Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kitty123 píše:
ale jak jim predchazet?ja teda zkousela predchazet tak, ze jsem mu ve vsem vyhovela, takze doma vsechno rozbity, rodice jsou pro nej kus hadru a NE je snad sprosty slovo
Můj dvouletý syn mívá záchvaty vzteku asi od 15 měsíců. Projevuje se to tak, že fackuje me i manžela. Zkoušeli jsme všechno, dat mu na zadek, přes ruku, přes tvář a nakonec mi bylo porazeno klidným hlasem říct, že tohle se nedělá, že je ošklivý a ať odejde a vrátí se až bude zase náš hodný kluk, že takhle se ho bojime. Moc jsem tomu nevěřila, ale fakt to funguje
Chce to mluvit tiše, hlavně neřvat. Syn se chvíli vzteka, ale přejde ho to za kratší dobu než kdybych ho placla a nebo na něj řvala.
@jdukolem píše:
proč ho nezkusíš přebalit na zemi? jen tu jednorázovou podložku pod něj? bude to změna…
já u tohohle vždy půjčovala něco běžně nepřístupného — zamknutej mobil, ovladač od tv a byla jsem rychlá.. člověk musí vyjít z toho že tak malýmu to prostě nevysvětlí rozumově..
edit - ještě mě napadlo…divila by ses kolik maminek kafíčkuje v nákupním centru a vedle sebe „uvztekaný“ "strašně zlobící " dítě který si prostě jen žmoulá očička protože by spalo…není samozřejmost že maminky předvídají i v jasných situacích a pak se diví
ja uz zkousela prebalovat i na zemi nebo na posteli. jenze nejen, ze to nema o moc lepsi zacatek, ale jeste mi se spinavym zadkem zacne zdrhat, kdyz uz se konecne k necemu dostanem. na zabaveni uz dostal snad uplne vsechno vcetne mobilu, samponu, flasky s cajem atd. mobil uz mu fakt nedam, protoze on se chvili zklidni, zacne ho zkoumat, pak mu zas „preskoci“ a behem vteriny z klidu zacne zas hystercit a praskne s nim o zem…
u nekterych deti fakt zachvaty vzteku nejsou zpusobene nezajmem matek nebo jejich neschopnosti dite zabavit.
PS: na kafe jsem nebyla s ditetem nikdy. vlastne jsem na zadnem kafi nebyla poslednich 5 mesicu ani jednou.
@Ali-Ali píše:
ja uz zkousela prebalovat i na zemi nebo na posteli. jenze nejen, ze to nema o moc lepsi zacatek, ale jeste mi se spinavym zadkem zacne zdrhat, kdyz uz se konecne k necemu dostanem. na zabaveni uz dostal snad uplne vsechno vcetne mobilu, samponu, flasky s cajem atd. mobil uz mu fakt nedam, protoze on se chvili zklidni, zacne ho zkoumat, pak mu zas „preskoci“ a behem vteriny z klidu zacne zas hystercit a praskne s nim o zem…
u nekterych deti fakt zachvaty vzteku nejsou zpusobene nezajmem matek nebo jejich neschopnosti dite zabavit.
@jdukolem
no mas pravdu, ze jsem na to za tech par mesicu fakt neprisla. 4× muze prebalovani probehnout naprosto v pohode, pak najednou, tak jednou za den, totalni zachvat. nekdy to udela mi, nekdy manzelovi, nekdy rano, nekdy odpoledne, nekdy vecer. neprisli jsme na zadnou souvislost, na zadnou moznost jak tomu predejit, ani na zadny zpusob jak to vyresit. proste tak jednou denne (nekdy dvakrat, nekdy vubec) prebalujem s neskutecnym revem, dite visi napul z pultu, plina zapnuta nakrivo a z koupelny odchazi bez teplaku, protoze na ty uz nemam…
jo a to byl jenom priklad, obcasny hysterak pri davani do kocaru, pripadne autosedacky, voziku v obchode atd. to jsou dalsi kapitoly (taky 5× v klidu a pak najednou problem). o jidle ani nemluve ![]()
@Ali-Ali
to bude lepší neboj.. je to jen únavné.. prostě s tím počítáš dopředu - bude řev a on je.. no a pak to vezmeš že to tak je přestaneš s tím bojovat a najednou to přejde samo..a vypukne něco jinýho no..jsou děti co jsou prstě hodně tenperamentní a rodiče klidných dětí to moc nechápou.. já měla vzteklý oba -mladší byl víc a nakonec jsem to brala jako hru kdo s koho.. tak kvůli čemu bude řev?? A jak já tě dnes ošulím? ![]()
@Ali-Ali U nás je přebalování to samé a taky jsem ještě nepřišla na to, jak na nej
![]()
Chvilku pomáhalo mu ukázat tu použitou plinku = názorný důvod, proč ho obtezuju.
Novinka je, že kope, kdyz se priblizim - dneska si pokopal par minut a nakonec pochopil, že se opravdu okopavat nenechám ![]()
Edit: příteli to nedělá, Takže věřím tomu, že ze mě něco cítí - nejistotu, nervozitu „co bude“,… ![]()
@maminkas
Jeceni - taky se nám nelíbí, ale jedine, co jakž takz zabírá, je to nijak nekomentovat - nevšímat si toho. Našeho to brzo přestane bavit.
Inspiraci „jak z toho ven“ http://www.naomialdort.cz/…toleciobdobi
http://www.naomialdort.cz/…tolatakousou
Nenechte, aby vám „ublizoval“, ale vy mu to neoplacejte - u nás funguje zastavit rucicky, doprovázené dprisnym ne. Nebo ho dat na zem z klína/ náruče. Já bych nikam nezavirala - chci byt s nim, ale s tím, že mi nebude ubližovat.