1.screening - rady prosím

Anonymní
13.1.25 13:18

1.screening - rady prosím

Ahooj.
Vím že je toho na internetu spousty, plno diskuzí stránek atd atd, ale je tam takových informací, takových názoru, že bych radši, jestli by byla možnost, abyste mi poradili, hlavně ti, kteří máte zkušenosti.
Jsem prvorodička, takže skoro žádné zkušenosti, momentálně jsem v 8. týdnu. Gynekoložka mi řekla že si mám zajít na screening, najít si někoho kdo to dělá a objednat se v nejbližších dnech.
Doktora který to dělá, už jsem si našla. Našla jsem si i ceník a služby které všechny provádí.
Chtěla jsem se zeptat, jestli byste mi poradili, na co všechno se mám objednat, nebo co je dobré zkontrolovat, o čem si s ním promluvit atd
Koukala jsem na ten prvotrimestralni screening (To je to na co se mám objednat, co mi řekla má gynekoložka), Ještě jsem ale někde četla a ve službách to pan doktor také má, že provádí Screening preeklampsie. Tento screening je taky potřeba, je nutný? Pokud ano provádí ho automaticky k tomu prvotrimasterální mu screeningu, nebo musím říct že budu chtít i tento screening té preeklampsie?
Ještě jsem se dočetla, že už je možnost 3D a 4D ultrazvuku při tomto vyšetření. Byli jste taky už některá na tom 3D v tomto období? Co jsem koukala na Google, tak už je mimi docela hezky vidět, ale třeba máte zkušenosti s tím že ve 12. týdnu cca ještě 3D ultrazvuk nemá moc smysl, nebo 4D.

A na toto vyšetření se mnou může jít i přítel že? Musím o tom nějak předem informovat, nebo prostě se mnou může do té ordinace přijít?

Předem se kdyžtak omlouvám za tyhle všechny otázky, ale budu ráda i za veškeré vaše rady ať už ohledně vyšetření, jakéhokoliv vysvětlení, postřehu a tipů. Jelikož bylo těhotenství naplánované, najednou jsem zjistila že jsem těhotná, a je toho na mě těch informací teď nějak moc, a nemám nikoho Na koho bych se v tomto směru mohla obrátit, aby mi například poradil.

Ještě jsem si vlastně vzpoměla že mi gynekoložka říkala že budu muset zajít stejně za svým praktikem kvůli těhotenství, ale pak jsme to nějak zakecali já jsem se zapomněla zeptat proč. Jde jen o to že ho musím informovat nebo mě bude nějak vyšetřovat? A v jakém týdnu se kdyžtak němu objednat? Popřípadě co všechno mu říct, nebo si od něj za vyšetření Vyžádat.

Předem moc děkuji za odpovědi, ať je holkám přeji hodně štěstí a zdraví :kytka: ❤️

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
13.1.25 14:07

Ke screeningu neporadím, taky mě čeká, ale dělá to komplet moje dr. takže nikam nejdu, naštěstí.

Co se týče obvodního, má vzít ekg, ale v jakém týdnu, to taky netuším.

Proto se tady připíchnu, jsem 11+0 a taky moc nic nevím…

• Citovat
  • Upravit
Anastaria.mahan
13.1.25 14:11

Na prohlidce u moji mudr jsem byla kolem 30tt, na EKG - moc a krev den predem. Pak prohlidka a nejaky dotazy.

Na screeningu jsem si nechala delat i preeklampsii protoze mi prijde hodne nebezpecna.

Na 3 a 4D ultrazvuku jsem nebyla protoze jsem jich chtela co nejmene a co nejkratsi dobu.

Kdybys chtela poradit, klidne napis tady do zprav. Mam za sebou skoro vsechny obtize co muzes v tehotenstvi mit takze ti rada poradim :)

• Citovat
  • Upravit
316
13.1.25 15:29
@Anonymní píše: Více

Byla jsem teď na screeningu v Praze Podolí a podle toho, co jsem se tam dozvěděla bys ideálně tento týden (11+0 - 11+6) měla jít na krevní test a v dalších týdnech (12+0 - 14+0) na ten ultrazvuk.

@ zakladatelka

Byla jsem na kombinovaném screeningu, který odhadoval chromosomální vady i preeklampsii. Stálo mě to 1500 Kč.

Ten ultrazvuk byl krásný. Slyšela jsem srdíčko, všechno možné se měřilo a kontrolovalo.

Taky mám prvního špunta a těším se na něj moc. Naštěstí výsledky vyšetření jsou hned. Takže jsem byla ráda, že všechno dopadlo dobře, a teď mě čeká oznámení těhotenství v práci. Na což se úplně netěším, protože máme spoustu projektů, na kterých bych měla pracovat, ale holt kdybych čekala na volnější období, tak nemám dítě nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.25 15:46

@Furzhilda na krvi už jsem byla, dle dr je nejlepší mezi 9-10.tt, byla jsem 9+0.
Na screening jdu, jsem objednaná na 21.1, budu 12+1.
Jen netuším, zda je tam i preeklampsie, ale tlak mi měřili a říkali, že to nějak hlídají, tak snad.
Mám velký strach jak to dopadne, ač budu mladší maminka, riziko pořád je.

• Citovat
  • Upravit
316
13.1.25 16:31

Myslím, že to jsou dvě různá krevní vyšetření. V tom 9.-10.tt to je vstupní prohlídka, kdy se řeší krevní typ, sexuálně přenosné nemoci atp. Ten odběr ve 12tt je součást toho screeningu.

Ale nejsem expert, mám za sebou teprve jednu zkušenost v jedné nemocnici. Možná tím, že to máš celé pod taktovkou tvoji doktorky, mohla udělat ty odběry najednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.25 16:32

@Furzhilda opravdu už na jiný odběr nepůjdu, ten 9+0 byl ten před screeningový. Myslím, že to brali celé najednou, brali toho opravdu hodně :D

• Citovat
  • Upravit
316
13.1.25 16:57

To jsem si myslela už na tom vstupním odběru:D brali mi tři ampulky. Ale tak jestli to máš najednou, tak to máš fajn :) Já chodím na gynekologii jinam, než kam jsem šla na ten screening.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.1.25 17:01

@Furzhilda mi brali tak 5-6 ampulí, a sestra říkala, že další odběr až za pár měsíců, že opravdu je to i ten screeningový. Tak asi mě nechtějí do stejné ordinace hnát vícekrát. Díky bohu, odběry nesnáším :D

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.1.25 18:01

14 před screeningem jsem byla na krví. Pak screening, to jsem dostala od Dr číslo. Tam si to všechno sestra spočítala a objednala. Další byla poradna a tam jsem se taky musela objednat. A naposledy porodopis tam jsem se taky objednávala. Na všechno jsem dostala číslo nebo mě rovnou Dr navedla. U své Dr jsem měla největší vyšetření asi ve 20tt a stěr.
Screening byl kolem 14tt a byl to jenom ultrazvuk.

• Citovat
  • Upravit
Mandarinka104
13.1.25 21:02

Ahojky, teda to je namleté dohromady :P
Na I. trimestralni screening se chodi kolem 12-13 tt. Ja jsem treba byla presne 13+0 tt.
Tento screening dělají většinou specializovaná pracoviště-v nemocnici. My jsme byli v Centru fetální medicíny v krajské nemocnici. Začíná se v čekárně vyplněním papírů. Pak jdeš do ordinace, kde ti změří tlak na obou rukou. Sestřička ti nabere krev a pak jdes jeste do čekárny. Az potom te zavolají na ultrazvuk. Samotný UZ trvá pomerne dlouho, protože kontrolují mnoho parametrů plodu.
Screening preklampsie je běžnou součástí tohoto vysetreni! Nemusíš na nej jit zvlášť.
Behem UZ by ti meli sdelit jak dopadly vysledky krve-protoze se hodnotí zároveň s UZ a pak z toho vyjdou výsledky.
Bud je screening negativní nebo pozitivní.
Dalsi vysledky jsou uvedeny pod tim, napr.ten screening preklampsie, jak dopadl.
Jaka jsou rizika jednl. trizomií, jestli nejaky parametr vysel spatne atd.
Pak je doporučeno jak to dale resit-bud dalsi vysetreni nebo dalsi UZ.
My jsme platili za tento SC 2000 Kč. Pojišťovna mi pak proplatila 1000 Kč.
A samozrejme, že partner muze jit na 1.SC s tebou. Muze vedle tebe sedet na židli a divat se na tu obrazovku s UZ :palec:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.1.25 21:05
@Mandarinka104 píše: Více

Moc děkuji!!

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat