21 16:45

Myslím, že je jako ve všem nejlepší zlatá střední cesta…je fajn, že si dítě umí hrát, a le je také fajn mít chvilku, kdy jsi s ním…dělat svojí púřednost z toho kostky nestavím, říkanky neznám…ukazuje na jednoduchost pisatele…takže za mě bych byla štastná, že si sama vyhraje (starší byla neodložitelná prakticky do 4 let, malá si také hodně vystačila sama), ale měla třeba pravidelně čas o odpoledním spaní na ty říkanky nebo jakoukoli společnou aktivitu třeba jen 20-30 minut…dětem to hodně dá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35429
17.7.21 17:07
@janickaIII píše:
Souhlas, jen si vzpomínám, že jsem kdysi na zdejším fóru v nadsázce napsala, že malému dítěti stačí vařečka a hrnec a hned jsem byla označena za hyenu. Tak raději s tímto náčiním opatrně :lol:K úvodnímu příspěvku. Buď ráda, ale sem tam se snaž nabídnout společnou zbavu a uvidíš, jak bude dítě chtít.
:mrgreen: emimino nikdy nezklame :dance:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
17.7.21 17:39
@Aglája75 píše:
Myslím, že je jako ve všem nejlepší zlatá střední cesta…je fajn, že si dítě umí hrát, a le je také fajn mít chvilku, kdy jsi s ním…dělat svojí púřednost z toho kostky nestavím, říkanky neznám…ukazuje na jednoduchost pisatele…takže za mě bych byla štastná, že si sama vyhraje (starší byla neodložitelná prakticky do 4 let, malá si také hodně vystačila sama), ale měla třeba pravidelně čas o odpoledním spaní na ty říkanky nebo jakoukoli společnou aktivitu třeba jen 20-30 minut…dětem to hodně dá

My měly společnejch aktivit za celej den nakonec vždycky dost, určitě více než půl hodiny denně, jen mě nikdy neužilo na tady nesmysly jako „paci paci“ a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
17.7.21 17:59
@Lily Evans píše:
My měly společnejch aktivit za celej den nakonec vždycky dost, určitě více než půl hodiny denně, jen mě nikdy neužilo na tady nesmysly jako „paci paci“ a tak.

jenže to nejsou nesmysly, je to generacemi ověřená nejlepší metoda na vývoj nervové soustavy a tak i mluvení = spojování rytmiky s pohybem atd atd atd. Ale každý na to není to chápu jen není třeba cokoli dehonestovat jen proto, že meto nebaví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
17.7.21 18:20
@Aglája75 píše:
jenže to nejsou nesmysly, je to generacemi ověřená nejlepší metoda na vývoj nervové soustavy a tak i mluvení = spojování rytmiky s pohybem atd atd atd. Ale každý na to není to chápu jen není třeba cokoli dehonestovat jen proto, že meto nebaví

Inu, dítě mám vývojově v pořádku i bez říkanek, tak já myslim že dobrý. Když to někoho baví tak super, my si našly jiné způsoby jak spolu trávit čas aby nám to oběma něco přineslo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí