Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mamky. Potrebovala bych radu-mame 18m syna a posledni mesic je to s nim cim dal horsi. Od rana do vecera se uplne nad vsim vzteka. At uz u jidla, u hracek, u spani. Sam si nehraje, se vsim hazi. Nad kazdym nasim NE je amok vzteku. Cely den jeci silenym zpusobem. Proste bez duvodu jeci a smeje se tomu. Uz dostal i na zadek, pres ruku. Nic nepomohlo. Jeci a vzteka se dal a jeste se tomu smeje. Dalsi vec-ublizuje naschval vsem okolo. Taha za vlasy, kouse, stipe,… Nepomaha razne NE, ani BOlI apod. Udela to znovu. Mame doma jeste 10denni mimco, ale nemyslim si, ze by zarlil. Delal to i predtim, ale stupnuje se to a je to cim dal horsi. Pritom se mu jak ja, tak tatinek nebo babicka venujeme cely den. Ale to jeho jeceni, ublizovani a ted i vztekani je uz vazne neunosny. Jak s tim jeste bojovat? Uz si na to jeceni stezuji i sousedi.
Období vzdoru, naprosto normální vývojová etapa. A bude třeba ještě hůř. ![]()
Mame to same. A uz to trva hodne dlouho. To prejde samo. Casto resim tak, ze prekrocim a jdu pryc. Stejne nic jineho nepomuze ![]()
Presne jako my
takze neporadim, ale rada si necham poradit
Nasi sousedi maji furt nejake pripominky- jestli mu davame jist nebo neni nemocny
Taky pry meli deti, ale tohle NIKDY nedelali
no ja myslim, ze je to proste jen obdobi, ktere prejde ![]()
Kousne štípne ve společnost, odešla bych. Udělala by scénu doma, dát do pokoje a zavřít, ať se třeba uvzteká..snad to brzy přejde.. ![]()
![]()
a budehůř..no co s tím.. předcházet situacím.. je to ještě malý aby pochopil že nesmí a když nechápe tak řve..
@jdukolem píše:
a budehůř..no co s tím.. předcházet situacím.. je to ještě malý aby pochopil že nesmí a když nechápe tak řve..
ale jak jim predchazet?
ja teda zkousela predchazet tak, ze jsem mu ve vsem vyhovela, takze doma vsechno rozbity, rodice jsou pro nej kus hadru a NE je snad sprosty slovo ![]()
@kitty123 píše:
ale jak jim predchazet?ja teda zkousela predchazet tak, ze jsem mu ve vsem vyhovela, takze doma vsechno rozbity, rodice jsou pro nej kus hadru a NE je snad sprosty slovo
nemyslím ve všem vyhovět protože potřebuje hranice, ale třeba - vidím že je unavený a má žízeň tak se s ním nevypravím ted do města (jen příklad)
Ahoj, moje dvouletá dcera, je to stejný.. dneska dva drsný záchvaty vzteku, téměř bez příčiny.. což o to, já to už neřeším, ale tatínek je z toho na palici, a tchýně s tchánem, jakbysmet.. Nedivila bych, se kdyby na nás sousedi poslali sociálku.. občas to musí znít a vypadat dost drsně.. Ale žádná rada než to přežít asi není..
Já odvádím pozornost, když začne, hned vezmu a jdu jinam a něco ukazuju, je to únavné, ale mi jí líto, když vím, že nezvládá emoce - ostatně jako každé dítě v tomto věku.
Mám na mobilu oblíbené animované video písničku „já mám koně“. Pustím… a je okamžitě v klidu, dívá se a poslouchá. Zapomene, proč se vztekala. Toť má rada, mám stále u sebe!!
@jdukolem píše:
nemyslím ve všem vyhovět protože potřebuje hranice, ale třeba - vidím že je unavený a má žízeň tak se s ním nevypravím ted do města (jen příklad)
tak v pripade, ktery jsi uvedla, si je asi kazdy vedomy, ze udelal chybu. ale myslim, ze matky, co se tady zapojily maji spis na mysli naprosto neoduvodnene zachvaty vzteku. u nas je skvely priklad prebalovani. maly se vzbudi s plnou plinou a kdyz ho chci prebalit tak totalni zachvat vzteku. nepomaha ani prvni si chvili povidat, ani dat hracku, blbnout s nim, proste nic. jakmile se priblizime prebalovaku, tak hysterak. dneska jsme svedli takovy boj, ze se prastil do obliceje a rval jeste vic. ![]()
Pridavam se do klubu, 22m a uz par mesicu podobne scenky predvadi a uz zacina i venku
nefunguje na nej snad nic a predvidat muzu jak chci, holt vzdycky se vsechno jinak vyresit neda..
@Ali-Ali píše:
tak v pripade, ktery jsi uvedla, si je asi kazdy vedomy, ze udelal chybu. ale myslim, ze matky, co se tady zapojily maji spis na mysli naprosto neoduvodnene zachvaty vzteku. u nas je skvely priklad prebalovani. maly se vzbudi s plnou plinou a kdyz ho chci prebalit tak totalni zachvat vzteku. nepomaha ani prvni si chvili povidat, ani dat hracku, blbnout s nim, proste nic. jakmile se priblizime prebalovaku, tak hysterak. dneska jsme svedli takovy boj, ze se prastil do obliceje a rval jeste vic.
proč ho nezkusíš přebalit na zemi? jen tu jednorázovou podložku pod něj? bude to změna…
já u tohohle vždy půjčovala něco běžně nepřístupného — zamknutej mobil, ovladač od tv a byla jsem rychlá.. člověk musí vyjít z toho že tak malýmu to prostě nevysvětlí rozumově..
edit - ještě mě napadlo…divila by ses kolik maminek kafíčkuje v nákupním centru a vedle sebe „uvztekaný“ "strašně zlobící " dítě který si prostě jen žmoulá očička protože by spalo
…není samozřejmost že maminky předvídají i v jasných situacích a pak se diví
Příspěvek upraven 11.02.14 v 20:43